Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapis danych do tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
yacho1977
Witam.

Mam tabele w bazie: id_tab_odczyty, data_odczytu, id_licznika. Ponadto mam jeszcze dwie tabele, jedna trzyma liczniki, druga adresy. Wymyslilem to sobie tak: czlowiek wpisuje kod lokalu, sprawdzam w tab_adresy czy taki kod jest i wyswietlam adres a z tab_liczniki wyswietlam do adresu liczniki oraz pole tekstowe do wpisania odczytu. I tu rodzi sie problem, jak zapisac do tab_odczyty dane gdy na adresie sa nr 2 lub 4 liczniki?questionmark.gif

Mam problem z nazwa dla pola tekstowego bo jak nazywam je stan_licznika to przekazujac zmienna z formularza do skryptu pod zienna $_POST['stan_licznika'] mam tylko stan z ostatniej pozycji formularza czyli gdy sa dwa liczniki to mam stan tylko z drugiego.

Moze ktos juz cos takiego kiedys robil i udzieli cenne rady.

Z gory dzieki!

Opanowalem.
Indeo
O stary widzę, że Ty w tej samej branży pracujesz winksmiley.jpg To aby Ci skomplikować życie powiem: a jak policzyć zużycia na licznikach w wypadku wymiany licznika na danym adresie? smile.gif

Generalnie musisz mieć bazę punktów na których są montowane liczniki. Kilka punktów może mieć ten sam adres ale każdy punkt w danym czasie może mieć tylko jeden licznik. Punkty mają swoje unikatowe identyfikatory. Musisz mieć też tabele z licznikami która będzie przechowywać informacje o tym przez jaki czas który licznik był na którym punkcie. Wreszcie tabelę odczyty w której będą przechowywane stany (odczyty) liczników. Aby rozliczyć dany punkt trzeba obliczyć różnicę pomiędzy największym i najmniejszym wskazaniem licznika w danym okresie. jeśli w danym okresie nastąpiła wymiana licznika na nowy należy obliczyć zużycia dla oby liczników i je dodać.

Aby zrobić rozliczenie lokali z liczników trzeba wykonać raczej kilka zapytań a wynik zestawić w formie pozycji do faktury - ilość, cena,wartość. Mozna z tego złozyć faktury, będzie tez dobre do statystyk.

A co jeśli wystąpią różnice między sumą wskazać liczników, a licznikiem głównym w budynku? smile.gif Pozdrawiam winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.