Riggs
25.11.2007, 10:01:38
Witam!
W moim projekcie musiałem dodać relacje do tabel. Chciałem to zrobić z wykorzystaniem InnoDB, lecz nie mam dostępu do tego typu bazy danych. Mam zainstalowany XAMPP pod windows (1.6.4), XAMPP lite na pendrive i nadal nie mam do tego dostępu. Może ktoś poradzi jak skonfigurować poprawnie Apache, MySQL, PHPMyAdmin na win XP żebym miał ww typ bazy danych. Proszę o pomoc.
prgTW
25.11.2007, 12:45:38
W tabelach MyISAM też można włączyć widok relacyjny i poustawiać relacje oraz powiązania np. przy usuwaniu "ON DELETE CASCADE", zeby kaskadowo usuwał powiązane kluczami wiersze - nigdy tego nie używałem na MyISAM'ie ale powinno hulać jak należy (choć mogę się i mylić)
kevinsz
25.11.2007, 13:43:57
@prgTW: Chyba jednak się nie da. Przynajmniej kiedyś się właśnie niemiło zaskoczyłem;) MyISAM nie obsługuje kluczy obcych i transakcji.
@Riggs: Na pewno masz obsługę InnoDB (widząc po wersji XAMPPa, nowszej od mojego), po prostu standardowo jest włączony MyISAM jako typ składowania danych. Żeby zmienić typ składowania wchodzisz do struktury tabeli w phpmyadminie, wybierasz u góry Operacje i jest tam opcja Mechanizm składowania - z listy roziwjanej można wybrać InnoDB.
Żeby ustawić standardowo typ składowania na innodb musisz dodać linijkę "default-storage_engine = innodb" do pliku "my.ini" (ja mam go w kataloguu windowsa) i przeładować serwer
prgTW
25.11.2007, 14:03:52
Prawda, właśnie sprawdziłem; też wiedziałem że nie obsługuje kluczy i transakcji ale gdzieś widziałem własnie widok relacyjny ... no ale ten widok był właśnie na InnoDB.
Tak przy okazji, o co chodzi z tym "InnoDB free: 4096 kB" bo zawsze sie zastanawiałem, czy to oznacza że pliki InnoDB mogą mieć max 4MB?
Riggs
27.11.2007, 09:31:04
Pogrzebałem trochę w konfiguracji XAMPP'a i co się okazuje. Domyślnie w mojej wersji Lite na pendrive innoDB było wyłączone. Jeśli ktoś miałby podobny problem to trzeba otworzyć plik my.cnf i zakomentować linię "skip innodb".
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.