Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konwertowanie kodowania bazy a pola auto_increment
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
MalyKazio
Witam,

Chciałem przekonwertować bazę danych z Lati2 do UTF-8 ale dobrze, że zastnowiłem się zanim to zrobiłem. Mam szereg tabel z polami id (auto_increment). Table są między sobą powiązane właśnie przez tą wartość. Np tabela przodek (pola id,osoba) jest powiązana z tabela osoby (id,imie,nazwisko), gdzie przodek.osoba=osoby.id. Stąd też moje pytanie. Czy jest jakaś możliwość skonwertowania bazy danych, żeby pola id zachowały swoją wartość? Jeśli wyeksportuję bazę danych do pliku, utworzę nową strukturę tabel w bazie danych w UTF-8 i wrzucę starą bazę to zmieni się zawartość pól id i wszystkie powiązania pomiędzy kilkunastoma tabelami można będzie wyrzucić do kosza. Aha, id nie mają kolejnych wartości (część rekordów była usuwana w międzyczasie).
Ar2r
Przy imporcie wyeksportowanych danych nie są zmieniane wartości w polach auto_increment. Nie obawiaj się, że stracisz relacje.
nevt
Niezupełnie.

MySQL pozwala zpisać do pola AUTOINCREMENT dowolną wartość typu UNSIGNED INT. AUTOINCREMENT generuje automatycznie nowe wartości tylko w przypadku gdy przy INSERT nie aktualizujemy pola o tym typie - w innym przypadku próbuje zapisać przekazane dane. Więc bez problemu możesz odtworzyć wszystkie dane zachowując wartości indeksów...
Ale jest pułapka - jeżeli na klucze obce w tabelach masz nałożone ograniczenia rodzaju ON UPDATE RESTRICT, to w czasie odtwarzania bazy nie pozwoli ci zapisać rekordów dla których jeszcze brakuje danych powiązanych... Dlatego najpierw należy wczytać wszystkie dane, a dopiero potem odtworzyć schemat relacji oraz pozakładac indeksy i ograniczenia...

Jest z tym trochę roboty, ale zadanie jest wykonalne. Powodzenia.
MalyKazio
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tą pułapką. Wszystkie tabele są mniej więcej o strukturze:
id(auto_increment),pole1(int),pole2(text),pole3(int),pole4(date). Jedynie w przypadku tabeli sesje mam dodane bodajże do pola time ON UPDATE CURRENT TIMESTAMP (czy coś w tym rodzaju). Oprócz tego mam indeksy: PRIMARY, no i na inne pola też. Tabele są więc raczej proste a relacje polegają jedynie na tym, że w polu np. pole3 tabeli tabela2, mam wpisaną wartosc id z pola pole2 tabeli1, które wykorzystuje przy poźniejszym pobieraniu i przetwarzaniu danych w php. Czy mogę więc spokojnie to wszystko przekonwertować, czy też uważać na ową pułapkę? (ewentualnie jeśli mam uważać) to jak to przeprowadzić, bo nie za bardzo chwytam biggrin.gif
nevt
Skoro nie wiesz o co chodzi, to na 99% nie stosujesz tego mechanizmu, więc śmiało możesz przenosić dane.

Ale na wszelki wypadek wytlumaczę ci o co chodzi:
Załóżmy, że masz tabelę A o polach A_ID (klucz podstawowy) i B_ID (klucz obcy do tabeli B ),
oraz tabelę B z polem B_ID (klucz podstawowy).
W tabeli A na polu B_ID można założyć ograniczenie ON UPDATE RESTRICT co oznacza, że przy każdej zmianie zawartości tego pola baza sprawdza czy istnieje odpowiedni wpis w tabeli B. Jeżeli nie - polecenie UPDATE (albo INSERT) wygeneruje błąd.
Ten mechanizm pozwala zachować spójność danych w relacjach. A pułapka polega na tym, że jeżeli spróbujemy do pustej bazy najpierw zaimportować tabelę A a później tabelę B to ta operacja się nie uda...
Powodzenia.
MalyKazio
Dziękuję za dotychczasową pomoc. Prosiłbym jeszcze o sprawdzenie zaplanowanej metodologii mojej konwersji. Całość tworzyłem 2 lata (pisanie kodu, tworzenie bazy danych). Chcę dokonać konwersji z prostego powodu... w Latin2 brakuje mi niektórych znaków, które mogą być potrzebne użytkownikom strony.
Tak więc planuję zrobić tak:
1. Wyeksportować strukturę i dane z bazy (do oddzielnych plików).
2. Pousuwać z wyeksportowanej struktury DEFAULT CHARSET=latin2
3. Stworzyć nową bazę danych w UTF-8
4. Zaimportować strukturę wskazując jako zestaw znaków dla pliku latin2
5. Zaimportować w ten sam sposób dane
6. Skonwertować pliki strony za pomocą Gżegżółki
7. Wrzucić nową stronę na serwer, zmienić dane bazy, dodać po połączeniu z bazą danych SET NAMES=UTF-8

Tak? Macie jakieś uwagi?

Podpowie ktoś, czy dobrze wykombinowałem?
nevt
wygląda logicznie i porawnie, brakuje tylko punktu 0 (zero) przed 1:

0. Zdrobić backup całej bazy (struktura+dane)

tak na wszelki wypadek - gdyby jednak coś poszło nie tak...
powodzenia.
MalyKazio
Dzięki. Backup jest tak oczywisty, że go pominąłem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.