Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sql injection i moje dwa zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcio
Piszac moj lamerski system news'ow kolega mi powiedzial ze w tych 2 zapytaniach jest sql injection:
  1. <?php
  2. $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
  3.  $date = date('j/n/Y H:i:s;');
  4. $autore = mysql_real_escape_string(strip_tags(trim($_POST['autore'])));
  5.  $titolo = mysql_real_escape_string(strip_tags(trim($_POST['titolo'])));
  6. $mail = mysql_real_escape_string(strip_tags(trim($_POST['mail'])));
  7.  $tema = mysql_real_escape_string(bbcode($_POST['tema']));
  8. $query4 = ("insert into news(id,autor,temat,tresc,email,data,ip) values('', '$autore', '$titolo', '$tema', '$mail', '$date', '$ip')"); 
  9. ?>

Tu mi sie zdaje ze nie ma no ale coz specjalista nie jestem mam nadzieje ze mi powiecie co tu jest zle

Potem przy drugim zapytaniu powiedzial mi to samo i tu ma racje zapytanie tak wyglada:
  1. <?php
  2. query = ("update newsy set autor=".$autore.", temat=".$titolo.", tresc=".$tema.", email=".$mail.", data=".$date.", ip=".$ip." where id=".$id."");
  3. ?>

I tu nie wiem zabardzo jak zabezpieczyc mam dodac tak samo do zmiennych mysql_real_escape_string(0 czy co bo pierwszy raz robie zapytanie typu update??
webdice
Po pierwsze skrypt nie może być SQL Injection, może być podatny na SQL Injection. Po drugie zapoznaj się z regulaminem forum (pytałeś o to w tym temacie: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...t&p=418319).
marcio
Wiem ze juz tam pytalem ale juz mi raz ktorys z modow powiedzial zebym pytania zadawal w przedszkole jak chce uzyskac szybciej odpowiec biggrin.gif a co do tego przejezyczenia to nie ma znaczenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.