Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wstawianie obrazow do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
misty
hej!
musze wstawic pare obraz do bazy(PostgreSQL), skorzystalam z przykladu umieszczonego na portalu gajdaw i zrobilam tak:
  1. <?php
  2. function obrazzplikujakonapis($nazwa)
  3. {
  4. $fd  = fopen($nazwa, 'rb');
  5. $contents = fread($fd, filesize($nazwa));
  6. fclose($fd);
  7. return $contents;
  8. }
  9.  
  10. $obraz = mysql_escape_string(obrazzplikujakonapis('obraz.jpg'));
  11. $wstaw_obraz = pg_query($polaczenie, "insert into t_obrazy(obraz) values ('$obraz') where id=2;");
  12. ?>

otrzymuje jednak taki blad:
Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "where" LINE 1: insert into t_obrazy(obraz) values ('ÿØÿà') where t_obrazy... ^ in .." title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
hmm, ktos z Was wie moze czemu czepia sie zapytania? lub moze umiecie mi doradzic jakis inny sposob? nie chodzi mi o napisanie jakiejs super funkcji, po prostu musze umiescic pare obrazkow w bazie.
aha, jak juz wspomnialam baza to Postgres, a pole obrazek w niej jest typu 'bytea'
z gory dzieki za sugestie,
Pzdr!
nospor
Z postgresem stycznosci nie mialem, ale raczej do inserta klauzuli WHERE sie nie daje. Bo niby czemu ma to sluzyc?
misty
o boszeeee!!
hehehe, nawet nie wiem co napisac;) tak to jest jak sie czlowiek spieszy i robi kilka rzeczy w projekcie jednoczesnie:P
dzieki:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.