Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]wczytanie info z pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maxis88
witam !nie bawie sie zbyt długo PHP wiec mam problem z pewnym zadaniem ... chce wczytać tekst z pliku do tablicy (ale w array)
probowalem juz tak: $tablica = array ($dane); gdzie $dane to dane wczytane z pliku biggrin.gif ale nie wyświetlało mi tak jak powinno... zamiast oddzielić te dane które były tak zapisane jak to by bylo zapisane normalnie w array ( przecinki itd ) to traktuje mi cały ten tekst jako jeden element... wie ktoś jak mogę to rozwiązać ? ( nie wiem czy dokładnie to wytlumaczyłem tongue.gif ) aa no i proszę o w miarę proste rozwiązanie żebym wiedzial co w ogóle robię tongue.gif
qqrq
file
Cienki1980
Przenoszę z PHP na Przedszkole

Dodaje też przy okazji [tag] zgodnie z zasadami forum Przedszkole

Odpowiedź: zajrzyj do manuala php i sprawdź co robi funkcja file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
maxis88
no ok tylko mógłby mi ktoś wytłumaczyć dokładniej co do czego tam służy albo najlepiej dać swoj własny prosty:) przykład:D byłbym bardzo wdzięczny ...smile.gif
qqrq
A czytać nie umi? Po polsku tam piszą...
No dobra:

1. <?php
  2. $zawartosc = file('plik.txt'); // <- tu masz tablicę z liniami pliku
  3.  print_r($zawartosc);
  4. ?>
neptunek
Cytat(qqrq @ 18.09.2007, 13:23:43 ) *
A czytać nie umi? Po polsku tam piszą...

snitch.gif Jest napisane - jak juz winksmiley.jpg

Kod
<?php
//wczytaj zawartosc pliku do tablicy o nazwie tablica
$tablica = file('plik_do_odczytu.txt');

//teraz przelatujemy po tablicy i na ekran jej zawartosc
foreach ($tablica as $wiersz => $zawartosc) {
    echo "Wiersz $wiersz: $zawartosc.<br />\n";
}
?>
qqrq
Swojom drogom smile.gif polecam jeszcze:

file_get_contents
fopen

Pozdrawlaju... guitar.gif
-maxis88-
kk dzieki qqrq smile.gif ale korzystajac z okazji powiedzcie mi jak zapisac do pliku dane zeby po dodaniu to co dodalem znajdowalo sie pod spodem smile.gif
qqrq
Czy ty mnie naprawdę musisz doprowadzać do ostateczności? dry.gif
Mój poprzedni post, drugi link. I przejedź trochę w dół. Tam jest taka tabelka. Tam jest napisane (pssst! opcja "a" smile.gif ).
-maxis88-
oj juz tam do ostatecznosci haha.gif mowilem ze noob jestem smile.gif dzieki za pomoc biggrin.gif jak cos nie bede wiedzial to pomarudze wam jeszcze troche tongue.gifP cya
-maxis88-
jesli chodzi o to fopen z parametrem "a" to juz to mialem tongue.gif ( heh chyba sam o tym zapomnialem ) ale mimo to tekst nadal jest dodawany na koniec poprzedniego tekstu a nie pod niego ... no i co za tym idzie zajmowana jest tylko pierwsza pozycja w tablicy ...
phpion
Jeśli korzystasz z Windowsa dodaj na końcu każdej linii "\r\n", jeśli z Linuxa to "\n" (zwróć uwagę, że używam " zamiast ' - ma to znaczenie). I weź czasem sam czegoś poszukaj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.