Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]wysokość tekstu z pola mediumtext
Forum PHP.pl > Forum > PHP
KCG
Chciałbym określić mniej więcej wysokość bloku tekstu pobranego z bazy (pole mediumtext).
Myślałem nad nl2br() i policzeniem <br />, jednak czasem może być kilka linijek bez załamania. Może macie jakieś pomysły?
kosmowariat
może określ po co Ci to to będzie łatwiej coś wymyślić
LonelyKnight
Cytat(KCG @ 12.02.2008, 00:05:58 ) *
Chciałbym określić mniej więcej wysokość bloku tekstu pobranego z bazy (pole mediumtext).
Myślałem nad nl2br() i policzeniem <br />, jednak czasem może być kilka linijek bez załamania. Może macie jakieś pomysły?

A po co jest Ci takie coś? Na myśl przyszło mi po prostu zliczenie ile znaków wchodzi na jedną linię w Twoim boxie, zliczenie znaków w tekście pobranym z bazy no i podzielenie.
KCG
Chodzi o to, że jeśli jest za dużo tekstu, to ma się przenieść na drugą stronę. Jest zmienna $height i z nią bym porównał wysokość.
LonelyKnight, a jeśli w linijkach będą zdania nie do końca wiersza i załamanie <br />, to chyba po policzeniu znaków może się zdarzyć, iż wyjdzie, że są 4 linijki, a w rzeczywistości np. 6. Czy się mylę?

dzięki i pzdr
LonelyKnight
Cytat(KCG @ 12.02.2008, 11:07:50 ) *
Chodzi o to, że jeśli jest za dużo tekstu, to ma się przenieść na drugą stronę. Jest zmienna $height i z nią bym porównał wysokość.
LonelyKnight, a jeśli w linijkach będą zdania nie do końca wiersza i załamanie <br />, to chyba po policzeniu znaków może się zdarzyć, iż wyjdzie, że są 4 linijki, a w rzeczywistości np. 6. Czy się mylę?

dzięki i pzdr

No to licz znaki i <br/> Jakąś tam przybliżoną wartość dostaniesz ale pewnie nie będzie to dokładne. Nie mam pomysłu jak to inaczej zrobić.
KCG
W każdym razie dzięki, będę kombinował winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.