Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: select *
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
maccciej
Witam
Mam pytanie po napisaniu skryptu w sql*plus o treści

select *
from xxx
powinny wyświetlac się wszystkie nazwy kolumn wraz z rekordami. Gdy wpisałem to zapytanie w bazie na której pracuję niektóre nazwy kolumn nie są pełne. Zazwyczaj nazwa kolumny ma tyle znaków ile ma przewidziany maksymalny ciąg znaków wpisany do danej komórki. czym to może być spowodowane, iczy da się zrobic by nazwy kolumn wyświetlały sie całe
sticker
może rozszerz sobie kolumne wyników, najedź na linie kolumny która jest zbyt wąska myszką pojawi ci sie mniej wiecej coś takiego "||" i przesuń w lewo tongue.gif
maccciej
tylko, że wynikami skryptów są pliki txt
Blackhole
Musisz zmienić sobie format wyświetlanych kolumn w SQL*Plus. Na przykład w ten sposób:
  1. SQL> COLUMN nazwa_kolumny format a20
To spowoduje, że kolumna nazwa_kolumny będzie miała szerokość 20 znaków. (Jeśli nie działa, to pomyliłem składnie. Zobacz w takim przypadku w dokumentacji do SQL*Plus.)
maccciej
Cytat(Blackhole @ 30.10.2007, 08:42:04 ) *
Musisz zmienić sobie format wyświetlanych kolumn w SQL*Plus. Na przykład w ten sposób:
  1. SQL> COLUMN nazwa_kolumny format a20
To spowoduje, że kolumna nazwa_kolumny będzie miała szerokość 20 znaków. (Jeśli nie działa, to pomyliłem składnie. Zobacz w takim przypadku w dokumentacji do SQL*Plus.)

Nie pomyliłeś składni bo działa. A czy można zrobić tak, aby wszystkie kolumny miały jednakową ilośc znaków, czy każdą kolumnę trzeba kolejno definiować
Blackhole
Tego nie wiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.