Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Xml-rpc
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
serafin
Witam. Jestem w trakcie pisania swojego kolejnego już cms'a i głównym jego założeniem jest uniwersalność i flexibility (elastyczność). W związku z czym mam pytanie to bardziej zaawansowanych użytkowników. Czy "opłacalne" w takiej aplikacji jest użycie SOAP czy Xml-Rpc (WebServices). I jeśli tak to mam z tym pewien mały problem. Załóżmy, że mam serwer, który przetwarza requesty i wysyła je klientowi. To jest w zasadzie proste. Ale co zrobić gdy do wygenerowania strony jest potrzebnych ponad setka zmiennych, od poziomu zezwoleń nadanych użytkownikowi (GACL) po zmienne sesyjne czy inne. Czy w takim wypadku transport tych zmiennych w jedną i drugą stronę jest opłacalny (w sensie szybkości). Zastanawia mnie głównie transport wszystkich zmiennych od klienta do serwera ... Czy ktoś ma pojęcie z Was w tym temacie ? Z góry dziękuje za odpowiedzi i za rozgryzienie mojego postu... smile.gif

Może jeszcze podam mały przykład:

Request do serwera o wyświetlenie newsów, parametry: sort_by, limit.
A teraz załóżmy, że newsy kontrolowane są właśnie przez GACL. Czy wtedy mam przekazać również poziom zezwoleń użytkownika. i czy potem by wygenerować stopkę i header strony wysyłać kolejny request o dynamiczne dane questionmark.gif Czy może całość strony którą chcę wygenerować otrzymać za pomocą jednego requesta i ptoem dzięki Smarty wyświetlić to??

Jeszcze jedna sprawa, zalozeniem cms'a jest szybkosc. O ile wiem ezPublish korzysta z SOAP i Xml-rpc i jest strasznie wolny. Co wiec proponujecie ?

Pozdrawiam
GeoS
Co do tematu, to moze Seth Ci conieco napisze w wolnej chwili tongue.gif

Nie od dzis wiadomo, ze wydajnosc zyskuje sie przez upraszczanie calego dzialania - im mniej danych jest przesylanych/na mniejszej ilosci danych musisz operowac, tym calosc powinna byc wydajniejsza.
W warstwie komunikacyjnej powinny byc przesylane tylko podstawowe dane, niezbedne do prawidlowego funkcjonowania calej aplikacji.

Napisz dokladniej w czym rzecz (jesli jeszcze cos jest niejasne), bo uwazam ze moje dosc ogolne wypociny idealnie rozwiazuja przedstawione problemy (moze z wylaczeniem wyboru odpowiedniej technologii).
Seth
Cytat
Co do tematu, to moze Seth Ci conieco napisze w wolnej chwili tongue.gif

winksmiley.jpg

Troche sie o tym naczytalem, wiec odrazu powiem, ze SOAP w przypadku php IMHO odpada.
Co do XML-RPC to niestety ale jako, ze jest to wykorzystanie "zdalnyh" procedur zawsze wiaze sie ze strata wydajnosci.
Myslalem kiedys o stworzeniu CMSa bazujacego tylko na web services ale po testach zrezygnowalem. 15 prostych zapytan na localu zajelo ok 8s.

Dlatego web services uzywal bym oszczednie. Czyli w takich przypadkach gdy ktos z zewnatrz potrzebuje pewnych danych, ktore my udostepniamy. Web services powinien byc dodatkiem a nie glowna czescia systemu.
Chociaz sa i systemy oparte na webservicach jako skladowe workflowu ale te sa postawione na specjalnie do nich dedykowanych maszynach i nie sa pisane w php.
Seth
btw: Sa juz gotowe implementacje XML-RPC gdzie nie musisz juz sam pisac obslugi XMLa itp.
Z ciekawszych polecam: http://phpxmlrpc.sourceforge.net/ i http://scripts.incutio.com/xmlrpc/
Dodam jeszcze, ze mozna nieco przyspieszyc same XML-RPC przez cacheowanie wynikow.

Cytat
Seth a co sadzisz o MVC ? Przegladalem ostatnio phienda i phrame i powiem ze moj cms duzo sie pod wzgledem mechanizmow dzialania nie rozni.

W naszym systemie uzyjemy wlasnie phienda - zmodyfikowanego, wiec polecam go smile.gif BTW. Moze hawk sie wypowie w tej kwesti ? winksmiley.jpg

Cytat
Czy wiec to nadal jest cms czy juz mvc?? Jaka jest roznica miedzy tymi systemami?? Czy Cms powstać może na bazie MVC questionmark.gif

CMS to ogolne pojecie systemu do zarzadzania informacjami, a to jakich mechanizmow - wzorcow projektowania aplikacji uzyjesz to juz Twoja sprawa.
MVC to wlasnie taki wzorzec pisania aplikacji.
Poczytaj sobie to: http://forum.php.pl/viewtopic.php?p=48913#48913 powinno Ci pomoc smile.gif
hawk
Cytat
Przegladalem ostatnio phienda i phrame i powiem ze moj cms duzo sie pod wzgledem mechanizmow dzialania nie rozni.

Ja również polecam phienda laugh.gif. Reklama dźwignią handlu. Phrame akurat nie polecam, bo jest wolny i za dużo w nim Javy kosztem php (jak ktoś zamiast tablic i foreach() robi sobie klasy ArrayList i Iterator, to coś jest nie tak :?).

Cytat
Czy wiec to nadal jest cms czy juz mvc?? Jaka jest roznica miedzy tymi systemami?? Czy Cms powstać może na bazie MVC questionmark.gif

CMS da się zrobić na bazie MVC, a przynajmniej w to wierzymy, bo inaczej nasze prace w tym zakresie byłyby bez sensu biggrin.gif.

Seth już podał linka do mojego opisu MVC. Generalnie różnica pomiędzy MVC i CMS jest, hmm, taka, że to jest inna kategoria. MVC jest wzorcem, stosowanym nie tylko dla aplikacji internetowych. W ogóle to MVC wymyślił chyba Xerox dla Smalltalka (btw: niesamowity język, jednocześnie prosty jak trzonek od łopaty i zakręcony jak świński ogon smile.gif). Więc jest to sposób robienia aplikacji. A CMS wiadomo - pewna klasa systemów.

W sumie MVC jest proste. Jeżeli tylko aplikacja podzielona jest odpowiednio na Model-View-Controller, to masz MVC. Cała reszta to dodatki specyficzne dla implementacji.
hawk
Generalnie, nie wiem gdzie przebiega taka granica biggrin.gif. Zwłaszcza że zależy to w dużej mierze od systemu na którym się testuje.
Lepsze byłoby porównanie, co zżera więcej czasu: twój piękny obiektowy kod czy np. Smarty. Jeżeli to drugie, to i tak dużo nie zwojujesz...

Zresztą, stosując OOP godzimy się na pewną utratę wydajności. W zamian za modyfikowalność, jakość, time-to-market, itd.

A teoretycznie rzecz biorąc, należałoby zacząć od analizy, ile będziemy mieli wejść na godzinę i jakiej wydajności wymagamy.

Chociaż w sumie to oczywiste i nic mądrego nie napisałem :?.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.