kwiateusz
16.12.2007, 15:50:28
Witam,
Mam przyjemność oznajmić iż mod pozwalający nagrodzić aktywnych użytkowników został wreszcie wprowadzony.
Nagrodzić użytkownika może autor tematu oraz moderatorzy, mogą oni nagrodzić więcej niż 1 osobę oraz kilka razy tą samą osobę jeśli uznają że kolejny post również był pomocny. Punkt za dany post może cofnąć tylko moderator (w razie próśb można zrobić ze autor też będzie mógł). Nagradzać nie wolno: gości, własnych postów. Tak samo goście nikogo nie nagrodzą.
Dodatkowo pomocne posty i tematy są oznaczane na inny kolor.
Autorami modyfikacji są: kwiateusz i strife. Z pomocą itsme przy debugu.
Pozdrawiam i miłego pomagania
kicaj
16.12.2007, 16:45:59
Dobry pomysl i dobra obota:)
ayeo
16.12.2007, 17:55:34
Już nawet dostałem jeden punkcik
starach
16.12.2007, 18:31:08
Fajna rzecz szkoda że nie wprowadziliście jej jakieś dwieście moich postów temu to może bym miał ze 2 punkty
nospor
16.12.2007, 18:37:08
Cytat
szkoda że nie wprowadziliście jej jakieś dwieście moich postów temu to może bym miał ze 2 punkty
A co ja mam powiedziec?

A na poważnie:
fajnie by w legendzie napisac co znaczy ten bialy temat, bo na początku trudno się kapnąć, szczegolnie jak nie wiadomo co i jak.
Cytat
Nagrodzić użytkownika może tylko autor tematu
Obstawal bym tu jednak dac tę możliwość również moderatorom, którzy oczywiscie by tego nie naduzywali do swoich niecnych celów. A czemu dac? No bo autor nie zawsze da tego "Pomogl", nawet jesli temat definitywnie jest rozwiązany, a danie komuś pomogl od razu odroznia dany temat od innych i latwo widać ktory jest skonczony a ktory nie. Jesli wiec tego nie zrobi autor, zrobi to moderator i temat nie będzie bez potrzeby nawiedzany przez lowcow nagrod, ktorzy mysla ze jeszcze cos w danym temacie jest do zrobienia
hwao
16.12.2007, 19:17:57
Cytat(nospor @ 16.12.2007, 19:37:08 )

Obstawal bym tu jednak dac tę możliwość również moderatorom, którzy oczywiscie by tego nie naduzywali do swoich niecnych celów. A czemu dac? No bo autor nie zawsze da tego "Pomogl", nawet jesli temat definitywnie jest rozwiązany, a danie komuś pomogl od razu odroznia dany temat od innych i latwo widać ktory jest skonczony a ktory nie. Jesli wiec tego nie zrobi autor, zrobi to moderator i temat nie będzie bez potrzeby nawiedzany przez lowcow nagrod, ktorzy mysla ze jeszcze cos w danym temacie jest do zrobienia
Ponadto moderatorzy mogli by nagradzać odpowiedzi w temacie gości
itsme
16.12.2007, 19:27:43
uprzedzam iz nabijanie komus Pomógł zakończy się ostrzezeniem ...
już dziś 2 osobom musialem zabrac mogl ...
kwiateusz
16.12.2007, 20:50:40
zrobione, moderatorzy mogą teraz klikać pomógł
przy okazji nospor to nie jest białe, wyreguluj monitor ;p mi to wygląda na jasną brzoskwinię, albo coś podobnego
dadexix
22.12.2007, 03:17:08
jeszcze można by bylo oznaczać kolorem posty/tematy w wyszukiwarce...
phpion
22.12.2007, 13:04:42
Fajnie, że moderatorzy mają prawo dodawania punkcików "Pomógl"; szkoda tylko, że (chyba! bo to tylko moje przypuszczenie) praktycznie z niego nie korzystają. Na forum jest masa nowych topiców, w których zostały podane odpowiedzi, a autorzy nie zostali "nagrodzeni". Mnie osobiście to strasznie drażni: jeśli już dajecie możliwość przyznawania punktów to prosiłbym o nadzorowanie tego. Cofacie niesłusznie przyznane punkty - ok, ale równocześnie powinniście przyznawać punkty osobom, które pomogły, a którym nie zostało to uwzględnione. Jeśli coś wprowadzacie to pilnujcie aby było porządnie realizowane.
kwiateusz
22.12.2007, 13:04:54
jak sie nie myle jest to w TODO, jeśli nie to dopisze

powoli zbieramy się do wprowadzenia nowych funkcjonalnosci, jak podejrzenie postów konkretnego uzytkownika ktore pomogły i jeszcze kilka innych rzeczy
phpion
22.12.2007, 14:06:04
Cytat(kwiateusz @ 22.12.2007, 15:04:54 )

