Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co-working Toruń - Praca w drużynie.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
andrzej.sroka
Witam.

Jeśli znaleźliby się chętni freelancerzy od PHP czy innego języka z Torunia i okolic, którzy mają dość kodowania w domu proszę o kontakt na GG: 1273236.

Osobiście już "dostaję kota" od kodowania w mieszkaniu i zamierzam coś z tym w końcu zrobic. Miło byloby podnająć jakieś biuro do wspólnej pracy.

Pozatym kontakt z ludzmi z branży jest jak najbardziej zdrowy dla normalnego rozwoju.

Co myślicie o pomyśle ?

Pozdrawiam
Andrzej Sroka
Moli
Sorka za offa, ale moim zdaniem to strasznie głupi pomysł. Praktycznie każda firma zaczyna od pracy w domu, garażu czy piwnicy. pieniądze które chciał byś wydać na lokum, można wydać dużo mądrzej.
mike
Praca w domu:
- spokój;
- dowolność godzin;
- samodzielność przy planowaniu;
- zerowe koszta;
- globalna wioska - internet - kontakt z każdym;

Praca w biurze:
- duże koszta;
- ograniczony czas pracy;
- kontakt z kilkoma kolesiami obok;

Baaardzo chybiony pomysł.
Gemini
Propozycję można komentować na różne sposoby ale z całą pewnością nie jest to chybiony pomysł.

Sam pracowałem w domu dwa lata. Dwa pełne lata nie na zlecenia ale na pełen etat. Dzień w dzień wyrabiałem 8 godzin.
Może i znajdą się osoby, które perfekcyjnie potrafią sobie zorganizować czas gdy w drugim pokoju żona/dziewczyna akurat ma dzień wolny lub jest chora, gdy trzeba na szybko wyskoczyć do banku lub jakiegoś urzędu.

Problem w tym, że pracując w domu jesteś rozliczany za efekty. Zdarzają się czasem dni gdy mało programujesz ale dużo planujesz i układasz sobie w głowie. Wówczas masz wrażenie, że nic nie zrobiłeś i zamiast siedzieć 8 godzin, siedzisz 12.

Mi naprawdę rzadko kiedy udawało się pracować wydajnie 8 godzin i koniec, chociaż dużą uwagę przykładałem do planowania czasu.

Po dwóch latach przeniosłem się do małego biuro. Mam wrażenie, że moja wydajność wzrosła o 100%. Jestem niesamowicie zaskoczony tym ile potrafię zrobić przez osiem godzin gdy nic mnie nie rozprasza.

Sam chciałem kiedyś zaproponować znajomym wynajęcie wspólnego biura. Uważam, że to bardzo dobry pomysł.
andrzej.sroka
Cytat(mike @ 30.01.2008, 10:07:48 ) *
Praca w domu:
- spokój;
- dowolność godzin;
- samodzielność przy planowaniu;
- zerowe koszta;

Praca w biurze:
- duże koszta;
- ograniczony czas pracy;
- kontakt z kilkoma kolesiami obok;

Baaardzo chybiony pomysł.

Programowaniem zajmuję sie kilkanaście lat. Wymienianie w tym przypadku plusów/minusów jest dość zabawe (szczególnie te które podałeś):-) Pomyśl czy nie zastanowilem się przed napisaniem tego posta, w szczególności że jest to mój pierwszy post? Poza tym jeśli jako wolny strzelec "ciułałmbym" tyle, że wystarczało by mi ledwie na życie, nie porywał bym się na ww pomysł.

A tak w ogóle kto tu odrazu mówi o wynajmie biura jakiegoś zajebistego biura za 15000 PLN/miesiecznie? Ideę co-workingu można zrealizować naprawdę dużo mniejszymi kosztami. Po to rozpocząłem ten topick aby może spróbować znaleźć optymalne rozwiązanie. I wierzę w to, że je znajdę.

Ok, tak na koniec. Prośba do tych którzy chcą pisać że sie nie uda i że nie ma sensu. Proszę pomińcie ten temat.

Pozdrawiam serdecznie
Andrzej Sroka
sztosz
Mimo że nie pracuje teraz w domu, ani nawet nie programuję winksmiley.jpg, to wiem jak trudno niektórym osobom się skupić we własnym domu i wydajność tychże osób wzrasta niepomiernie w "biurze". Bardzo mi się spodobała inicjatywa tutaj przedstawiona, dlatego dodałem swje 3gr.
Cysiaczek
Zgadzam się z ~Gemini - co-working to świetna alternatywa dla pracy w domu. Koszta są niekiedy śmieszne (400-500 zł za miesiąc), a korzyści ogromne. To jest metoda pracy przeznaczona dla osób mających problemy z wydajną pracą w domu. W biurze jakoś łatwiej można się skupić. Sam siedzę w domu i wiem jak to niekiedy jest. Gdyby w moim mieście taka inicjatywa powstała, to poważnie rozważyłbym przystąpienie.

