Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: relacja między dwiema tabelami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
emcom
witam
mam pewien problem z zredagowaniem odpowiedniego zapytania aby otrzymać porządany wynik.
Otóż sprawa wygląda tak:

w tabeli 'tab1' są:
ID, userID, a1, a2, data - wszystkie pola oprócz 'data' są typu int

w drugiej tabeli 'tab2' są:
userID, nazwa - tutaj userID jest typu int a 'nazwa' typu char

chodzi mi o to aby z pierwszej tabeli wyciągnąć wartości userID, a1, a2 ale tak żeby w wyniku zapytania zamiast 'userID' była 'nazwa' z tabeli 'tab2'

Z góry dziękuję za pomoc lub nawet nakierowanie jak to zrobić.
mwojcik
  1. SELECT tab1.userID, tab1.a1, tab1.a2, tab2.name FROM tab1 INNER JOIN tab2 ON tab1.userID = tab2.userID
emcom
dzięki,

a czy jest możliwość aby zrobić coś takiego:

w tabeli 'tab1' są:
ID, user1_ID, user2_ID a1, a2, data - wszystkie pola oprócz 'data' są typu int

w drugiej tabeli 'tab2' są:
userID, nazwa - tutaj userID jest typu int a 'nazwa' typu char

chodzi mi o to aby z pierwszej tabeli wyciągnąć wartości user1_ID, user2_ID a1, a2 ale tak żeby w wyniku zapytania zamiast 'user1_ID' i 'user2_ID' była odpowiednia 'nazwa' z tabeli 'tab2'

próbowałem przerobić zapytanie które podałeś ale narazie efekt nie jest jeszcze taki jaki oczekuję

przerobiłem tak:
Cytat
SELECT tab1.user1_ID, tab1.user2_ID, tab1.a1, tab1.a2, tab2.name FROM tab1 INNER JOIN tab2 ON tab1.userID = tab2.userID AND tab1.user2_ID = tab2.userID

i zapewne coś jest źle bo nie działa

EDIT::

i już sobie poradziłem: zrobiłem dwa zapytania zamiast kombinowania jak to zrobić w jednym.
i działa :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.