Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Instalacja modułu - problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mofetim
Proszę o pomoc...

Jestem zupelnym lamerem w kweti jezyka php wstydnis.gif

Posiadam stronę w Limbo. Kiedy chce zainstalowac kolejny modul pojawiaja mi sie bledy:

Warning: opendir(/home/hosting/paulini.pl/seminarium.paulini.pl/public_html/modules/mod_lang/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home/hosting/paulini.pl/seminarium.paulini.pl/public_html/includes/functions.php on line 80

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/hosting/paulini.pl/seminarium.paulini.pl/public_html/includes/functions.php on line 81

Fatal error: Call to a member function getElementByPath() on a non-object in /home/hosting/paulini.pl/seminarium.paulini.pl/public_html/admin/classes/class_install.php on line 99

Z bardzo nie wiem co z tym zrobic, nie moge znalezc nigdzie w Interencie odpowiedzi na ten temat nawet na oficjalnych forach limbo.

Chcialem zainstalowac modul ktory pozwolilby mi zmienic jezyk na stronie a jeszc
e lepiej gdybym mogl zmienic jednoczesnie i jezyk i template.

Prosze o odpowiedz..

Pozdrawiam i czekam z niepokojem.
Darti
stwórz katalog /home/hosting/paulini.pl/seminarium.paulini.pl/public_html/modules/mod_lang/
i prawdopodobnie wrzuć tam moduł językowy
mofetim
Zrobilem ta jak mowiles i komunikat pokazuje sie juz inny:

Notice: Only variable references should be returned by reference in /home/hosting/paulini.pl/seminarium.paulini.pl/public_html/admin/classes/minixml/classes/treecomp.inc.php on line 17

Notice: Only variable references should be returned by reference in /home/hosting/paulini.pl/seminarium.paulini.pl/public_html/admin/classes/minixml/classes/element.inc.php on line 212

Notice: Only variable references should be returned by reference in /home/hosting/paulini.pl/seminarium.paulini.pl/public_html/admin/classes/minixml/classes/treecomp.inc.php on line 17

Notice: Only variable references should be returned by reference in /home/hosting/paulini.pl/seminarium.paulini.pl/public_html/admin/classes/minixml/classes/element.inc.php on line 212

i tak do końca strony.. wstydnis.gif
A co teraz?
Cysiaczek
Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole

Ustaw error_reporting na E_ALL ~E_NOTICE
Więcej info tu: Temat: Najczestsze bledy

Pozdrawiam.
mofetim
Cysiaczek - widze ze jestes Spec wiec prosze pomoz smile.gif

Wybacz ale nie rozumiem wstydnis.gif za bardzo o co chodzi - to jest fragment zrodla pierwszego pliku (element.inc.php) blad w linii 212, 174. Bledy wyskakuja tam gdzie jest
"return NULL;" - to sa te wiersze i kilka okalajacych:

Kod
niXMLError("MiniXMLElement::getElement() Must Pass Element name.");
             }

if (! $this->xnumChildren )
             {
                 return NULL;
             }
             /* Try each child (immediate children take priority) */
             for ($i = 0; $i < $this->xnumChildren; $i++)
             {
                 $childname = $this->xchildren[$i]->name();
                 if ($childname)
                 {
                     if (MINIXML_CASESENSITIVE > 0)
                     {
                         /* case sensitive matches only */
                         if (strcmp($name, $childname) == 0)
                         {
                             return $this->xchildren[$i];
                         }
                     } else {
                         if (strcasecmp($name, $childname) == 0)
                         {
                             return $this->xchildren[$i];
                         }
                     }
                 }

}
             for ($i = 0; $i < $this->xnumChildren; $i++)
             {
                 $theelement = $this->xchildren[$i]->getElement($name);
                 if ($theelement)
                 {
                     if (MINIXML_DEBUG > 0)
                     {
                         _MiniXMLLog("MiniXMLElement::getElement() returning element $theelement");
                     }
                     return $theelement;
                 }
             }

/* Not found */
            return NULL;

}  
         function &getElementByPath($path)
         {
             $names = split ("/", $path);

$element = $this;
             foreach ($names as $elementName)
             {
                 if ($element && $elementName) /* Make sure we didn't hit a dead end and that we have a name*/
                 {
                     /* Ask this element to get the next child in path */
                     $element = $element->getElement($elementName);
                 }
             }

i

Drugi plik to treecomp.inc.php i takze blad jest w lini gdzie jest "return NULL;".

