camper-x
13.12.2003, 22:43:40
chce napisac questbooka na plikach i zasanawiam sie jak bedzie szybciej z wyswietlaniem wpisow... i ogolnie lepiej (tylko nie mowic ze najepiej to mysql) ..
wiec kazdy wpis jest w osobnym pliku .inc w jakims tam katalogu
otwieramy folder i petla laduje do tablicy wszystkie pliki -> puzniej tablice traktuje natsortem i mam ladnie posortowane hymm zakladamy zee wpisow w katalogu jest 1034 i mamy taka sporawa tablice .. -> a na stronie jest wyswietlane 20 wpisow -> nastepnie petla foreach po kolei przebiega po tej tablicy (wartosciami sa nazwy plikow np. "34.inc") ii teraz sposoby
pierwszy sposob -> includuje pliki ktore zawieraja zmienne <? $nick="janek"; $www="www.wp.pl"; $mail="janek@wp.pl"; $tresc="cool strona"; ?> ii te zmienne sa normalnie wyswietlane .. echo $nick .. itd.
drugi sposob -> otwiera pliki ktore nie zawieraja zmiennych tylko "janek||www.wp.pl||janek@wp.pl||cool strona" puzniej to jest traktowane explodem i wyswietlane echo $wpis[1].. itd.
trzymanie wpisow w jednym pliku wydaje mi sie beznadziejne boo puzniej taki plik zaczyna duzo wazyc ii otwieranie go troche trwa (mam na stronie logfile ii wazy z 860 kb ii otwiera sie 3-4s :/ )
Co do kodu to jeszcze go nie mam boo dopiero sobie obmyslam sprawe jak to ma wszystko dzialac
spenalzo
13.12.2003, 22:47:21
Trzymanie w jednym pliku nie jest dobre, bo można łatwo tracić kontrole nad wielkością, a zdarzylo sie, że w moim systemie ksiąg gości u niektórych użytkowników pliki przekraczały 8MB i php wywaał bład - bo były za duże...
nobody
13.12.2003, 22:48:32
Lepiej to zrobic na bazie danych
Eee no kazdy wpis w osobnym pliku? Troche bez sensu? Skoro twierdzisz ze takie pliki beda za duzo wazyly, to moze pogodz te 2 opcje i zrob np. trzymanie 20 wpisow w jednym pliku, kolejnych 20 w kolejnym itd.
Pozdr.
camper-x
13.12.2003, 22:58:09
hymm no nawet niezly pomysl z tym 20 wpisow w kazdym pliku... nie byloby zadnego problemu z porcjowaniem na stronie.. no ale jakbym chcial puzniej np. po 15 too juz jest klopot hymm trzeba by jakis konwerter napisac do tego... ale ogolnie pomysl dobry
Cudi
13.12.2003, 23:03:53
Ja zaproponuje jeszcze jedno ciekawe rozwiązanie. Każdy wpis w osobnym pliku, a żeby je jakoś połączyć w całość w jeden plik wsadzamy tylko timestampy zgodne z momentem utworzenia pliku. Plik dostaje taką samą nazwe jak jego timestamp + rozszerzenie. Jest to wydajne jeśli porcjujemy wpisy, bo wczytanie bardzo dużej ilości plików na jeden raz może też sprawić php problemy. Więc lecimy file'em po pliku z timestampami, odpowiednio kontruujemy pętelke do porcjowania i w niej wczytujemy dane z kolejnych x plików. Nawet kiedyś napisałem sobie biblioteke do obsługi takiego czegoś
camper-x
13.12.2003, 23:12:38
a jakbym wybral rozwiazanie zee kazdy wpis w osobym pliku.. juz pomijajac kwestie sortowania itd ... to ktory z tych napisanch przezemnie sposobow bylby lepszy ?.. z zmiennymi w pliku czy z explodem || ?
spenalzo
13.12.2003, 23:14:58
Wg mnie ze zmienymi - ale musisz wtedy bardziej zabezpieczyć skrypty, żeby ktoś czegoś nie namieszał - podstawą jest [manual:0f9ba1bb20]strip_tags[/manual:0f9ba1bb20]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.