dokumenty, kontrahenci i bufor. W tabelce dokumenty jest odwołanie do tabelki kontrahenci po id danego kontrahenta. Po za tym w tabelce dokumenty jest Boolenowskie pole bufor mówiące o tym czy dokument jest buforze czy też nie. Jeżeli jest w buforze, to w tabelce bufor jest odpowiedni zapis z odwołaniem do tabelki dokumenty z jego id. Dodatkowo, w bazie bufor jest pole status typu enum o wartościach 'nowy' lub 'edycja' lub 'wolny'.
Teraz jak zrobić zapytanie tak, aby wybrać z bazy dokumentów dane razem z danymi kontrahenta ale tylko te rekordy które nie są nowe czyli posiadają zapis w bazie bufor, z polem status!='nowy'
Próbowałem zrobić coś takiego, ale gdzieś pewnie robie błąd:
"SELECT * FROM `dokumenty` AS d, `kontrahenci` AS k, `bufor` AS b WHERE d.kontr_wchodz = k.idkontrahenci AND d.numer_wchodz LIKE '%".$dok_nr1."%' AND d.data_wplyw_wchodz LIKE '%".$dok_dat1."%' AND d.data_nad_wchodz LIKE '%".$dok_dat2."%' AND k.nazwa_kontr LIKE '%".$dok_kontr."%' AND CASE WHEN (b.id_buf_dok = d.idwchodzaca AND d.bufor = 'tak' AND b.stan_buf_dok != 'nowy' ) THEN 'true' END"
Właśnie w tym CASE czuję największą szanse...ale czy tak można robić zapytanie... Nigdy nie stosowałem takiego zapytania, ale teraz czuje, że tylko to może mi pomóc, tylko nie bardzo wiem jak to razem wszystko ładnie połączyć.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.