Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Jak zrobić archiwum podczs upload-u
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
czarekp
Witam
Zrobiłem system uploadu plików na serwer. Można wrzucić każdy rodzaj plików i tak ma być, Pojawi
 się problem jeśli ktoś wrzuci plik: kasuj_wszystko.php . Co można na to zaradzić? Ja wpadłem na pomysł, aby z upload-owanych plików skrypt robił archiwum. Czy to jest wykonalne? Jeśli tak proszę o jakieś liniki kodu. Jeśli nie o jakąś inną koncepcje rozwiązania problemu.

Pozdrawiam
Cysiaczek
Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole

Sprawdzasz rozszerzenie pliku i wykluczasz te, które serwer wykonuje

Pozdrawiam,
czarekp
Chodzi o to, aby po kliknięciu na odnośnik plik z php się pobrał a  nie wykonywał. Nie chce filtrować plików które będą upload-owane na serwer.
jastu
Na początek zrób tak :
stwórz tabelę w której będziesz przechowywał informacje o pliku (nazwa, lokalizacja) i na podstawie tej tabeli będziesz robił link do pobrania pliku (łatwo wtedy porobić kategorie na grupowanie załączników).
Podczas uploadu możesz też zipować plik.
Podczas uploadu do plików php możesz dodać (lub do każdego pliku) jakieś rozszeżenie (każdy plik php jest parsowany po wywołaniu, może to zmienić tylko konfiguracja serwera).
Jest kilka rozwiązań.
Pzdr
czarekp
Cytat(jastu @ 20.09.2007, 13:13:36 ) *
Na początek zrób tak :
stwórz tabelę w której będziesz przechowywał informacje o pliku (nazwa, lokalizacja) i na podstawie tej tabeli będziesz robił link do pobrania pliku (łatwo wtedy porobić kategorie na grupowanie załączników).

Nie bardzo kumam o co chodzi. Z zipowaniem to jest fajny pomysł, ale proszę o jaiś fragment kodu, z objaśnieniem abym mógł go przerobić na własne potrzeby.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.