Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak bedzie szybciej/lepiej ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
camper-x
chce napisac questbooka na plikach i zasanawiam sie jak bedzie szybciej z wyswietlaniem wpisow... i ogolnie lepiej (tylko nie mowic ze najepiej to mysql) ..

wiec kazdy wpis jest w osobnym pliku .inc w jakims tam katalogu

otwieramy folder i petla laduje do tablicy wszystkie pliki -> puzniej tablice traktuje natsortem i mam ladnie posortowane hymm zakladamy zee wpisow w katalogu jest 1034 i mamy taka sporawa tablice .. -> a na stronie jest wyswietlane 20 wpisow -> nastepnie petla foreach po kolei przebiega po tej tablicy (wartosciami sa nazwy plikow np. "34.inc") ii teraz sposoby

pierwszy sposob -> includuje pliki ktore zawieraja zmienne <? $nick="janek"; $www="www.wp.pl"; $mail="janek@wp.pl"; $tresc="cool strona"; ?> ii te zmienne sa normalnie wyswietlane .. echo $nick .. itd.

drugi sposob -> otwiera pliki ktore nie zawieraja zmiennych tylko "janek||www.wp.pl||janek@wp.pl||cool strona" puzniej to jest traktowane explodem i wyswietlane echo $wpis[1].. itd.

trzymanie wpisow w jednym pliku wydaje mi sie beznadziejne boo puzniej taki plik zaczyna duzo wazyc ii otwieranie go troche trwa (mam na stronie logfile ii wazy z 860 kb ii otwiera sie 3-4s :/ )
Co do kodu to jeszcze go nie mam boo dopiero sobie obmyslam sprawe jak to ma wszystko dzialac
spenalzo
Trzymanie w jednym pliku nie jest dobre, bo można łatwo tracić kontrole nad wielkością, a zdarzylo sie, że w moim systemie ksiąg gości u niektórych użytkowników pliki przekraczały 8MB i php wywaał bład - bo były za duże...
nobody
Lepiej to zrobic na bazie danych biggrin.gif
Eee no kazdy wpis w osobnym pliku? Troche bez sensu? Skoro twierdzisz ze takie pliki beda za duzo wazyly, to moze pogodz te 2 opcje i zrob np. trzymanie 20 wpisow w jednym pliku, kolejnych 20 w kolejnym itd.
Pozdr.
camper-x
hymm no nawet niezly pomysl z tym 20 wpisow w kazdym pliku... nie byloby zadnego problemu z porcjowaniem na stronie.. no ale jakbym chcial puzniej np. po 15 too juz jest klopot hymm trzeba by jakis konwerter napisac do tego... ale ogolnie pomysl dobry smile.gif
Cudi
Ja zaproponuje jeszcze jedno ciekawe rozwiązanie. Każdy wpis w osobnym pliku, a żeby je jakoś połączyć w całość w jeden plik wsadzamy tylko timestampy zgodne z momentem utworzenia pliku. Plik dostaje taką samą nazwe jak jego timestamp + rozszerzenie. Jest to wydajne jeśli porcjujemy wpisy, bo wczytanie bardzo dużej ilości plików na jeden raz może też sprawić php problemy. Więc lecimy file'em po pliku z timestampami, odpowiednio kontruujemy pętelke do porcjowania i w niej wczytujemy dane z kolejnych x plików. Nawet kiedyś napisałem sobie biblioteke do obsługi takiego czegoś winksmiley.jpg
camper-x
a jakbym wybral rozwiazanie zee kazdy wpis w osobym pliku.. juz pomijajac kwestie sortowania itd ... to ktory z tych napisanch przezemnie sposobow bylby lepszy ?.. z zmiennymi w pliku czy z explodem || ?
spenalzo
Wg mnie ze zmienymi - ale musisz wtedy bardziej zabezpieczyć skrypty, żeby ktoś czegoś nie namieszał - podstawą jest [manual:0f9ba1bb20]strip_tags[/manual:0f9ba1bb20]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.