Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: #symfony-pl
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
oidnus
Co powiecie zeby zrobic kanal #symfony-pl, na serwerach freenode albo na starym IRCnecie. Jak by sie zebrała grupka osob to mozna by sobie na ircu podyskutowac o symfony
eai
Już lepiej zrobić ogólny kanał dla FrameWorków. Nie którzy korzystają z ZF smile.gif
Np ja:)

Pomysł ciekawy... ale nie wiem czy zdołasz zebrać tyle osób żeby się kręciło i ktoś tam wogóle bywał. na irc.php.pl jest niewielka garstka forumowiczów... no ale fajnie się gada smile.gif
mike
1. Niektórzy pisze się razem.
2. ZF to nie framework. Nie nadaje się do pracy, żeby tak było musisz sobie dopiero sam złożyć z niego framewok, co przeczy założeniom jakiegokolwiek frameworka i definicji tego słowa.
Cudi
@oidnus: widzę, że zarejestrowałeś kanał na Freenodzie, ale nawet Ciebie na nim nie ma, choć jesteś online winksmiley.jpg Ja sobie zostawie sesję i poczekam, może zbierze się więcej osób.
seaquest
No ja też chętnie popatrzę. Choć osobiście wolałbym zobaczyć kanał na irc.php.pl - jakoś mi tak bliżej...
Zbłąkany
A ja bym chciał, żeby wojen nie było winksmiley.jpg . A tak na poważnie, to co stoi na przeszkodzie założenie kanału o framework'ach na irc.php.pl ?
oidnus
Cytat(Cudi @ 4.09.2007, 22:29:35 ) *
@oidnus: widzę, że zarejestrowałeś kanał na Freenodzie, ale nawet Ciebie na nim nie ma, choć jesteś online winksmiley.jpg Ja sobie zostawie sesję i poczekam, może zbierze się więcej osób.

Ja bylem tylko ze na IRCnecie przez pomysle po restarcie serwera sie zle polaczylem. Juz jestem w wlasciwym miejscu
eai
@mike
To się uczepiłeś mnie, mi np, ZF odpowiada, zostawia mi szerokie pole do popisu. Mi to odpowiada.
Może jak poznam lepiej Symfony, to porzuce Zenda ale jak narazie nie zamierzam.
NuLL
Kanal o framework'ach - nie chce byc niemily ten kanal powinien sie nazywac fw-flame-wars biggrin.gif
oidnus
Cytat(NuLL @ 5.09.2007, 07:53:32 ) *
Kanal o framework'ach - nie chce byc niemily ten kanal powinien sie nazywac fw-flame-wars biggrin.gif

I wladze na kanale maja ci ktorych jest wiecej, a reszta do opozycji. oj chyba sie zapedzilem offtopic.gif
Strzałek
Kanał o Frameworkach na irc.php.pl całkiem spoko, jeżeli nie było bałaganu z opami a flejmy się szybko ucinało, myślę że można spróbować.Jestem za.

Kanał gotowy.
serwer: irc.php.plkanał: #frameworks

Zapraszam. Tylko się nie bić ;]
Cysiaczek
No to pomysł nie wypalił worriedsmiley.gif
Na irc.php.pl jest jedyny właściwy kanał #php.pl i próba podzielenia uwagi jego bywalców na inne kanały jest bez sensu.

Pozdrawiam.
Balon
A pomijając to, jest w Polsce jakaś strona , forum , itp o tematyce Symfony ? na Symfony.pl nie ma nic można powiedzieć. A przydałoby się coś gdzie ludzie znający się na Symfony mogli pomagać innym. Ja się zakochałem w tym fw tongue.gif
mike
Nie ma takiej strony.
A odnośnie Symfony.pl to kontaktowałem się z właścicielem i jest on gotów do współpracy. Trzeba tylko zaproponować pomysł na wykorzystanie tej domeny.
Balon
hm dobrze wiedzieć, przydałyby się tutoriale polskie oraz forum jakieś, coś jak php.pl tylko o symfony. Ja jestem chętny do wspólpracy/pomocy.
mike
Cytat(Balon @ 19.09.2007, 13:23:36 ) *
hm dobrze wiedzieć, przydałyby się tutoriale polskie oraz (...)
To akurat kiepski pomysł. Zbędna redundancja informacji.
Wszystko to masz na symfony-project.com
Wszystkie tłumaczenia umieszczane są tam, jeśłi chcesz możesz się przyłączyć.
(...) forum jakieś, coś jak php.pl tylko o symfony. Ja jestem chętny do wspólpracy/pomocy.
Myślałem nad tym ale wydaje mi się, że jest za mała społeczność w Polsce. Ale kto wie...
Balon
Cytat
Wszystkie tłumaczenia umieszczane są tam, jeśłi chcesz możesz się przyłączyć.