...podejrzenie postów konkretnego uzytkownika ktore pomogły...
Właśnie - o tym zapomniałem pisząc poprzedniego posta, a opcja byłaby przydatna!
nospor
22.12.2007, 17:08:59
Cytat
Na forum jest masa nowych topiców, w których zostały podane odpowiedzi, a autorzy nie zostali "nagrodzeni". Mnie osobiście to strasznie drażni: jeśli już dajecie możliwość przyznawania punktów to prosiłbym o nadzorowanie tego.
No cóz, polecenia by tak się dzialo, zostało wydane. No ale polecenie poleceniem, a rzeczywistość sobie

Ja osobiscie jak wchodze w skonczony temat to przydzielam punkty, ale czesto gęsto wchodze w temat gdy jeszcze nie jest zakonczony, no to sie wstrzymuje. Pozatym idą swięta, pewnie czesc modkow ma juz wolne, mysli o niebieskich migdalach i tak to wychodzi. Ale luzik. zaraz potne po premiach to się poprawi

A może trzeba uzytkownikow uswiadomic, bo moze sami nie wiedzą ze mają mozliwosc oznaczania? Dodałem ogłoszenie na ten temat na każdym z for. Może coś pomoże.
Fishu
22.12.2007, 17:37:14
Lepiej by było jak byście zmienili kolor forum 'pomógł' na normalny bo się nie da czytać (razi w oczy !)
kwiateusz
22.12.2007, 17:40:31
dla mnie on jest normalny i z odpowiednim kontrastem w niczym nie przeszkadza...
jesli komuś nie pasuje to czekam na propozycje (wybierzemy najciekawsza) lub zawsze pozostaje wam usercss
webdice
22.12.2007, 17:42:51
O gustach się nie dyskutuje, nigdy nie dogodzicie wszystkim użytkownikom. Tak jak napisałeś najlepszym rozwiązaniem są własne style (czy taka opcja jest na forum?).
Cysiaczek
22.12.2007, 17:59:07
Pozwolę sobie napisać małe IMO
Rozdawanie punktów przez moderatorów to sprawa dość problematyczna z kilku powodów. Głównym z nich jest to, że nie każdy temat jest odwiedzany i analizowany pod kątem merytorycznym. Często (przynajmniej ja tak robię) wchodzę jedynie po to, aby sprawdzić, czy temat spełnia kryteria. Jeśli spełnia i nie zamierzam w nim odpowiadać, to szansa na ponowne odwiedziny jest niewielka. Drugim powodem jest czas, który dajemy autorowi na własnoręczne podziękowanie za pomoc (to jest istotą tego moda), a nie zawsze potem wracamy do tego topiku, aby sprawdzić. Nie wyobrażam sobie tego, że będę musiał zapamiętać powiedzmy 20 tematów dziennie, tylko po to, aby ktoś otrzymał podziękowanie. To jest możliwe tylko z odpowiednim narzędziem (coś jak raporty). Musicie też pamietać, że to, czy jakiś post pomógł, czy nie, to subiektywna ocena autora tematu i moderatorzy mogą interweniować tylko w sytuacjach zupełnie jasnych. To, co nam się wydaje, że pomogło - dla kogoś innego jest bezsensownym postem.
Myślę, że nie ma się co oburzać, tylko poczekać, aż się oswoimy z tym narzędziem i wypracujemy jakiś model działania.
Pozdrawiam
kwiateusz
22.12.2007, 18:03:31
Cytat
O gustach się nie dyskutuje, nigdy nie dogodzicie wszystkim użytkownikom. Tak jak napisałeś najlepszym rozwiązaniem są własne style (czy taka opcja jest na forum?).
Na forum nie, ale w cywilizowanych przeglądarkach owszem

innymi słowy, jak komuś naprawdę nie pasuje to dojdzie jak to zmienić to tylko 3 wpisy w css
webdice
22.12.2007, 18:06:12
Jeśli na forum pisz temat lub odpowiada gość pod nick'iem pojawia się
Kod
phpion
22.12.2007, 18:13:08
Cytat(Cysiaczek @ 22.12.2007, 19:59:07 )

