Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przenoszenie bazy linux->windows
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
FiDO
Wiec mam dostep do bazy pewnego forum przez ftp'a, tzn. tylko do katalogu z moja baza, tam gdzie sa pliki *.frm, *.MYI i *.MYD I teraz potrzebuje cos na tym forum potestowac i wlasnie potrzebna mi ta baza co jest na serverze, ale u siebie mam MySql pod Windows (notabene dokladnie ta sama wersja co na tym servie, tyle ze Windowsowa)
Jak moge tego dokonac?
Seth
Wystarczy, ze skopjujesz te pliki do katalogu data/[nazwa bazy]
telesfor
Bzdura!
Skopiowanie plików nie da oczekiwanych rezultatów, gdyż występują subtelne różnice w interpretacji znaków w systemach Unix i Windows. W tym przypadku chodzi o znaki przejścia do nowej linii.
Po "zwykłym" skopiowaniu plików mysql stwierdzi, że dane w pliku są uszkodzone i zaproponuje uzycie mysqlcheck, które... w tym przypadku i tak nie pomoże.
Proponuje zatem zapoznać się z poleceniem mysqldump i zrzucić zawartość bazy, ewentualnie o ile to polecenie sprawi kłopoty w użyciu (a raczej nie pownno), to zawsze można uzyć phpMyAdmin.
Seth
Masz racje. Nie przeczytalem uwaznie postu i nie zwrocilem uwagi, ze nie chodzi o dwa serwery pod Winda.
Ale to co ty mu proponujesz raczej nie bedzie rozwiazaniem gdyz z postu FiDO wynika, ze nie ma dostepu do serwera bazy tylko ma dostep do samych plikow!
FiDO
Dokladnie... samego kopiowania juz probowalem i oczywiscie jest blad. A dostep mam tylko do plikow, shella niestety nie :/ Rozumiem roznice w koncach linii w unixie (n) i windzie (rn), wiec moze moglbym to jakos naprawic, tylko jak?
Sprobuje jeszcze sciagnac tego phpMyAdmina
Seth
Jak masz dostep tylko do plikow bazy danych to phpMyAdmin nic Ci tu nie pomoze. Najlepiej napisac jakis programik zamieniajacy znaki konca lini na odpowiednie pod winde.
FiDO
Cytat
Jak masz dostep tylko do plikow bazy danych to phpMyAdmin nic Ci tu nie pomoze.

Ale mam tez dostep przez ftp do katalogu z www, i moge wrzucic tam tego admina, poustawiac hasla, polaczyc sie z baza i wyexportowac ja.
Seth
no chyba, ze tak smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.