Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]mysql prosze o pomoc
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hello
Witam chcialem na poczatku zaznaczyc ze wiem ze to jest najprostrze pytanie na swiecie jakie moze byc z mysql i ze powineinem czytac kursy itp ale czytalem je bylem w bibliotece czytalem w 2 ksiazkach do mysql jak dodawac wartosci do bazy danych ale nadal cos zle robie i niemam pojecia co ;/ blad jest taki banalny ale od 3 dni niemoge go znalesc ;/ mam nadzieje ze ktos pomoze jestem poczatkujacy ;/

1. <?php
  2.  
  3. $sql_conn=mysql_connect('localhost', 'agape', '[moje haslo]');
  4.  
  5. mysql_query($sql_conn);
  6.  
  7.  
  8.  
  9. INSERT INTO uzytkownik VALUES
  10. (NULL, "WARTOSC");
  11.  
  12. SELECT * UZYTKOWNIK
  13.  
  14.  
  15.  
  16. mysql_close($sql_conn);
  17. ?>

1. <?php
  2. Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /home/a/g/a/agape/www/test_daty2.php on line 8
  3. ?>

nazwa bazy agape tabela uzytkownik strruktura:

ID int(10) UNSIGNED not_null auto_increment
godzina1 char(100) latin1_swedish_ci not_null
nospor
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-query.php
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-affected-rows.php
I sobie popatrz na przykaldach jak nalezy pisac zapytania i jak je wykonywać, bo to co tutaj masz to normalnie sieczka. Jak ty nad tym 3 dni siedziales?
gladiror
A po co wpisujesz tam NULL?questionmark.gif W ogóle gdzie masz przypisanie zapytania do zmiennej jakiejs? Poczytaj jednak naprawde....
Gość
@nospor dzieki za linki bardzo mi pomogles juz wiem co zle robilem
@gladiror rzeczywiscie niepotrzebnie to wpisywalem ...

raczej niemialem do tej pory stycznosci z php ani mysql ale byla potrzeba zebym zrobil sobie mala baze danych na www tak to mam stycznosc z programowaniem i bardzo trudno mi sie bylo przestawic bo w programowaniu troche inaczej to wyglada ... jest inna struktura, meczylem sie z tym 3 dni bo niewiedzialem co zle robie;/ w ksiazkach i kursach www jest zazwyczaj podana tylko jedna linijka i mie to mylilo po podawane byly same instrukcje a brakowalo mi przykladow ... napisalem teraz cos takiego:

1. <?php
  2. <?php
  3. $sql_conn = mysql_connect('localhost', 'agape', '[moje_haslo]') OR die("Nie można się połączyć: " . mysql_error());
  4.  
  6.  
  7. mysql_query("insert into uzytkownik values ('', 'WARTOSC')") OR die("Zapytanie 1 niepoprawne");
  8.  
  9. mysql_query("select * from uzytkownik") OR
  10. die("Zapytanie 2 niepoprawne");
  11.  
  12.  
  13. mysql_close($sql_conn);
  14. ?>
  15.  
  16. ?>

i mi wywala blad ze zapytanie 1 niepoprawne czyli zle wykonalem instrukcje insert ;/ ale taki jest schemat przeciez ;/mogli byscie jeszcze pomoc z tym ? dzieki za poprzednie odpowiedzi <piwo>
Ertai
1. Laczysz sie z baza danych i wybierasz jej nazwe
2. Piszesz zapytanie jako zmienna typu string (zmienna tekstowa)
3. Wysylasz zapytanie do bazy danych
4. przetwarzasz wyniki

ad 1.

1. <?php
  2. $dbLink=mysql_pconnect(Host,User,Password);
  3. ?>

Gdzie:

Host -> nazwa hosta
User -> nazwa uzytkownika
Password -> haslo
Name -> nazwa bazy danych

ad 2.
  1. <?php
  2. $sql="insert into uzytkownik values (NULL, "WARTOSC");"
  3. ?>

Gdzie wazne jest aby to co wysylasz korespondowalo z baza danych (czyli jak cos wstawiasz NULL to zeby mialo to sens w bazie danych)

ad 3.
  1. <?php
  2. $result=mysql_query($sql);
  3. ?>

Tak wysylasz zapytanie do bazy, zmienna $result bedzie miala informacje czy zapytanie wykonalo sie poprawnie

ad 4.

