Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kniga
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
itsme
Witam wszystkich

Jaka ksiazke polecacie o mySQL-u oraz SQL-u
ps. prosze mnie nie odsylac do manuala smile.gif :wink:
ps2. ksiazka full nie tylko poczatek i na tym koniec wszystkie fukcje i ich opis

pozdrawiam
Officerrr
hehe, imo jednak najlepszy manual - zawsze pod reka/pod kabelkiem, wyszukiwarka i jest w nim to samo co w ksiazce tyle ze za free. ;] Zaluje tylko ze nie ma *.chm tak jak jest z php - okropnie przydatna rzecz.

update --> wlasnie cos mnie tknelo i ruszylem na mysql.org i... znalazlem! bosko! jednak jest help windowsowy, czyli wiedza w pigulce ;]

http://sunsite.icm.edu.pl/mysql/Downloads/...-2002-07-26.zip
msulik
Jeśli to jest reklama, to proszę usunąć ten post, ale uważam, że świetną rzeczą jest pozycja:
DuBois Paul, ,,MySQL'', MIKOM, W-wa 2000.
Szczegółowy (a na końcu książki - także skrócony) opis składni (ze wskazaniem, czego z SQL'a nie ma w MySQL), indeksów, typów danych, typów tabel, operatorów i funkcji, dużo przykładów zapytań, optymalizacja, inferfejs do języka C, DBI Perla, API php, administrowanie MySQL i opis programów MySQL. Wszystko napisane nie banalnie i - czego nie można powiedzieć o wielu innych książkach - bez lania wody i profesjonalnie przetłumaczona. Na stronie polskiego wydawcy można znaleźć paczkę z opisywaną w książce bazą i z erratą. Poza tym, 64 zł to nie jest dużo jak za ponad 700 stron solidnie napisanej książki.

Dokuczliwą wadą tej książki jest indeks - wypisane są wszystkie strony, na których występuje dane pojęcie, a nie tylko te, które szczególnie do niego się odnoszą.

Jak ognia wystrzegaj się książek typu ,,SQL w 25 godzin'' (zbieżność tego tytułu z rzeczywistym jest przypadkowa) :mrgreen:

Nie jestem w jakikolwiek sposób związany z wydawnictwem MIKOM. Uważam, że książka zasługuje na uznanie ze względu na to, że nie jest dla idiotów, a z drugiej strony sam nauczyłem się z niej MySQL'a nie znając nawet polecenia SELECT 8)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.