Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: GD - problem z nowymi kolorami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
go_lab
Witam,
tworze obrazek z użyciem biblioteki GD, zaczynam od imagecreatefrompng(); a następnie, na już przygotowanym obrazku, chciałbym umiescić napis.
Niestety używając funkcji imageColorAllocate() nie jestem w stanie stworzyć innego koloru, poza tym z gamy pierwotnego obrazka (gdy wpisuje jakiś kolor napis i tak jest koloru tła, bez względu na to, co wpisze).
Co robię źle?
Wydaje mi się, że uzywam złych funkcji, że gdzieś tu tkwi jakiś myk... prosze o pomoc
zzeus
Wklej jakiś kod, pokaż jak tego używasz
Kicok
1. imagecreatefrompng" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - otwierasz plik PNG
2. imagesx" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, imagesy" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - odczytujesz jego szerokość i wysokość
3. imagecreatetruecolor" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - tworzysz nowy pusty obrazek o wymiarach z (pkt. 2.)
4. imagecopy" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - kopiujesz obrazek z (pkt. 1.) do (pkt. 3.)
5. operujesz na obrazku z (pkt. 3.)
6. imagepng" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - wyświetlasz obrazek z (pkt. 3.)
7. imagedestroy" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - usuwasz z pamięci obrazki z (pkt. 1.) i z (pkt. 3.)
go_lab
Dzięki!

Odkryłem, dlaczego nie wszystkie kolory się pojawiają: w Photoshopie zapisałem źródłowy obrazek w kolorach indeksowanych, a nie w pełnej gamie - z tąd kłopoty.

Kolejne pytanie, myślę, że podrzuce je do tego wątku:
Jak zmienić kodowanie znaków dla funkcji ImageTTFText?
nowotny
Wg. manuala tekst musi być w UTF-8...
  1. <?php
  2. $text=iconv('kodowanie_zrodla', 'UTF-8', $text);
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.