fakt

Cytat
Myślałem nad tym ale wydaje mi się, że jest za mała społeczność w Polsce. Ale kto wie...

może i mała.. ale to dlatego, że ludzie nic o nim nie wiedzą.. przed zabawą z symfony, zamierzałem poznać ZF, ale jednak wybrałem Symfony.
Jest mało popularny, bo ludzie nie znają jego zalet.

A co do forum to wydaje mi się, że z początku byłoby ciężko, ale potem... kto wie.

Ludzi odstraszają plotki o powolności frameworka. Wystarczy, że przedstawi się wiarygodne informacje o zaletach i wadach tego FW i ludzi by przybyło.
nrm
Cytat(Balon @ 19.09.2007, 11:54:40 ) *
Jest mało popularny, bo ludzie nie znają jego zalet.

A nie pomyślałeś, że może zalety dobrze znają, a jednocześnie poznali wady? winksmiley.jpg Symfony oprócz wielu świetnych rozwiązań jest znane z tego, że jest zakręcone jak słoik ogórków na zimę winksmiley.jpg A tutoriale typu day by day tylko to potwierdzają winksmiley.jpg

A może grupa docelowa takiego frameworka wychodzi z założenia, że jeżeli już wybierać takie rozwiązania to lepiej przejść na RoR albo django? winksmiley.jpg

Cytat(Balon @ 19.09.2007, 11:54:40 ) *
Ludzi odstraszają plotki o powolności frameworka. Wystarczy, że przedstawi się wiarygodne informacje o zaletach i wadach tego FW i ludzi by przybyło.

http://blog.zabiello.com/articles/tag/symfony

Wymuś na blogosferze aby przeprowadzała testy sprzyjające Symfony winksmiley.jpg i poproś Yahoo aby nie wypowiadało się w stylu "optymalizacja softu nie ma znaczenia, najwyżej dostawimy nowe serwery" biggrin.gif

ps. żeby nie było głupiego flejma: jets gdzieś jakaś lista serwisów w .pl postawionych na symfony? Jakieś społecznościówki oprócz pytamy.pl? Chętnie bym się im przyjrzał.
mike
~normanos a może zmienisz nicka na KROWA
Bo tylko durna krowa stoi na miedzy, zdania nie zmienia i muczy wciąż to samo.

Jedyny argument i średnio trafiony to szybkość. Mity o powolności symfony to ... no cóż, mity.
Natomiast możliwości tego frameworka są tak ogromne, że zjada te Twoje CI na dzień dobry. Nie zaprzeczysz, że symfony ma największą społeczność i wsparcie spośród wszystkich frameworków PHP (poza Zendem, który raz, że frameworkiem nie jest a dwa, że jedzie na opinii firmy). Pokaż mi jakiś (dowolny) projekt napisany w PHP,. który ma choć w połowie tak dobrą dokumentację jak symfony.

Wszędzie gdzie piszesz to używasz argumentów, które myślący człowiek w dupę by sobie wsadził i nie robił z siebie pośmiewiska i nawet ich nie wypowiadał: "zakręcone", "zamieszaniem", "zakręceniem", ... no i te Twoje "etc", w którym zawierasz, hmmm, no właśnie: NIC. Chyba tylko informację że synonimy Ci się skończyły.

Jak czegoś nie rozumiesz to się nie wypowiadaj lub rozwiń to co masz na myśli mówiąc "zakręcone".

Dla mnie tyle. Nie ma sensu z Tobą rozmawiać o frameworkach.
To jednocześnie ostatnia moja wypowiedź tam gdzie Ty coś piszesz.

P.S.
Cytat
ps. żeby nie było głupiego flejma: jets gdzieś jakaś lista serwisów w .pl postawionych na symfony? Jakieś społecznościówki oprócz pytamy.pl? Chętnie bym się im przyjrzał.

