Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] last_insert_id()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
spectron
Witam.

Chcialbym pobrac ostatnie utworzone id z bazy, jednak funkcja last_insert_id() zwraca mi tylko "Object id #2"

1. <?php
  2. $x=$lacze->query("select last_insert_id()");
  3.  
  4. echo $x;
  5. ?>

wartosc $x wynosi "Object id #2", a wartosci ID w bazie maja ponad 40... Dodam jeszcze ze przed powyzszym zapytaniem wykonywane jest inne ktore tworzy nowy wiersz w tabeli i zmienia wartosc ID poprzez auto_increment

Natomiast gdy chcialem wykorzystac mysql_insert_id() to wywala mi blad: "A link to the server could not be established".
spectron
gdy uzywam ktorejs z tych funkcji to mi wywala blad "supplied argument is not a valid MySQL result resource"...
drPayton
To Twoje
  1. <?php
  2. $lacze->query
  3. ?>
Nie zwraca wyniku zapytania tylko uchwyt do niego. Skoro korzystasz z jakiejś klasy do obsługi mysql to sprawdź jak ją używać, albo daj linka tudzież kod... Jak ktokolwiek ma Ci pomóc nie znając Twojej klasy?
-spectron-
  1. <?php
  2. @$lacze = new mysqli('', '', '', '');
  3. ?>

tak to wyglada, oczywiscie u siebie mam podane paramatry w mysqli() . Chodzi o to ze robie panel adm do sklepu internetowego i mam problem w dziale dodajacym artykuly, a mianowicie dodawanie artykulu i upload zdjecia. Do tego potrzebny mi jest id artykulyi za cholere nie moge go pobrac...
drPayton
Skoro korzystasz z mysqli, to:
  1. <?php
  2. $lacze->query('INSERT...'); // Zapytanie którym coś wstawiasz
  3. $x = $lacze->insert_id;
  4. ?>

powinno zadziałać smile.gif
spectron
teraz rzeczywiscie dziala winksmiley.jpg dzieki za pomoc! a jeszcze takie jedno pytanko ... czy jesli do dodawania artykulow i fotek wykorzystam transakcje to insert_id zadziala?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.