Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] co to jest ob_start()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
novy85
jak w temacie, co to jest to ob_start() i do czego służ, szukałem w google ale żadnych konkretów
rolnix
No jak byk, pierwszy wynik w google:
http://pl2.php.net/ob_start

Jeśli nie rozumiesz po angielsku - ta funkcja rozpoczyna buforowanie danych wyjściowych, które potem "wypuszczasz" w całości na raz poleceniem ob_flush().
novy85
po niemiecku rozumiem smile.gif a do czego można jej użyć
Nattfarinn
Przede wszystkim, bufforuje dane wyjściowe ale nie nagłówki - te są wywoływane niezależnie. Do czego można tego użyć? Do wysyłania nagłówków w trakcie działania skryptu, niezależnie od wyjścia (bo nagłówki muszą być wysłane przed treścią właściwą). Bufforowanie zapewnia, że treść właściwa nie będzie publikowana póki sobie tego nie zażyczysz wiec do woli możesz publikować nagłówki. To chyba rozsądne użycie?
rolnix
@Up:

Raczej głównym atutem buforowania jest to, że możesz pod koniec przechwycić wszystkie dane, zrobić na nich dowolną operację (np. zamienić znaki diakratyczne w celu zachowania kodowania) i dopiero wtedy "wypuścić" tongue.gif
Nattfarinn
Cytat(rolnix @ 3.11.2007, 17:59:00 ) *
@Up: Raczej głównym atutem buforowania jest to, że możesz pod koniec przechwycić wszystkie dane, zrobić na nich dowolną operację (np. zamienić znaki diakratyczne w celu zachowania kodowania) i dopiero wtedy "wypuścić" tongue.gif

Akurat wolę operacje kontrolowane na poszczególnych elementach wyścia a nie na całości jako-takiej. Dlatego nie uważam tego za główny atut - robię to w inny sposób. smile.gif Za to z mojego rozwiązania zdarza mi się korzystać. To dość wygodny sposób dający gwarancję wywołania funkcji nagłówkowych nadrzędnie do treści.
rolnix
W sumie to i tak mały ma sens ze względu na wszędobylskie szablony :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.