Tutaj samodzielnie piszesz obsluge bledow jezeli ci jest cos takowe potrzebne. Polecam specyfikacje funkcji mysql_query. W zmiennej $result masz wynik operacji.

BTW... poczytaj jednak porzadna ksiazke do PHP + MySQL, bo jezeli takie cuda wyczytales w tych kursach to zal.
-agape-
No wlasnie ten string mi wywala blad ;/

1. <?php
  2. Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /home/a/g/a/agape/www/test_daty2.php on line 8
  3. ?>

mam takie cos:

1. <?php
  2. $sql_conn = mysql_connect('localhost', 'agape', '[haslo]') OR die("Nie można się połączyć: " . mysql_error());
  3. mysql_select_db(agape);
  4.  
  6.  
  7. $sql="insert into uzytkownik values ("WARTOSC")"
  8. $result=mysql_query($sql) OR die("Zapytanie 1 niepoprawne");
  9.  
  10. $SQL2="select * from uzytkownik" mysql_query($SQL2) OR die("Zapytanie 2 niepoprawne");
  11.  
  12.  
  13. mysql_close($sql_conn);
  14. ?>

no i nadal linijka insert jest zle ;/ ale przeciez przypisalem do zmiennej wzialem polecenie w " " i wartosc przykladowa tez struktura tez jest zachowana bo baza ma nazwe agape tabela uzytkownik i jest tam tylko jedna komorka ktora jest char(100) tak dla przykladu niemma pojecia co robie zle ;/ tak przeciez wszedzie pisze zeby dodawac tak tez mi podaliscie ;/ sory za takie pytania no ale to powinno dzialac ;/ mam nadzieje ze ktos odpowie na ten temat pozdrawiam
nospor
Skoro raz ci sie linki odemnie przydaly to masz jeszcze raz:
http://www.php.net/manual/pl/language.types.string.php
Przeczytaj dokladnie kilka razy i nie pisz nigdy tak: "sadasd"innytekst""
a tak:"sadasd\"innytekst\"" lub tak: "sadasd'innytekst'"
To wszystko jest w linku.
I uzywaj srednikow po kazdej instrukcji!
phpion
  1. <?php
  2. $sql='insert into uzytkownik values ("WARTOSC")';
  3. $result=mysql_query($sql) or die("Zapytanie 1 niepoprawne");
  4.  
  5. $SQL2="select * from uzytkownik"; mysql_query($SQL2) or die("Zapytanie 2 niepoprawne");
  6. ?>

Zamieniłem w 1 linijce " na ' oraz dodałem w 1 i 3 ;
Gość
ooooooooo dzieki wam bardzo nareszcie dziala z tymi nawiasami bardzo mi pomogliscie dzieki
koncowy skrypt napisalem taki :

1. <?php
  2. $sql_conn = mysql_connect('localhost', 'agape', '[haslo]') OR die("Nie można się połączyć: " . mysql_error());
  3. mysql_select_db(agape);
  4.  
  6.  
  7. //$sql='insert into uzytkownik values ("WARTOSC")';
  8. //$result=mysql_query($sql) OR die("Zapytanie 1 niepoprawne");
  9.  
  10. $SQL2="select * from uzytkownik";
  11. $wywolanie=mysql_query($SQL2) OR die("Zapytanie 2 niepoprawne");
  12.  
  13.  
  14. while($dane=mysql_fetch_assoc($wywolanie))
  15. {
  16. print_r($dane);
  17. }
  18.  
  19. mysql_close($sql_conn);
  20. ?>

i wszystko dziala biggrin.gif dzieki bardzo nareszcie stalalem jakos na nogi z tym z reszta mysle ze niebedzie problemu bo juz wiem o co chodzi... trzeba odpowiednie nawiasy ktore wczesniej ignorowalem bo niewiedzialem ze sa tak wazne no i jeszcze wszystko do zmiennych bo pozniej mozna sobie wyswietlic wynik heh pozdro <piwo>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.