Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] includowanie problem [php]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dr4g0n79
Witam

Mam mały problem mam plik index.php i w jedenj z komórek tabeli w tym pliki includuje plik artykuly.php wszystko jest ok ale jeżeli występują linki w pliku artykuly.php to nie otwiera mi się ten link w tej samej komórce tabeli w ktorej jest plik artykuly.php tylko w zupelnie nowym oknie czego nie chce. Czy możecie mi powiedzieć jak to zrobić aby linki z pliku artykuly.php otwierały się w tej samej komorce co sam plik artykuly.php (wlasciwie to chodzi o to aby linki z pliku artykuly.php pojawiale sie w miejsce tegoż pliku, czyli includowaly sie w pliku index.php )

Proszę o odpowiedż i dziekuje z góry
Pozdr!
Cezar708
są dwa wyjścia, albo stosujesz ramki albo AJAXa.
dr4g0n79
czy możesz powiedzieć coś szerzej na temat ramek? chciałbym aby była to ramka bez żadnych pasków przewijania itp. tzn aby na stronie wiezulanie nie bylo widać ze jest to ramkaoto kod mojej ramki wbudowanej
  1. <iframe name="I1" scrolling="no" style="border:1px solid #D3ECC4; color: #D3ECC4; background-color: #D3ECC4; background-image: url('images/tloramka.jpg'); background-repeat: repeat-y" border="0" frameborder="0"></iframe>
i pomimo tego iż ustawiony jest kolor tła oraz nawet obrazek pełniący rolę tła w kolorze tu zdefioniowanym to i tak wyświetla mi się w przeglądarce tło ramki w kolorze białym.
Cezar708
tu dokumentacja do tagu iframe
ogólnie musisz ustawić src do podstrony z Twoimi artykuly.php

przykład:
plik index.php:
  1. (...)
  2. <iframe src='artykuly.php' frameborder='0' scrolling='no'></iframe>
  3. </body>
  4. </html>

a w pliku artykuly.php formatujesz cały jej wygląd ramki (czyli na przykład tło i możesz za pomocą css, tu użyję metody przedpotopowej)
plik artykuly.php:
  1. (...)
  2. <body bgcolor="#D3ECC4">
  3. <ul>
  4. <li><a href='link_do_1_art.php'>Link do pierwszego artykulu</a></li>
  5. <li><a href='link_do_2_art.php'>Link do drugiego artykulu</a></li>
  6. <li><a href='link_do_3_art.php'>Link do trzeciego artykulu</a></li>
  7. </ul>
  8. </body>
  9. </html>
dr4g0n79
kurde to wszystko troche nie tak. czy naprawdę nie ma innej możliwości aby to jakoś zrobić za pomocą php (chodzi mi o watek postawiony w pierwszym poscie) tylko bawic sie z ramkami i dla kazdego includowanego pliku mam ustawiać style (oczywiscie wiem ze mozna zrobic to w jednym pliku). Tak to moglem wpisac doslownie sam teks nawet w jakims officie i zapisaj jako html i wszystko wyswieltalo sie tak jak ma byc a tu ZONK te ramki to chyba chora sprawa.
Cienki1980
Zrób na div'ach i ładuj zawartość divów za pomocą AJAXa
Proste i przyjemne
dr4g0n79
Poniżej przedsawaim kod na stronie index.php realizujacy includowanie podstron
  1. [/<?php 
  2. if(empty($_GET['id']) or $_GET['id']=="home"){
  3. include("news/artykuly.php");
  4. }
  5. if($_GET['id']=="1"){
  6. include("dane/1.html");
  7. }
  8. if($_GET['id']=="kgw"){
  9. include("dane/2.html");
  10. }
  11. itd.....[php]
  12. ?>

I wlasnie w pliku artykuly php mam linki dodatkowe, ktore nie moge zaincludowac na tej stronie (index.php) tylko otwiera mi się to w nowym oknie tu jest link zawarty w pliku artykuly.php wyglada on tak :<a href="onenews.php?id='.$rekord[0].'">czytaj wiecej...</A> i zastanawiam się czy nie można by bylo jakoś przekazać, z tego pliku do pliku index.php informacji o tym zeby ten nieszczesny link zawarty na stronie artykuly.php otworzyl sie na stronie index.php nie chce tego robic za pomocą ramek może ma ktoś jakiś pomysłquestionmark.gifquestionmark.gif?

Niestey o ajaxie nie mam pojecia
daszir
zawsze można pod link podłożyć identyczną kopie story index.php gdzie nagłówki stopki menu i inne inkludujesz z głównego folderu a tylko artykulik do jakiego był link inkludujesz do głównego okan tabeli. fakt że narobi się plików katalogów i innego ścierwa ale będzie robić i łatwiej wymienić np cały artykuł bo zmieniasz tylko plik z tym artykułem a reszta pozostaje bez zmian do tego stylik i masz prawie CMS winksmiley.jpg . a co do ramek to mają kilka przykrych właściwości np. podstrona z artykułem może np. zostać zapisana w jakiejś wyszukiwarce przez robota i jak ktość to znajdzie przez np. google to będzie miał artykuł bez otoczki i klapa ;(
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.