Jakie sa metody przesylania danych?
znam takie
1.normalnie poprzez przegladarke (index.php?zminna1=wartosc1&...)
2.tworzy sie ciasteczko i z tamtad sa pobierane dane...
3.Moze strona sparawdzac referer i na tym sprawdzac autoryzacje
Ale spotykam takie strony gdzie nie jest stosowana zadna z tych metod, i dziala oczywiscie bo wie kiedy jestem zalogowany i moge czytac strone a kiedy nie i nie moge,...
Nie wiem czy wiecie o co mi chdzi bo nawet nie potrafie wyjasnic problemu...
kicaj
1.12.2003, 15:07:49
to sa Sesje! Poczytaj, poszukaj...
BzikOS
1.12.2003, 15:53:38
Cytat
Jakie sa metody przesylania danych?
To zależy skąd dokąd chcesz te dane przesłać.
jednak chyba nie wytlumaczylem...
No dobra sesje, ale w jaki sposob te sesje jak ja mam cookie wylonczone i mi to chodzi...
nei chodzi mi o metody get i post...
przyklad:
zeby sie gdzies dostac na jakiegos URL trzba sie najpierw zalogowac..jaksie loguje to te dane nie sa zapisywane w cookie bo mam off a nie sa tez za kazdym razem przesylane jak jestem juz w panelu i cos robie... tzn skad to wie ze jestem zalogowany...poprawnego halsa nie ma nigdzie zapisanego, tego ktorego wpisywalem pzy logowaniu...
moze teraz ...
BzikOS
1.12.2003, 17:45:26
Dane sesyjne nie są zapisywane u klienta, tylko na serverze (standardowo w katalogu tymczasowm, lecz moża napisać własne handlery do obsługi sesji). U klienta w cookie zapisywany jest tylko (jeżeli jest możliwe) identyfikator sesji, lecz są rownież różne metody przekazywania SID'a.
Był już kiedyś poruszany ten temat na forum, proponuję poszukać.
kicaj
1.12.2003, 17:45:31
rejestrujesz sesje, do niej zapisujesz jakies dane, potem po wywolaniu jej mozesz robic dodatkowe rzeczy!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.