Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ograniczenie wielkosci avatara?
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
spenalzo
Czy nie uważacie, że przesadne jest ograniczenie wielkości avatara do 6kB questionmark.gif Chciałem sobie fotke wrzucić, ale żeby się dało ząładować to musuałem zmniejszyć do 64 kolorów, co wiadomo jak się skończylo... :|
Obecny avatar też ma przycięte kolory, ale tego tak nie widać... :|
Zupełnie wystarczyłby limit 8-10kB - aż tyle ludzi nie ma avatarów na forum, żeby się serwer zapchal.
scanner
Spenio, mój avatarek ma 2945 bajtów i 4928 koloów a zapisany jest w 16bitach smile.gif
DeyV
Jak sie okazuje - z *.gif należy korzytać tylko wtedy, gdy jest taka potrzeba. A nie zawsze...
BzikOS
6 kb to według Ciebie mało?! W takim pliku to można zmieścić grafikę z muzyczką jakąś nawet smile.gif

btw. zlituj się i nie umieszczaj swojej foty winksmiley.jpg

(Seth: zmniejsz limit avatarów do 4kb snitch.gif)
Seth
Rzeczywiscie moze i za malo: 8KB powinno wystarczyc winksmiley.jpg
spenalzo
Cytat
btw. zlituj się i nie umieszczaj swojej foty winksmiley.jpg

Umieszczam w celach profilaktycznych - ma to spowodować zaczęcię masowego stosowania BBCode php, bo teraz będzie wiadomo kto się tym zajmie
Zajec
A tak przy okazji: może byśmy zmienili max width i height avatarka questionmark.gif Tak "na oko" to kolumna z nickami osob piszacych posty ma napewno 120px - zas avatar to max tylko 80px.
(i glowki mojego zajączka z avataru wyraźnie nie widać :cry: )
hwao
Według mnie tak jest dobrze jak ktoś che to zmieści.. a forum sie bedzie szybciej ładowac:/
seaquest
co racja to racja, przydaloby sie 100x100
essey
Wydaje mi się, że obecne wymiary nie są złe.
Jak sie ma dobry avatar, to nawet ciut mniejsze wymiary go nie oszpecą smile.gif
cf7ni5k
Mi rozmiary pasują. Jak każdy zacznie zwiększąć swoje avatory to forum będzie ładowało się wolniej, a czas to piniądz smile.gif
Bieniasxyz
Według mnie 8 kb to dobry rozmiar, ale nie zmieniajmy maxymalnych rozmiarów
hwao
Cytat
Według mnie 8 kb to dobry rozmiar, ale nie zmieniajmy maxymalnych rozmiarów

No to zaczną wrzuczać gify trafi sie na jakiej stronie powiecmy 5 o juz 40k wiecej dla sieci typu LAN to nic trudnego ale dla np Modemu to spora bariera :/
spenalzo
Eee - może faktycznie dać 100x100 a rozmiar zostawić na 8kB? Przecież większa szerokość nie bedzoe powodować wolniejszego ładowania winksmiley.jpg
Seth
spen: daj ankiete to zobaczymy co o tym sadza inni winksmiley.jpg
Lucyfer
Jak dla mnie 8kilo to spox a 80x80 tez jest spoko ale nie widze potrzeby ze by dawać ze swojego kompa przecież w galeri avków są spoko obrazki... tongue.gif tongue.gif 8)
menic
Cytat
Jak dla mnie 8kilo to spox a 80x80 tez jest spoko ale nie widze potrzeby ze by dawać ze swojego kompa przecież w galeri avków są spoko obrazki... tongue.gif tongue.gif 8)

80X80 to kawałek za mało. Tak przynajmniej 90/90 winksmiley.jpg
Poza tym każdy chce być oryginalny i sie wyrózniac, a nie mieć taki sam avatar jak każdy inny aaevil.gif
Lucyfer
Racja menic ale w ogóle jakieś zamiesznie z tymi avatarkami ale z 90x90 to dobry pomysł.Z orginalnością to też racja ale moim zdaniem tu nie bardzo chodzi o orginalność tylko avatar powinien przedstawiać charakter usera...
Seth
OK. 90x90 to chyba "optymalny" rozmiar i nie bedzie narazal innych uzytkownikow na dlugie wgrywanie.
Tak wiec max rozmiar awatara to 90x90 a ciezar 8KB.
cichy
Na wielu forach wielkosc avatara wynosi 130x130 a rozmiar 6 KB..
wszystkim to pasuje i można wyrazić siebie w dowolny sposób bez narażania na zbyt długie wczytywanie.

Jestem za tym żeby ustawić rozmiar na 120x120 nawet kosztem zmniejszenia wagi obrazków do 6 KB (mnie osobiście wiecej nie potrzeba)

Pozdro
Lucyfer
.Lepiej mieć 90x90 i 8kilo niz 120x120 i 6kilo mozesz dać w tedy ładniejsze obrazki(z większą ilościąkolorów) i tylko ze bedą mniejsze...
spenalzo
Jestem za 100x100. Czekam do poniedziałku, albo rozpoczne głodówke. Jak nadal nie będzie to przejdę do strajku włoskiego, a wtedy lepiej trzymajcie się regulaminu smile.gif

PS. Joke
cichy
Cytat
.Lepiej mieć 90x90 i 8kilo niz 120x120 i 6kilo mozesz dać w tedy ładniejsze obrazki(z większą ilościąkolorów) i tylko ze bedą mniejsze...

yyyy..

tutaj masz przykład.. Obrazka o wielkości do 130 i 6 KB
Czy to jeszcze za mało kolorów?
Pozdro
Lucyfer
Hmmm...ale to też chodzi o rozszerzenie obrazka(jpeg,bmp,gif)chociaż przyznam obrazek niezły
FuRioN
A może 10/10 4um bedzie sie szyyyybko ladowac tongue.gif
Albo avatarki wielkoscia podobne do emotikonek? smile.gif
itsme
Cytat
Cytat

yyyy..

tutaj masz przykład.. Obrazka o wielkości do 130 i 6 KB
Czy to jeszcze za mało kolorów?
Pozdro

i Tym samym dyskusje na temat wielkosci obrazka uwazam za zakonczona.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.