Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Efekt działania funkcji php w zapytaniu sql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
drPayton
Witam wszystkich!

Najlepiej na przykładzie, będzie wiadomo o co chodzi. Takie zapytanie przykładowe:
  1. <?php
  2. SELECT
  3. Costam.id AS ident,
  4. @temp := (
  5. SELECT liczba
  6. FROM prefix_tabela
  7. WHERE pole=ident
  8. ORDER BY pole2 DESC 
  9. LIMIT 1
  10. ),
  11. ".jakasFunkcja(@temp)."
  12. FROM prefix_tabela2 AS Costam
  13. ");
  14. ?>

Gdzie funkcja php to, np:
  1. <?php
  2. function jakasFunkcja($arg)
  3. {
  4. return $arg . ' PLN';
  5. }
  6. ?>

W zapytaniu w zmiennej wewnętrznej @temp jest jakaś wartość. Chcę by w efekcie zapytania otrzymać efekt działania funkcji jakasFunkcja, któa jako parametr dostaje wartość zmiennej @temp. Nijak jednak nie mogę jej tam przekazać. W podanym przykładzie funkcja dostaje string "@temp" a nie liczbę którą ta zmienna reprezentuje. Brak kompletnie pomysłów. Pomożecie? winksmiley.jpg

Uwaga: W przykładzie oczywiście nie ma potrzeby wywoływania zewnętrznej funkcji, ale... to tylko przykład.
nospor
Nie ma szans. To zapytanie co napisales to dla php jest zwyklym tekstem i nijak nie przekaze ci on do funkcji zmiennej z "niby mysql".
drPayton
Tak podejrzewałem, ale miałem cichą nadzieję że jednak się mylę. No cóż, trudno, dzięki.
Boże, ty widzisz i nie grzmisz jak ja takie pytania zadaję...
nospor
Cytat
Boże, ty widzisz i nie grzmisz jak ja takie pytania zadaję...
Widzę ja.winksmiley.jpg
Nie zagrzmialem tylko dlatego ze ostatnio widzę cię w sensownych wypowiedziach w innych tematach. Ten potraktowalem jako chwilową zaćmę (każdemu sie zdarza) winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.