Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przesylanie danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
eoor
Jakie sa metody przesylania danych?
znam takie
1.normalnie poprzez przegladarke (index.php?zminna1=wartosc1&...)
2.tworzy sie ciasteczko i z tamtad sa pobierane dane...
3.Moze strona sparawdzac referer i na tym sprawdzac autoryzacje

Ale spotykam takie strony gdzie nie jest stosowana zadna z tych metod, i dziala oczywiscie bo wie kiedy jestem zalogowany i moge czytac strone a kiedy nie i nie moge,...

Nie wiem czy wiecie o co mi chdzi bo nawet nie potrafie wyjasnic problemu...
kicaj
to sa Sesje! Poczytaj, poszukaj...
BzikOS
Cytat
Jakie sa metody przesylania danych?

To zależy skąd dokąd chcesz te dane przesłać.
eoor
jednak chyba nie wytlumaczylem...
No dobra sesje, ale w jaki sposob te sesje jak ja mam cookie wylonczone i mi to chodzi...
nei chodzi mi o metody get i post...
przyklad:
zeby sie gdzies dostac na jakiegos URL trzba sie najpierw zalogowac..jaksie loguje to te dane nie sa zapisywane w cookie bo mam off a nie sa tez za kazdym razem przesylane jak jestem juz w panelu i cos robie... tzn skad to wie ze jestem zalogowany...poprawnego halsa nie ma nigdzie zapisanego, tego ktorego wpisywalem pzy logowaniu...

moze teraz ...
BzikOS
Dane sesyjne nie są zapisywane u klienta, tylko na serverze (standardowo w katalogu tymczasowm, lecz moża napisać własne handlery do obsługi sesji). U klienta w cookie zapisywany jest tylko (jeżeli jest możliwe) identyfikator sesji, lecz są rownież różne metody przekazywania SID'a.
Był już kiedyś poruszany ten temat na forum, proponuję poszukać.
kicaj
rejestrujesz sesje, do niej zapisujesz jakies dane, potem po wywolaniu jej mozesz robic dodatkowe rzeczy!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.