Pozdrawiam.
phpion
Cytat(Gemini @ 30.01.2008, 12:43:33 ) *
Problem w tym, że pracując w domu jesteś rozliczany za efekty. Zdarzają się czasem dni gdy mało programujesz ale dużo planujesz i układasz sobie w głowie. Wówczas masz wrażenie, że nic nie zrobiłeś i zamiast siedzieć 8 godzin, siedzisz 12.

W pełni się zgadzam. I to mnie powoli zaczyna wkurzać we freelancerce winksmiley.jpg Problem jedynie w tym, że kolega ~andrzej.sroka chce iść na swoje do biura, a nie podjąć pracę na rachunek jakiejś firmy. Jaka różnica? Moim zdaniem taka, że pracując dla firmy pracujesz faktycznie określoną liczbę godzin dziennie (dniówkę), a potem masz czas wolny. Natomiast pracując na swój rachunek (czy to w biurze czy w domu) zawsze będzie "pokusa" aby pracować więcej, nadrobić "stracony" czas.
nrm
Pomysł jest bardzo dobry, zdumiony jestem tą krytyką winksmiley.jpg życzę powodzenia w znalezieniu co-workerów winksmiley.jpg Polecam Ci fora 'coworking' na GoldenLine i Profeo. Tam takie ogłoszenia są na porządku dziennym. Trochę linków znajdziesz też na coworking.pl
mike
Patrzę z perspektywy Warszawy. Życzę powodzenie w znalezieniu biura gdzie wstawicie 6-8 komputerów.
Biura za 400-500zł miesięcznie. Posiadającego podłączony telefon i szerokopasmowy internet.

Jestem krytycznie nastawiony ze względu na koszty. Które nie są małe.
andrzej.sroka
Cytat(mike @ 30.01.2008, 12:00:25 ) *
Patrzę z perspektywy Warszawy. Życzę powodzenie w znalezieniu biura gdzie wstawicie 6-8 komputerów.
Biura za 400-500zł miesięcznie. Posiadającego podłączony telefon i szerokopasmowy internet.

Jestem krytycznie nastawiony ze względu na koszty. Które nie są małe.

Jeśli kolega nie potrafi w pełni czytać ze zrozumieniem to jeszcze raz poproszę niech pominie ten wątek.
mike
Cytat(andrzej.sroka @ 30.01.2008, 01:40:00 ) *
Co myślicie o pomyśle ?
Cytat(andrzej.sroka @ 30.01.2008, 10:54:47 ) *
Ok, tak na koniec. Prośba do tych którzy chcą pisać że sie nie uda i że nie ma sensu. Proszę pomińcie ten temat.

Chcesz poznać różne opinie czy tylko takie jak Twoja?
Jeśli szukasz miejsca do uwielbienia Twojego pomysłu z zakazem wyrażania innych opinii to zdecydowanie wybrałeś złe miejsce.
Cysiaczek
@mike - 400-500 zł nie wziąłem z kosmosu, a z któregoś tygodnika, w którym jakiś czas temu wrocławscy co-workerzy byli opisywani. Za lokal razem z rachunkami płacą po 400 zł miesięcznie. Jest ich trzech, więc to już 1200 zł, a za taką kasę da się wynająć lokal. Zapewne dla innych koszty mogą być większe, ale to już zależy od miasta. Uważam, że nawet 600 zł miesięcznie od głowy, to nie jest strasznie dużo.

Pozdrawiam.
Wykrywacz
Wrocław budynek radia i chyba telewizji, w każdym razie to jeden ciąg.
Lokale za parę stów od lokalu (ile w tej chwili dokładnie to niewiem) 2 lata temu za 600 mieliśmy spory pokój ze >20 parę metrów.
+ oczywiście opłata za neta, przy aktualnych cenach 50 styknie + router 100zł. Coś jeszcze ? A pokoik był z własnym sraczykiem.

Myślę że w Toruniu nie będzie większego problemu.
andrzej.sroka
Cytat(Cysiaczek @ 30.01.2008, 12:32:54 ) *
@mike - 400-500 zł nie wziąłem z kosmosu, a z któregoś tygodnika, w którym jakiś czas temu wrocławscy co-workerzy byli opisywani. Za lokal razem z rachunkami płacą po 400 zł miesięcznie. Jest ich trzech, więc to już 1200 zł, a za taką kasę da się wynająć lokal. Zapewne dla innych koszty mogą być większe, ale to już zależy od miasta. Uważam, że nawet 600 zł miesięcznie od głowy, to nie jest strasznie dużo.

