Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: porównanie tekstu ze znakami pl i bez
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
szczypior
Witam

Korzystając z htaccess uzyskujemy przyjazne adresy, tak jak np na antywebie. Tam adres wygląda tak:
Cytat

W bazie oczywiście zapisany jest temat ten sam co powyższym adresie, ale ze spacjami i polskimi znakami. Aby wyswietlić treść o podanym temacie trzeba go porównać z bazą, ale nie można bo różnica jest w polskich znakach. Można jakoś zmusić baze żeby podała wynik w takim samym systemie (bez ąęć itp i spacji)?

W jaki sposób można w takim przypadku pobrać dane związane z tym tematem? Czy jest inny sposób niż posiadanie w bazie kolumny w której będzie zapisany tytuł bez pl znaków?
AxZx
a skad wiesz ze tak to dziala?
a moze jest wpisany ten url w bazie?
szczypior
Cytat(szczypior @ 26.10.2007, 22:36:56 ) *
Czy jest inny sposób niż posiadanie w bazie kolumny w której będzie zapisany tytuł bez pl znaków?

Przecież zapytałem się czy jest INNY sposób niż ten o którym mówisz.
AxZx
pewnie jest ale bardziej zasobozerny, generujacy duza ilosc zapytan do bazy
no bo jak sobie cos takiego wyobrazasz?
jak autor w tytule sie pomyli i zamiast są wpisze sa - jak system ma to sprawdzic?
musi sprawdzic czy jest w bazie temat czy koty są .... oraz temat czy koty sa ... i tak z kazda literka.

nie wiem, moze sie myle ale jak dla mnie jest to bezsensowne szukanie innego rozwiazania.

masz jakies ograniczenia ze pytasz o takie dziwne rzeczy?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.