ApplicationsDevelopedWithSymfony
Balon
Cytat
Wymuś na blogosferze aby przeprowadzała testy sprzyjające Symfony winksmiley.jpg i poproś Yahoo aby nie wypowiadało się w stylu "optymalizacja softu nie ma znaczenia, najwyżej dostawimy nowe serwery" biggrin.gif

no tak. ale co tu ma PHP do Pythona albo Ruby. To jest zupełnie co innego. A na pythona to nigdy się nie przesiądę. Jak widzę kod w pythonie to mnie ciarki po plecakch przechodzą tongue.gif

Cytat
A nie pomyślałeś, że może zalety dobrze znają, a jednocześnie poznali wady? winksmiley.jpg Symfony oprócz wielu świetnych rozwiązań jest znane z tego, że jest zakręcone jak słoik ogórków na zimę winksmiley.jpg

Hmmm pokręcone czy nie, przyjemnie się w nim piszę ;] A wracając do wydajności to jak dla mnie jedyny minus tego frameworka o ile to nie mit.

Cytat

http://trac.symfony-project.com/trac/wiki/...opedWithSymfony nie ma tego zbyt dużo.

Na koniec chciałbym powiedzieć, żebyśmy nie robili tu kolejnej wojny na FW ;p Jeden lubi to, drugi tamto. A społeczność symfony wydaje mi się, że nie jest mała i potrzebuje swojego miejsca w polskiej sieci.
nrm
Cytat(mike @ 19.09.2007, 12:46:06 ) *
~normanos a może zmienisz nicka na KROWA
Bo tylko durna krowa stoi na miedzy, zdania nie zmienia i muczy wciąż to samo.

Z tego co pamiętam tobie bliżej do krowy.

A co byś chciał, aby codziennie człowiek zmieniał zdanie?

Jedyny argument i średnio trafiony to szybkość. Mity o powolności symfony to ... no cóż, mity.

Zarzucasz mi ciągle te same słowa niczym nie poparte, a sam klepiesz w kółko mity, mity, mity... a gdzie konkrety? Skoro się mylę to wyprowadź mnie z błędu. Jakoś nigdy tego nie zrobiłeś winksmiley.jpg

Natomiast możliwości tego frameworka są tak ogromne, że zjada te Twoje CI na dzień dobry.

CI nie jest moje, tylko EllisLab.

Nie zaprzeczysz, że symfony ma największą społeczność i wsparcie spośród wszystkich frameworków PHP (poza Zendem, który raz, że frameworkiem nie jest a dwa, że jedzie na opinii firmy). Pokaż mi jakiś (dowolny) projekt napisany w PHP,. który ma choć w połowie tak dobrą dokumentację jak symfony.

No ma, ma ma i...? Nigdy nie zaprzeczałem.

Cytat(Balon @ 19.09.2007, 12:48:58 ) *
no tak. ale co tu ma PHP do Pythona albo Ruby. To jest zupełnie co innego. A na pythona to nigdy się nie przesiądę. Jak widzę kod w pythonie to mnie ciarki po plecakch przechodzą tongue.gif

Mógłbym napisać: jak widzę kod Symfony to ciarki mnie przechodzą winksmiley.jpg A napiszę: a ma tyle, że na pewnym poziomie zaawansowania jak wybierasz narzędzia do swojej pracy to opierasz się na jakiś swoich potrzebach. Jeżeli moje potrzeby były zbliżone do Symfony to wolałbym już zająć się czymś lepszym (django konkretnie).

A wracając do wydajności to jak dla mnie jedyny minus tego frameworka o ile to nie mit.

Myślę, że każdy ma swojego localhosta/hosta/dedyka i może sobie SAM stwierdzić co jest mitem a co nie jest. Na razie mamy po jednej stronie dziesiątki różnego rodzaju testów wskazujących na dramatycznie wolne działanie, a po drugiej stronie mamy "mity, mity, mity", jakiś tekst z bloga SF, że "to nie prawda" oraz prezentacje Yahoo "wydajność/optymalizacja nie mają znaczenia - od tego są kolejne serwery". Jak będą jakieś konkrety to będzie można to skonfrontować, a tak...?

No niestety, szkoda. Tylko 'pytamy' ale to ciężko zaliczyć.

Na koniec chciałbym powiedzieć, żebyśmy nie robili tu kolejnej wojny na FW ;p Jeden lubi to, drugi tamto.

