FiDO
10.09.2002, 09:50:47
Wiec mam dostep do bazy pewnego forum przez ftp'a, tzn. tylko do katalogu z moja baza, tam gdzie sa pliki *.frm, *.MYI i *.MYD I teraz potrzebuje cos na tym forum potestowac i wlasnie potrzebna mi ta baza co jest na serverze, ale u siebie mam MySql pod Windows (notabene dokladnie ta sama wersja co na tym servie, tyle ze Windowsowa)
Jak moge tego dokonac?
Seth
10.09.2002, 11:17:31
Wystarczy, ze skopjujesz te pliki do katalogu data/[nazwa bazy]
telesfor
10.09.2002, 14:06:58
Bzdura!
Skopiowanie plików nie da oczekiwanych rezultatów, gdyż występują subtelne różnice w interpretacji znaków w systemach Unix i Windows. W tym przypadku chodzi o znaki przejścia do nowej linii.
Po "zwykłym" skopiowaniu plików mysql stwierdzi, że dane w pliku są uszkodzone i zaproponuje uzycie mysqlcheck, które... w tym przypadku i tak nie pomoże.
Proponuje zatem zapoznać się z poleceniem mysqldump i zrzucić zawartość bazy, ewentualnie o ile to polecenie sprawi kłopoty w użyciu (a raczej nie pownno), to zawsze można uzyć phpMyAdmin.
Seth
10.09.2002, 16:51:14
Masz racje. Nie przeczytalem uwaznie postu i nie zwrocilem uwagi, ze nie chodzi o dwa serwery pod Winda.
Ale to co ty mu proponujesz raczej nie bedzie rozwiazaniem gdyz z postu FiDO wynika, ze nie ma dostepu do serwera bazy tylko ma dostep do samych plikow!
FiDO
10.09.2002, 22:37:16
Dokladnie... samego kopiowania juz probowalem i oczywiscie jest blad. A dostep mam tylko do plikow, shella niestety nie :/ Rozumiem roznice w koncach linii w unixie (n) i windzie (rn), wiec moze moglbym to jakos naprawic, tylko jak?
Sprobuje jeszcze sciagnac tego phpMyAdmina
Seth
10.09.2002, 22:49:00
Jak masz dostep tylko do plikow bazy danych to phpMyAdmin nic Ci tu nie pomoze. Najlepiej napisac jakis programik zamieniajacy znaki konca lini na odpowiednie pod winde.
FiDO
11.09.2002, 05:32:04
Cytat
Jak masz dostep tylko do plikow bazy danych to phpMyAdmin nic Ci tu nie pomoze.
Ale mam tez dostep przez ftp do katalogu z www, i moge wrzucic tam tego admina, poustawiac hasla, polaczyc sie z baza i wyexportowac ja.
Seth
11.09.2002, 07:54:18
no chyba, ze tak
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.