Kod
function & getElement ($name)
     {
         return NULL;
     }

Prosze o pomoc (pamietajcie ze ja naprawde jestem lamerem i licze na waas) wstydnis.gif
Cysiaczek
Masz ustawić raportowanie błędów w php.ini, lub na początku skryptu - dałem Ci link, gdzie jest bardzo wyraźnie napisane, w jaki sposób to zmienić. Notice to nie są błędy, tylko jak nazwa wskazuje, uwagi dotyczące kodu - można je olać.
Jeśli je wyłączysz, to sie nie będą pokazywały i tyle. Jeśli chcesz je zlikwidować, to musiałbyś odnaleźć w kodzie wszystkie możliwe elementu, które je powodują.

Pozdrawiam.
mofetim
Cysiaczek.

Prosze bardzo o wybaczenie ale czy moglbys zmienic moj kod zgodnie z tym jakie wskazowki mi dales bo ja probuje na wszelkie sposoby ale nie jestem takim fachowcem ja TY. Czy moglbys zmienic kod?

Druga sprawa to to ze kiedy napisales ze "Notice" to nie jest blad zaczalem sie zastanawiac dlaczego w takim razie modul sie nie istaluje i na koncu tych wszystkich notice pokazuje sie:

Fatal error
: Call to a member function getElementByPath() on a non-object in /home/hosting/paulini.pl/seminarium.paulini.pl/public_html/admin/classes/class_install.php on line 99

ponizej jest kod a linia 99 to: $ismosinstall = $this->xml->getElementByPath('mosinstall');

teraz tez szukalem w necie ale nikt o tym wczesniej nie pisze.

Kod
    function isWindows()
       {
           if (stristr(php_uname(), 'windows')) {
               return true;
           }
           return false;
       }

function isValid()
       {
           $ismosinstall = $this->xml->getElementByPath('mosinstall');
           if($ismosinstall)
           {
               if($this->type==$ismosinstall->attribute("type")) return true;
           }
           return false;
       }

Jestes jedyna Osoba ktora sie tym zaiteresowala dlatego prosze Cie bardzo o pomoc

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Darti
jak mosinstall to Joomla (albo Mambo - 3% szans), a jak Joomla to ona ma w panelu administracyjnym instalator modułów, nie kombinuj w takim razie nic w plikach i kodzie (chyba że jesteś expertem), jeśli wyskakują błędy znaczy to że robisz błąd podczas procesu instalacji modułu albo to jest moduł niedostosowany do tej wersji lub wadliwy. Radzę powrócić do miejsca sprzed zmian i krok po kroku zainstalować moduł tak jak w instrukcji napisali ...
mofetim
Nie jest to ani Joomla ani Mambo, ale Limbo (jedna rodzina) i korzystam z intalatora ktory jest wbudowany w panel administracyjny. Korzystam z modulow ktore oferuje sie na oficjalnej stronie limbo, po podaniu mu sciezki (probowalem juz wszystkich mozliwych konfiguracji sciezek) wyskakuja najpierw "notice" ale jak mowil Cysiaczek "olałem to" ale ten blad w ostatniej linijce blokuje instalacje.

Czy ktos pomoze??
Cysiaczek
Nie poprawię kodu, bo nie widzę takiej potrzeby. Napisałem Ci - WYŁĄCZ raportowane NOTICE. Jeśli po tym pojawi sie jeszcze jakiś błąd, to wtedy go pokaż.
Podaj też wersję PHP na której uruchamiasz skrypt.
mofetim
Cysiaczek, wiem ze Cie zanudzam ale powiedz mi gdzie ja mam wpisac wylaczenie tego ostrzezenia, probowalem w wielu plikach w CMS-e ale nic to nie daje.
A wersja PHP to 5

Moglbys to wytlumaczyc jak najprosciej. wstydnis.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.