Wojnę robi Mike którego normalnie nosi jak ktoś napisze coś złego o SF. Używałem CI, cakepPHP, ZF i starałem się poznać SF. Wyrobiłem sobie swoje własne zdanie na ten temat i ciężko oczekiwać, żebym nagle zmienił zdanie aby się komuś przypodobać winksmiley.jpg
SongoQ
~normanos Nie wiem czy takie SF jest wolne jak piszesz ale u mine stoi juz na kilku dedykach i jakos smiga o dziwo mechanizmy cache sa tak wspaniale ze watpie czy taki Cake kiedykolwiek dorowna. Wiem bo mialem do czynienia i to bylo cos bleeeeeeeeee beznadziejne wzorowanie sie na RoR po co. Z SF to wszystko jest tak jak powinno byc. Nie znam CI zeby sie wypowiedziec trzeba to poznac i radze Ci zrobic to samo z SF.
seaquest
Cytat(normanos @ 19.09.2007, 14:17:58 ) *
i poproś Yahoo aby nie wypowiadało się w stylu "optymalizacja softu nie ma znaczenia, najwyżej dostawimy nowe serwery" biggrin.gif

Nie chce nic mówić, ale to tańsze rozwiązanie niż optymalizacja kodu. Więc nie dziwie się Panom z Yahoo.

Symfony jest jakie jest. Dla jednych wygodne, dla innych nie. Szczerze mówiąc chętnie bym obejrzał działanie jakiejś aplikacji Symfony na własnym serwerze, czy jest w stanie dorównać Ruby on Rails czy też Django. Bo póki co nie udało mi się przebić tych frameworków żadną aplikacją napisaną w PHP.
nrm
Cytat(seaquest @ 19.09.2007, 19:54:31 ) *
Nie chce nic mówić, ale to tańsze rozwiązanie niż optymalizacja kodu. Więc nie dziwie się Panom z Yahoo.

Ja też się nie dziwię, zresztą owa Yahoo'owa prezentacja była bardzo fajna. Trudno ich winić za takie słowa w sytuacji gdzie ilość serwerów jakie posiadają można mierzyć w m2 zajmowanej powierzchni winksmiley.jpg A wspomniałem o nich bo zawsze w dyskusji o SF pada sakramentalne "a Yahoo używa więc musi być super".

Cytat(seaquest @ 19.09.2007, 19:54:31 ) *
czy jest w stanie dorównać Ruby on Rails czy też Django.

To pytanie retoryczne winksmiley.jpg

Chyba możesz zassać tego askeeta na localhosta i potestować.
NuLL
@seaquest - w duzych firmach ktore maja pieniadze taniej jest kupic serwer niz zajmowac programistow...
seaquest
Tak z ciekawości...
Napisałem bloga wg tutoriala: http://www.symfony-project.com/tutorial/1_0/my-first-project

Przy teście Apache Benchmarkiem:
Cytat
symfony przerwało obsługę przy 192 wywołaniu (czyli dosyć wcześnie)

Przy teście:
Cytat
(10x mniejsze wartości) symfony potrafiło obsłużyć 7.75 requesta/s

Dla porównania proponuję obejrzeć wyniki pozostałych testów.

Symfony niestety kiepsko wypada na tle innych, ale muszę przyznać, że aplikacje w nim tworzy się całkiem przyjemnie. Myślę, że następną moją aplikację w PHP (o ile jeszcze taka będzie) napiszę właśnie w sf.
jupeter
Cytat(Balon @ 19.09.2007, 08:45:19 ) *
A pomijając to, jest w Polsce jakaś strona , forum , itp o tematyce Symfony ? na Symfony.pl nie ma nic można powiedzieć. A przydałoby się coś gdzie ludzie znający się na Symfony mogli pomagać innym. Ja się zakochałem w tym fw tongue.gif

hm dobrze wiedzieć, przydałyby się tutoriale polskie oraz forum jakieś, coś jak php.pl tylko o symfony. Ja jestem chętny do wspólpracy/pomocy.

Odkurzę trochę ten wątek.
Odnośnie strony o tematyce Symfony - serwis symfony.pl odpalony. Mam nadzieję że pomoże on nam w wymianie doświadczenia (jest forum i grupa dyskusyjna) i trzymaniu polskich manuali (póki co jest dokumentacja) w jednym miejscu pod ręką.

Cytat(seaquest @ 20.09.2007, 10:06:35 ) *
symfony przerwało obsługę przy 192 wywołaniu (czyli dosyć wcześnie)

Hmm - zastawia mnie, co było powodem przerwania (nie dawało wyników, wywalała jakiś błąd np. 500, czy coś innego?).

