Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+mysql]Problem z sortowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Leszczu2010
Witam, mam taki oto problem:

Posiadam tabele w której są wpisy ilości głosów i średniej,
chciałbym napisać takie zapytanie do bazy danych aby zwrócił mi wynik posortowany wg. najwyższej średniej a następnie wg. ilości głosów.
Mój problem polega na tym że chce aby to sortowanie odbywało sie powiedzmy np. na 50 wierszach z największą ilością głosów.
Chciałem załatwić sprawe jednym zapytaniem mysql, ale powoli trace nadzieje na rozwiązanie...

Z góry dzięki za pomoc smile.gif
nevt
  1. SELECT * FROM (SELECT * FROM tabela ORDER BY `ilosc_glosow` DESC LIMIT 50 ) AS tmp ORDER BY `srednia` DESC, `ilosc_glosow`;

powodzenia...
Leszczu2010
hmmmm coś mi to nie chce działać, gdzie robie błąd?

1. SELECT * FROM ( SELECT * FROM `users_average_day`ORDER BY 'count' DESC LIMIT 50 ) AS tmp ORDER BY 'average' DESC;

Edit:

W końcu doszedłem do tego w czym tkwił błąd, miałem server z mysql w versji poniżej 4.1 czyli podzapytania nie działały.
Ostatecznie poprawny kod to:

1. SELECT *
  2. FROM ( SELECT *
  3. FROM users_average_day ORDER BY count DESC LIMIT 50
  4. ) AS t
  5. ORDER BY average DESC LIMIT 50

Witam ponownie. Niestety mój serwer ma mysql 4.0.26 i podzapytania nie działają. Czy jest możliwość innaczej napisać powyższe zapytanie aby to działało na starszych wersjach mysql'a?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.