Pozdrawiam.

@Cysiaczek Dzieki za support !

Panowie i Panie zawsze moża wynająć 3 pokojowe umeblowane mieszkanie! Miesięczny koszt nie jest powalajacy!
Skombinowanie netu to juz najmniejszy problem!
Każdy może przynieść laptopa lub ew. z czasem skombinuje się jednostki stacjonarne (Jesli zajdzie taka potrzeba).

Jesli zbierze się 3 do 5 osób to już byloby świetnie!!! Potem zawsze znajdzie się kolejnych znajomych. Jak ktośby chciał popracowac w biurze z innym to przychodzi, wrzuca kilka złotych za prąd i "jedzie się z koksem"! Ale pasuje mieć stałą grupę, żeby koszty się rozkładały.

Jest to bardzo proste do zorganizowania, TYLKO trochę dobrej woli!

Go go go, Toruń udzielać się exclamation.gif!!
nrm
Nasza-klasa.pl to małe mieszkanko w jakimś bloku we wrocku winksmiley.jpg odsyłam do youtube i materiału z tvn winksmiley.jpg
ramze
Toruńskie centrum innowacyjności (nie pamiętam jak się dokladnie to nazywa) w Czerniewicach (skręt w lewo jadąc jedynką na Łódź zaraz za wiaduktem kolejowym) wynajmuje biura firmom, organizacjiom itp (wystarczy, że jedna osoba ma firmę) za około 20 kilka zl metr brutto. Więc zakładając pesymistycznie, że metr to 30zł to za 30 metrowe biuro nie trzeba dużo płacić. Przecież 900 zł dla np. 4 - 5 osób to nie jest dużo, a można stworzyć fajne miejsce pracy, (laboratorium z serwerami, sieciami i wszystkim czego dusza zapragnie do testowania aplikacji - no oczywiście poza jakimiś skrajnymi peryferjami).

W przyszłości może bym się pisał.

Pozdrawiam
andrzej.sroka
Tak się zastanawiam czy na tym forum w ogóle nie ma ludzi z Torunia?
Odzew jest porażająco mały :-(
dzesi
Ja jestem z Inowrocławia, może bym sie pisał .Ale mam już prace smile.gif może kiedyś lub praca zdalna:P
--------------------
A tak na serio może jakiś ciekawy projekt byśmy stworzyli ? dry.gif party.gif guitar.gif
Cysiaczek
@dzesi - Tu nie chodzi o tworzenie projektu, tylko o pracę na własny rachunek w jednym miejscu smile.gif
dzesi
To wiem tongue.gif , z tym projektem to tak na marginesie:P .Powiem jedno ze zakładanie własnego interesu to nie jest takie łatwe
lokal-wyposażenie-komputery-serwery- itd- podatki-pensje - zyski = dużo pracy , mocna pozycja na rynku i masa klientów
Sam wiem po mojej małej firmie w której pracuje jako programista etc
andrzej.sroka
Cytat(dzesi @ 1.02.2008, 12:38:23 ) *
To wiem tongue.gif , z tym projektem to tak na marginesie:P .Powiem jedno ze zakładanie własnego interesu to nie jest takie łatwe
lokal-wyposażenie-komputery-serwery- itd- podatki-pensje - zyski = dużo pracy , mocna pozycja na rynku i masa klientów
Sam wiem po mojej małej firmie w której pracuje jako programista etc

No nie zawsze jest łatwo, dlatego czasami lepsza jest ciepła posadka i pewna kasa co miesiąc. Ale zanim zapewni się ciepłe posadki innym trzeba się troche napracować.

A w grupie będzie trochę łatwiej. Nowe kontakty, nowi znajomi, zapewne ciekawe rozmowy. Zawsze to człowiek będzie miał świeższe spojrzenia na bussines i technologie. Samemu nie da rady być ze wszytkiem na bieżąco.

PS
A zawsze jest szansa że jakiś ciekawy projekt się urodzi biggrin.gif
lectric
Praca w pojedynkę uwstecznia moim zdaniem... Praca w grupie naprawdę rozwija człowieka. Zabawa we własną firmę jak kto woli.
Osobiście uważam iż pracując w jakiejś ciekawej większej firmie można naprawdę się rozwijać i czerpać z tego korzyści. Nie tylko byc
szarym klepaczem kodu, z tego stanowiska można też awansować wysoko i później tylko projektować / zarządzać projekty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.