Jak chcesz spróbować co tak symfony naprawde może, proponuję Ci włączyć do tego testu cachowanie ... jej miejsce w teście na pewno zmieni swoją pozycję biggrin.gif .
domis86
Tak mało ludzi uzywa symfony, poniewaz do uruchomienia go potrzeba serwera dedykowanego.
Ogół ludzi nie ma serwera (za drogie), a ten co ma to nie ma czasu uczestniczyć w spolecznosciach, ircach, forach itp o symfony smile.gif
tiraeth
@domis86: Dedykowanego?! Hmm.. słyszałem, że jest coś takiego jak sf_freeze, czyli paczka tar.gz, którą można wrzucić w dowolnym miejscu na hostingu, zmienić CONF w swojej aplikacji i powinno być GIT.
stloyd
@domis86: można ściągnąć sf_sandbox'a i po zmianie paru ustawień wszystko chodzi bez problemu... a jeśli mówisz o tym że potrzebny jest dostęp do shell'a to do tego nie potrzeba specjalnie "dedyka"...

Pozdrawiam (;
mike
Cytat(domis86 @ 21.10.2007, 04:52:05 ) *
Tak mało ludzi uzywa symfony, poniewaz do uruchomienia go potrzeba serwera dedykowanego.
Nieprawda.
Jest taka zasada: Nie wiesz, nie komentuj.

Uruchomienie aplikacji jest proste na każdym serwerze. Polecam poczytać dokumentację.

Cytat(domis86 @ 21.10.2007, 04:52:05 ) *
(...) a ten co ma to nie ma czasu uczestniczyć w spolecznosciach, ircach, forach itp o symfony smile.gif
A to jeszcze bardziej śmieszne stwierdzenie bo symfony ma najprężniej rozwijającą się społeczność w sieci z pośród frameworków.
defrag
@mike
Do uruchomienia symfony nie jest potrzeny dedyk to fakt, jednak jedynie na dedyku symfony dziala szybko.
Przy tym samym obciazeniu userow aplikacja na symfony chodzi o wiele wolniej niz podobna na przyklad na cake'u.
Nie mow mi ze nie, piszemy z domisem od dluzszego czasu duze serwisy na symfony, wiec wiem jak jest.
Jesli o szybkosc chodzi symfony szalu nie robi, za to nadrabia faktycznie duzym community, najlepsza dokumentacja z
frameworkow phpowych i duzo iloscia pluginow/snippetow.
Jednak uruchomienie symfony na dedyku nie jest tak proste jak np cake'a czy CI. O to nawet nie masz co sie klocic.
A z ta paczka sandbox, to tez zdarzylo mi sie ze szybciej przez peara bylo niz z tym. Najlepiej zainstalowac przez svna:) 2 minutki roboty, ale
malo serwerow ma go zainstalowanego.
domis86
na zwyklym serwerze jak sobie wyobrazacie prace bez shella? czyli bez chociażby clear-cache, albo propel-build-model questionmark.gif
bedziecie robic na localu i za kazdym razem tar-owac i wysylac na serw i rozpakowywac?
defrag
Bez shella nie ma co. Nawet nie mozesz dodac klasy jednej, bo przez cc updatuje sie autoload, chyba ze ktos jest masochista i chce recznie wszystko robic ;]
destroyerr
A możecie mi wytłumaczyć po co na serwerze czyścić cache lub po co budować model??

Przypomniałem sobie o pewnym plugin'ie, który sprawia, że shell nie jest konieczny: sfControlPanel.
phpion
Cytat(domis86 @ 21.10.2007, 13:44:55 ) *
na zwyklym serwerze jak sobie wyobrazacie prace bez shella? czyli bez chociażby clear-cache, albo propel-build-model questionmark.gif
bedziecie robic na localu i za kazdym razem tar-owac i wysylac na serw i rozpakowywac?

Hmmm nie widzę większego problemu. Aplikację wysyłam po wykonaniu symfony freeze i wszystko śmiga. Wszelkie zmiany i tak zawsze nanoszę na localu i dopiero po przetestowaniu wysyłam na serwer. Wystarczy wtedy przesłać nowe/zmodyfikowane pliki, usunąć cache (ręcznie) i po sprawie. Oczywiście nie zaprzeczę, że shell jest przydatny (zdecydowanie wolę poruszać się w trybie tekstowym niż poprzez klienta FTP) ale również nie zgodzę się, że odpalenie Symfony bez dostępu do shella do masochizm.
nospor
spora czesc postow zostala wydzielona do nowego tematu:
Temat: praca na serwerze czy localu
Byla krotko rzec mowiac nie na temat
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.