Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: naszybsze sprawdzenie czy jakis wynik istnieje
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
teles
Witam
Tak sobie teraz siedze i koduje, i zastanawia mnie, jaki jest najszbszy sposob na sprawdzenie czy zapytanie wyplulo jakis rekrod czy nie?
i nie interesuje mnie zawartosc rekordu ...
zazwyczaj badam ilosc wynikow:

[php:1:05fff26a1b]<?php
if (mysql_num_rows($wynik)>0) {...}
?>[/php:1:05fff26a1b]

czy moze znacie szybsze rozwiazanie?

pozdrawiam
spenalzo
Do sprawdzenia czy wypluło rekord używa się [manual:e0dc6b2d48]mysql_num_rows[/manual:e0dc6b2d48].
Ewentualnie zainteresuj się funkcją COUNT z mysql - zwraca ilość wyników, nie pobierając samych wyników:
:arrow: http://www.mysql.com/doc/en/
teles
oczywiscie mialem napisac mysql_num_rows. smile.gif, a czy cos innego znacie?

dzieki!

Cytat
Do sprawdzenia czy wypluło rekord używa się [manual:323e60bb2f]mysql_num_rows[/manual:323e60bb2f].
Ewentualnie zainteresuj się funkcją COUNT z mysql - zwraca ilość wyników, nie pobierając samych wyników:
:arrow:http://www.mysql.com/doc/en/
Seth
tak jak napisal spen COUNT w zapytaniu:
[sql:1:688c61dc9e]SELECT count(*) WHERE ...[/sql:1:688c61dc9e]
Wtedyjuz po stronie serwera liczona jest liczba rekordow, wiec i nie trzeba uzywac dodatkowych funkcji w PHPie.
teles
nie chodzi mi o ilosc wynikow, tylko najszybszy proces sprawdzenia czy zapytanie dalo jakiekolwiek wyniki.
teraz pisze np tak:

[php:1:f99db3d4c2]<?php
$pyt=mysql_query("SELECT k.id_kategorii, id_rodzica, nazwa, kolejnosc FROM kategorie k, kategorie_tresc t WHERE k.id_kategorii=t.id_kategorii and id_jezyka=$valid_user[2] and id_rodzica='$id_rodz'");
if (mysql_num_rows($pyt)>0) { ......... }
?>[/php:1:f99db3d4c2]

i tego zapytania raczej countem nie zastapie, a ilosc wynikow i tak przesyla baza w mysql_num_rows(), i moje pytanie jest takie, czy jest jakis lepszy (szybszy) sposob na sprawdzenie czy takie zapytanie dalo jakies odpowiedzi.
scanner
Musisz wykonać zapytanie, żeby sprawdzić, czy daje jakieswyniki. W MySQL nie ma prognozowania tongue.gif
Dobrze robisz i się nie martw.
menic
Jeżeli potem chcesz pobrać jakieś dane bez uzycia pętli to mozna tak[php:1:46930a9e0e]<?php

if( $wynik = mysql_fetch_assoc($zapytanie) )
{
echo 'cos tam pobralo winksmiley.jpg';
}
else
{
echo 'puste';
}
?>[/php:1:46930a9e0e]
adwol
Cytat
i tego zapytania raczej countem nie zastapie

Owszem zastąpisz i będzie to napewno wydajniejsze.
[php:1:a8865f852f]<?php
$pyt=mysql_query("SELECT count(*) as n FROM kategorie k, kategorie_tresc t WHERE k.id_kategorii=t.id_kategorii and id_jezyka=$valid_user[2] and id_rodzica='$id_rodz'");
$wyn = mysql_fetch_array($pyt);
if ($wyn['n'] >0) { ......... }
?>[/php:1:a8865f852f]
Cytat
a ilosc wynikow i tak przesyla baza w mysql_num_rows()

Błąd. To nie baza przesyła Ci ilość zwróconych wierszy tylko liczy je funkcja z biblioteki klienckiej. Wymaga to odebrania wszystkich wierszy wyniku zapytania. Natomiast w przypadku funkcji count() otrzymujesz jeden wiersz per grupa (lub w ogóle jeden jeśli nie używasz grupowania), pomijajać fakt, że baza może sobie wyoptymalizować zapytanie gdy wie, że oczekujesz od niej tylko ilości wierszy a nie samych danych.
Cytat
i moje pytanie jest takie, czy jest jakis lepszy (szybszy) sposob na sprawdzenie czy takie zapytanie dalo jakies odpowiedzi.

Właśnie taki -- count()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.