Mam takie moze niezbyt ambitne pytanko Mam kod stronki ktory od dawna pisze i zaczynalem od stylu '$HTTP_SESSION_VARS'. Czy aby przejsc na nowy styl to wystarczy wlasciwie tylko podmienic ten poczatek zmiennej na '$_SESSION' ?
kszychu
14.02.2008, 12:44:35
Tak.
starach
14.02.2008, 12:57:13
Cześć mam dla ciebie małą radę. Nie uzyskuj dostępu do zmiennych sesyjnych bezpośrednio przez tablicę globalną $_SESSION napisz sobie klasę która będzie pobierała dane z tej tablicy, ewentualnie jakąś funkcję dostępową jeśli masz opory przed stylem obiektowym.
Muszarafa
14.02.2008, 12:59:13
a dlaczego to ?
starach
14.02.2008, 15:04:20
Jeżeli zapotrzebowanie twojego skryptu na specjalne funkcje manipulujące na danych sesyjnych wzrośnie wystarczy że dopiszesz odpowiednią metodę do klasy lub jeśli będziesz w przyszłości chciał zmienić implementację dostępu do danych sesyjnych to wystarczy że zmienisz ją w jednym miejscu.
Powiedzmy że teraz masz $HTTP_SESSION_VARS w jakichś 80 miejscach. Musisz to wszystko pozmieniać. Natomiast gdybyś uzyskiwał dostęp do danych przez funkcję lub metodę klasy wystarczyło by że zmienisz tylko sposób w jaki ta metoda lub funkcja pobiera dane co zaoszczędziło by ci masę czasu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.