Myślę, że nie ma się co oburzać, tylko poczekać, aż się oswoimy z tym narzędziem i wypracujemy jakiś model działania.
Rozumiem, że to jest kierowane do mnie

wcale się nie oburzam tylko zwracam na to uwagę. Faktycznie często użytkownik dostający odpowiedź albo nie potrafi z niej skorzystać albo po prostu po jej uzyskaniu olewa sprawę w związku z czym rozwiązane problemy nie są nijak oznaczane. Chodziło mi tylko o większą czujność w tej kwestii.
tiraeth
9.01.2008, 20:32:33
Proponuję wyłączyć tego moda w poniższych działach:1) Oceny
2) Giełda ofert
Z jakiego powodu, to chyba jasne
Cysiaczek
23.02.2008, 16:17:49
Nurtuje mnie kwestia etyczna. Jeśli komuś ewidentnie pomogę, to czy powinienem sam sobie dać "pomógł"?
kwiateusz
23.02.2008, 17:07:22
Z racji iż wygospodarowałem troszkę czasu dodałem możliwość znalezienie postów danego użytkownika ktore pomogły. Można tego dokonać klikając na liczbe postów ktore pomogły pod avatarem, ja ki z menu rozwijanego po kliknieciu na nick
nospor
23.02.2008, 17:13:22
Bajer. Dziekowac
jaczula
24.02.2008, 11:47:21
Mam pytanie, czy jeśli w jednym temacie ktoś pomoże w dwóch różnych rzeczach, to dać mu pomógł dwa razy?
kwiateusz
24.02.2008, 12:15:21
Owszem, kazda pomoc winna byc nagrodzona
nospor
24.02.2008, 14:35:41
Tylko nie mozna przesadzic w druga strone. Nie raz widzialem jak w temacie bylo x postow danego uzytkownika, ale temat ciagle dotyczyl tego samego. W koncu problem rozwiązano a ten uzytkownik dostal tyle pomogl ile mial postow. No tak nie mozna. Od razu mowie ze takie pomogl wylatywaly.
mike
24.02.2008, 22:30:29
Cytat(kwiateusz @ 23.02.2008, 17:07:22 )

Z racji iż wygospodarowałem troszkę czasu dodałem możliwość znalezienie postów danego użytkownika ktore pomogły.
Jakbyś miał jeszcze chwile czasu to zrób wyszukiwanie najbardziej pomocnych użytkowników.
kwiateusz
24.02.2008, 22:48:25
cos w stylu
20 największych gaduł dziś czy w szukaniu uzytkownika sortowanie po ilosci "pomógł"
nospor
24.02.2008, 22:57:00
poprosimy oba

ale od biedy moze byc to pierwsze. i tak nie bedzie wertowal wiecej niz jednej strony uzytkownikow
kwiateusz
24.02.2008, 22:58:30
nie bede ukrywał, 1 jest prostsze do zrobienia

postaram sie cos stworzyc na praktykach i tym razem jak svn nie odmówi współpracy nawet na dev wrzucę :]
Cysiaczek
24.02.2008, 23:08:22
hahaha, to już wiem, o jaką statystykę zadbać, żeby była na niskim poziomie ;p
@nospor - niedosć, że kolorek, najwięcej postów, to teraz jeszcze najwięcej "pomógl". Lepiej od razu zmień limit ilości PW ;p
seaquest
25.02.2008, 08:11:43
@kwiateusz: jakbyś miał problemy z SNVem to daj znać. Coś się wykombinuje.
Piniek
7.03.2008, 21:37:39
nie żebym sie czepiał ale chciałem wam tylko powiedzieć ze na wet po skasowaniu postów oznaczonych za "pomógł" liczba tych ze punktów sie nie zmienia, oczywiście wiem ze skrypt pewnie nie zlicza za każdym razem postów danego użytkownika które pomogły tylko ma dodatkowe pole w tabeli użytkownik i tam dodaje pkt z id posta które pomógł (przynajmniej takie sa moje przemyślenia ;D)
No to tak tylko dla waszej wiadomości
Cysiaczek
29.03.2008, 11:51:08
Witam,
Modyfikacji uległa formalna strona
pomagania.
Dopisany został następujący akapit:
Cytat
Jeśli zgłaszasz się do moderatorów z prośbą o przyznanie punktu, pamiętaj, aby nie przekroczyć terminu 30 dni od daty opublikowania tematu. Po tym terminie punkty nie zostaną przydzielone przez zespół moderujący.
Piszę tutaj, aby wszyscy mogli przy okazji odświeżyć sobie znajomość zasad pomagania

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.