Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z wyświetlaniem rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Olek_B
Witam wszystkich!
To mój pierwszy post. Do zarejestrowania się skłonił mnie głupi problem, którego jednak nie mogę rozwiązać.
Napisałem taki kod:

<?
mysql_connect("localhost", "user", "haslo") or die("Nie można połączyć się z MySQL");
mysql_select_db("baza") or die("Nie można połączyć się z bazą...");
$foto=2;
$order_by = 'data_zam DESC';
//poprzednie i następne
$q = "SET @nr=0, @id=$foto, @idprev=0, @idprevfound=0, @idnext=0, @idnextfound=0; SELECT @nr := @nr +1, IF (id <> @id AND NOT @idprevfound , @idprev := id, IF (@idprevfound , NULL , @idprevfound :=1)), IF (id = @id , @idnextfound :=1, IF (@idnextfound AND NOT @idnext , @idnext := id, NULL)) FROM galeria_zdjecia ORDER BY $order_by DESC; SELECT @idprev prev, @idnext next";
//zapytanie ze strony
//http://nospor.pl/mysql-faq-n25.html#faq-4
$wynik = mysql_query($q);
$rekord = mysql_fetch_array($wynik);
$prev = $rekord['prev'];
$next = $rekord['next'];
print('tu coś powinno być ' . $rekord . '<br />tu też ' . $wynik);
print("<br />poprzednie: $prev<br />następne: $next");
mysql_close();
?>

Chodzi o pobieranie id poprzedniego i następnego rekordu. Samo zapytanie po wpisaniu na PhpMyAdminie działa poprawnie, ale ten skrypt nic nie zwraca...
Mam nadzieję, że coś wymyślicie. blinksmiley.gif  Ja już zgłupiałem...

Co jest?
Ja dalej nie wiem czemu to nie działa...
Dodam, że wcześniej wysyłam inne zapytanie do tej bazy i tamto działa...
nospor
Przeciez odpowiedzialem ci na ten problem w moim artykule... Przeciez tam zadales mi to samo pytanie i uzyskales odpowiedź. Po co wiec zadajesz gdzies pytania a potem do nich nie zagladasz?
Olek_B
Dziękuję i przepraszam...

Niestety to też nie działa, zwraca zawsze $next=0 i $prev=0 sad.gif
Może ktoś mógłby podglądnąć jak phpMyAdmin wykonuje zapytania? Tam to działa...
nospor
Pewnie masz blad zapytania. Wlasnie to testowalem i wszystko dziala jak ta lala. Zmienna $foto napewno masz? Sprawdzales? echo $foto.

Pozatym po kazdym mysql_query daj die()
  1. <?php
  2. ?>
Olek_B
Teraz działa, uff... Niestety straciłam rachubę poprawek i nie wiem gdzie był błąd, ale działa!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.