Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: XML lub Mysql
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
Phoebelia
Mam pytanko potrzebuje w stronie mozliwosc zmiany zapisywanych danych w czasie przegladania i uzywania strony albo mysql albo jak ktos zmieni zdanie na xml. Bardoz bym byla wdzieczna za podpowiedz
splatch
Stwórz parę klas, które będą odpowiedzialne za odczyt i zapis w danym typie źródła. Jeden dla mysql, drugi dla XML - np:
  1. <?php
  2. class XmlDataStore implements DataStore {
  3.  
  4. public function getData($type) {
  5. $doc = new DomDocument();
  6. $doc->load($type.'.xml');
  7. // przetworzenie wczytanego dokumentu na tablicę
  8. return $this->xmlToArray($doc);
  9. }
  10.  
  11. }
  12.  
  13. class MysqlDataStore implements DataStore {
  14.  
  15. public function getData($type) {
  16. $res = mysql_query('select * from ' . $type);
  17. // przetworzenie wczytanego dokumentu na tablicę
  18. return $this->resultToArray($res);
  19. }
  20.  
  21. }
  22. ?>
Phoebelia
dokladnie to mi chodzi o dzialanie na bazie w mysql-u albo xml-u a nie tabelach, czy jest mozliwosc zmiany dzialania na bazie mysql a xml, tylko na calej bazie
splatch
Dokładnie to ja nic nie rozumiem z tego co piszesz. Skup się proszę i po zastanowieniu się nad tym co chcesz uzyskać dokładnie opisz (nie przestając myśleć!) w czym leży problem. Do tej pory z Twojej strony nie padły żadne szczegóły. Przedstaw jakieś, a może coś znajdziemy.
Phoebelia
Sorki moze ja sama nie wiem czego chce tongue.gif
Nie no wiem
Mam stworzona strone w php rezerwowania biletow na imprezy sportowe z powiazana baza mysql to mam zrobione ale teraz musze do tego dopisac taka rzecz gosciu wchodzi wybiera jaka baze danych chce miec wybral mysql ok zamawia ten bilet ale w pewnym momencie zmienia zdanie i jedank chce baze danych zmienic na xmla i ma mozliwosc zamiany czyli jakis guziczek na stronie smile.gif . czyli napisac takie cos co albo przenosi z bazy do bazy albo zamienia uzytkownik ma poprostu miec mozliwosc tworzenia i dzialania bazy w mysql-u albo xml-u
AxZx
uzywaj interpunkcji bo nadal ciezko jest zrozumiec twoj tok myslenia.

dlaczego uzytkownik ma mozliwosc wyboru gdzie maja byc zapisywane dane? po co mu taka funkcjonalnosc?
jezeli juz musisz to @splatch cie naprowadzil.
jak user bedzie chcial zmienic to musisz odczytac dane z miejsca gdzie sa obecnie zapisane a nastepnie zapisac w nowym miejscu
czyli np odczytac z mysql i zapisac w xml.

no to mamy 2 klasy:
mysql, xml
w kazdej 2 metody (przynajmniej):
odczyt, zapis
  1. <?php
  2. //user zmienia nosnik zapisu
  3. $dane = $db->odczyt();
  4. $xml->zapis($dane);
  5. ?>

o takie cos ci chodzi?
Phoebelia
No dokladniej juz tego nie potrafie okreslic nie rozumiem tego poniewaz pan profesor takie cos wymyslil a nie wytlumaczyl dlatego pisze tu o pomoc
no niby o to chodzi ale to ma byc w obydwie strony zamiana i nie wiem czy jakis skrypt trzeba jeszcze napisac zamieniajacy te bazy czy tylko takie cos co napisaliscie wstawic?
AxZx
najpierw musisz sprawdzic gdzie dotychczas byly zapisane dane.
jak juz sprawdzisz no to tak jak napisalem wczesniej

w przypadku gdy byly zapisane w bazie
  1. <?php
  3. $dane = $db->odczyt();
  4. $xml->zapis($dane);
  5. ?>

w przypadku gdy byly zapisane w xml
  1. <?php
  3. $dane = $xml->odczyt();
  4. $db->zapis($dane);
  5. ?>

metoda odczyt zwraca tablice z danymi, metoda zapis przetwarza odpowiendio tablice (w zaleznosci ktory driver czy db czy xml).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.