No muszę się poporstu odnieść do tego co napisałeś.
Cytat
Funkcje można zastosować między innymi przy bazie MySQL, zwykłych plikach (między innymi ponieważ nie operowałem na innych bazach i nie wykluczam ze i w nich śmiało można funkcje wykorzystać)
A co przepraszam paginator ma do tego jakie dane ja mu podam? jesli mam taki kaprys to moge podawać mu dane czysto losowe i też ma działać

Więc Twoje wytłumaczenie o uniwersalizmie ze względu na różnorodność źródeł danych z których paginacja może dotyczyć jest niewiele warte
Cytat
Myślę ze kwestia wyglądu jest indywidualna, ja przedstawiłem w formie formularza ze względu na estetykę oraz listy wysuwanej.
skoro tak to czemu pchasz tę kwestię do kodu funkcji i każesz tym którzy chcieli by ją zmienić grzebać w tym kodzie zamiast dac możliwośći ustalenia sposobu wyświetlania jako dajmy na to parametr. Nie wspominam już nawet o fakcie że przyciski formularza nie służą do tego żeby robić z nich odniesienia do stron. Zapraszam do zapoznania się z dokumentacją W3C.
Cytat
a w czym to przeszkadza?
pożądany efekt przy małej ilość kodu
Bardziej porządany można uzyskać stosując linki - nie wszystkie agenty użytkownika (przeglądarki, czytniki ekranowe, boty indeksujące dla potrzeb wyszukiwarek) mają włączoną obsługę javascript, twoje rozwiązanie powoduje że kolejnych podstron bot przeszukujący internet (np GoogleBot) nie zindeksuje - na czym straci właściciel strony. To także utrudnienie w dostępności dla osób ktore nie korzystają ze zwykłych przeglądarek a np. czytników ekranowych (osoby niewidome i niedowidzące) lub zwyklłych przeglądarek tekstowych (lynx itp - sam też czasem z tego korzystam pracując np via ssh). I nie wiem czy małą ilością kodu można nazwać przycisk wraz z javascriptem który ma dokonać przekierowania <a href="link">X</a> to znacznie mniej kodu i zadziała WSZĘDZIE!
Nie rozumiem czesz czemu decydujesz z góry o tym z kąd pobrane zostaną informacje o stronie na której się znajdujemy ($_GET['page']) a co jeśli np będę używał mod rewrita do maskowania linków i chiciałbym żeby miały np taką postać
http://www.php.pl/strona/numer_strony ?
Twój kod jest poprostu zły - możliwe że Ciebie on satysfakcjonuje - ale jak już pisałem nie dawaj złego przykładu innym. SUgeruje przepisanie go na nowo - tym razem - po dłuższym przemyśleniu