Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Encje w UTF8 - jak się ich pozbyć
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Prph
Witam,

Mam problem z MySQL. Dane z aplikacji trafiają do bazy w poprawnej postaci - tj. np, żółw. Baza natomiast zapisuje je przy pomocą encji. Dzieje się to za każdym razem, jak wstawiam dane z mojej aplikacji. Ręczne wstawienie danych z np. phpMyAdmin nie robi kłopotów i baza trzyma 'żółwia' poprawnie.

Dodam, że wykonuję przy połączeniu SET NAMES 'utf8'.

Będę ogromnie wdzięczny za radę.

Adrian.
nevt
Cytat(Prph @ 28.01.2008, 12:58:35 ) *
Dane z aplikacji trafiają do bazy w poprawnej postaci - tj. np, żółw. Baza natomiast zapisuje je przy pomocą encji.

skąd ta pewność? pokaż kod który przekazuje dane do bazy... MySQL NA PEWNO sam z siebie nie zmienia znaczków UTF-8 na encje.... więcej - MySQL nie ma pojęcia o istnieniu encji...
Prph
Cytat(nevt @ 28.01.2008, 18:19:03 ) *
skąd ta pewność? pokaż kod który przekazuje dane do bazy... MySQL NA PEWNO sam z siebie nie zmienia znaczków UTF-8 na encje.... więcej - MySQL nie ma pojęcia o istnieniu encji...

Wiem co mowie. Zapytanie wyglada 'insert into .... "żółw"'. A pozniej w bazie sa encje.
nevt
skoro wiesz lepiej od nas wszystkich i nie zamierzasz pochwalić się swoim kodem to zalecam wizytę u wróżki bo tu nikt jasnowidzem nie jest. MySQL z założenia nie może generować tych encji, ponieważ encje sa składnikiem języków HTML/XML a nie SQL - dla MySQL encja to taki sam ciag znaków jak każdy inny. natomiast dla serwera www i php już nie... a zresztą po co sobie strzępię język - przecież i tak wiesz lepiej - tylko w takim razie po co zadajesz pytania jeżeli nie interesują cię odpowiedzi?
Prph
Rozwiazalem problem. Ale prawde mowiac - nie do konca wiem jak. Przesledzilem dokladnie zapytania wysylane do bazy. Faktycznie do bazy musialy juz trafiac encje. Prawdopoobnie blad powodowala htmlentities, pomimo, ze miala kodowanie ustawione na UTF8.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.