Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana z $HTTP_SESSION_VARS na $_SESSION
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Muszarafa
Mam takie moze niezbyt ambitne pytanko smile.gif Mam kod stronki ktory od dawna pisze i zaczynalem od stylu '$HTTP_SESSION_VARS'. Czy aby przejsc na nowy styl to wystarczy wlasciwie tylko podmienic ten poczatek zmiennej na '$_SESSION' ?
kszychu
Tak.
starach
Cześć mam dla ciebie małą radę.
Nie uzyskuj dostępu do zmiennych sesyjnych bezpośrednio przez tablicę globalną $_SESSION napisz sobie klasę która będzie pobierała dane z tej tablicy,
ewentualnie jakąś funkcję dostępową jeśli masz opory przed stylem obiektowym.
Muszarafa
a dlaczego to ?
starach
Jeżeli zapotrzebowanie twojego skryptu na specjalne funkcje manipulujące na danych sesyjnych wzrośnie wystarczy że dopiszesz odpowiednią metodę do klasy lub jeśli będziesz w przyszłości chciał zmienić implementację dostępu do danych sesyjnych to wystarczy że zmienisz ją w jednym miejscu.

Powiedzmy że teraz masz $HTTP_SESSION_VARS w jakichś 80 miejscach.
Musisz to wszystko pozmieniać. Natomiast gdybyś uzyskiwał dostęp do danych przez funkcję lub metodę klasy wystarczyło by że zmienisz tylko sposób w jaki ta metoda lub funkcja pobiera dane co zaoszczędziło by ci masę czasu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.