Witam!
Zagadnienie dość powszechne. Chcę wyeksportować z bazy dane poprzez PHP do pliku XML i to tak by bezboleśnie otworzyć go w Excelu lub Word (Office 2003 lub wyższy), z odpowiednimi nagłowkami i stopkami, itp.

Generalnie z samym eksportem nie mam problemu. Szczególnie w Excelu generowany XML jest banalny: wiadomo gdzie i jak siedzą informacje o komórkach, arkuszach, nagłówkach i stopkach (numery stron i takie tam duperele), czy orientacji strony albo o wierszach które mają być powtarzane na każdej stronie wydruku. PHP ładnie mi wstawia potrzeben dane tam gdzie trzeba.
Problem jest jeden: w XML dla Excela nie przyjmuje grafiki (ścieżki do pliku graficznego)... albo ja nie wiem w jakich znacznikach umieścić taką ścieżkę, by Excel odczytał ten plik i wstawił do nagłowka?

Pomyślałem więc o Word, bo on generuje XMLa, w którym są zapisane grafiki. Więc sprawa teoretycznie prosta: stworzyć w Word coś w rodzaju szablonu z nagłowkami, zapisać jako XML, a potem przy pomocy PHP edytować tego xmla wstawiając dane. Ale XML wygenerowany przez Word jest tak zagmatwany, że nie potrafię go rozgryźć. O ile wiersze samego tekstu wiem jak zapisywać, to przy tabelach jest kaszana.
Może jest jakiś skrypt php, który to robi automatycznie? Albo chociaż dokument sensownie opisujący wordowego XMLa?

A może ktoś ma jeszcze inny pomysł na wygenerowanie office'owego dokumentu z tabelami danych z MySQL, nagłowkami i stopkami (zawierającymi grafikę), itp.?