Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: cięcie laya
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Sadu2
Witam,
Zleciłem pewnej osobie zrobienie laya + cięcie. Grafika jest super, dokładnie taka jak mi chodziła. Ale w tym problem, że nie dostałem pliku html + css, jedynie same zdjęcia w jpg i png.

Coś jest tu nie tak prawda? Moim zdaniem osoba ta powinna dostarczyć mi również html+css.
Speedy
Jeśli zleciłeś także wykonanie kodu html i css, to się o to upomnij. W czym problem? tongue.gif.
Sadu2
Właśnie jak człowiek się dobrze na tym niezna, to są konsekwencje. Nie określiłem jasno, że ma być html + css. Napisałem jedynie w zleceniu:

Zlęce wykonanie grafiki z cięciem pod.... itd

sad.gif
Kocurro
200 pln i Ci zrobię ładnego css'a i html'a z tego smile.gif

Drogo ? Cóż - za niewiedzę się płaci ... jakbyś powiedział zleceniobiorcy od razu, że chcesz z przygotowaniem html + css to byś miał cenę minimum o 50 pln wyższą, jeśli jeszcze byś chciał dobrze zrobionego html + css'a to jakieś 100 pln więcej minimum smile.gif
punkomuzykant
Cytat
jakbyś powiedział zleceniobiorcy od razu, że chcesz z przygotowaniem html + css to byś miał cenę minimum o 50 pln wyższą, jeśli jeszcze byś chciał dobrze zrobionego html + css'a to jakieś 100 pln więcej minimum

Niema takiego podziału jak html+css albo dobrze zrobiony html+css. Jeżeli ktoś uważa się za webmastera i przyjmuje zlecenia to jego obowiązkiem jest napisanie kodu zgodnie z W3C itd itp - wygenerować byle jaki kod w darmowym programie to potrafi każdy.
Co do tematu - wydaje mi się że samo pojęcie "cięcia laya" to: grafika + kodowanie strony więc osobiście wymagałbym wykonania tego kodu.
MajareQ
Sadu2, mogę Ci złożyć w htmla i cssa za darmola. Warunek jeden, że znajdę czas, ale krucho u mnie z nim winksmiley.jpg
Sadu2
Najpierw porozmawiam jeszcze z grafikiem (narazie go nie ma).
MajareQ
Jak będziesz chciał mojej pomocy daj znać na PW smile.gif
pafka
Cytat(punkomuzykant @ 17.02.2008, 18:57:40 ) *
Co do tematu - wydaje mi się że samo pojęcie "cięcia laya" to: grafika + kodowanie strony więc osobiście wymagałbym wykonania tego kodu.

pozwole sobie nie zgodzic sie, mialo byc "cięcia laya" - i to zostalo przygotowane, zostal pociety ... jesli by bylo "cięcia laya i go skodowanie" to by bylo jasne ze jeszcze html+css trzeba oczekiwac w paczce

inna kwestia : pewna naiwnoscia jest, by oczekiwac od grafika przygotowanie dobrego html+css, zapewne moze ci dac ... html np: wygenerowanego z ImageReady ... przeciez grafik o css i html nie musi miec pojecia, jego praca to projektowanie grafiki a nie kodowanie ... (oczywiscie moze sie zdarzyc grafik z umiejetnoscia kodowania html )
MajareQ
"(oczywiscie moze sie zdarzyc grafik z umiejetnoscia kodowania html )"

może?
Teraz takich na pęczki... (np. ja)

A jeśli była mowa o htmlu+css to sprawa wydaje się być jasna.
pafka
Cytat(MajareQ @ 17.02.2008, 21:56:33 ) *
"(oczywiscie moze sie zdarzyc grafik z umiejetnoscia kodowania html )"

może?
Teraz takich na pęczki... (np. ja)

Mowisz ze teraz (prawie) kazdy grafik zna html questionmark.gif zalezy jeszcze o jakim poziomie mowimy ? czy full-profi, ze znajmoscia roznic pomiedzy przegladarkami i ich kolejnymi generacjami (i sposobami na radzenie sobie z tymi problemami) questionmark.gif?

znam wielu grafikow, czesc o html nie ma pojecia, czesc zna ... ale glownie z pracy z Dreamweaverem, a jak z czyms jest problem, jak do szablonu wstawi sie jeszcze jakas tresc ... to szukaja pomocy ...

Cytat
A jeśli była mowa o htmlu+css to sprawa wydaje się być jasna.

nie widzialem zeby byla mowa o kodowaniu, tylko o cieciu, z czego sie grafik wywiazal smile.gif
Sadu2
Była rozmowa na gg o cięciu.
pafka
Cytat(Sadu2 @ 17.02.2008, 22:20:12 ) *
Była rozmowa na gg o cięciu.

i teraz tylko dobra wola grafika czy chce (i potrafi) skodowac html ... chciales miec pociete, to masz smile.gif

na przyszlosc, trzeba pamietac i dokladnie umawiac zakres prac
Sadu2
Człowiek uczy się na błędach.
punkomuzykant
Temat właściwie został już wyczerpany ale zaintrygowało mnie to co napisał pafka
Cytat
inna kwestia : pewna naiwnoscia jest, by oczekiwac od grafika przygotowanie dobrego html+css, zapewne moze ci dac ... html np: wygenerowanego z ImageReady ... przeciez grafik o css i html nie musi miec pojecia, jego praca to projektowanie grafiki a nie kodowanie ...

Choć myślę tak jak napisałem wyżej to z drugiej strony zgadzam się z tym z jednego powodu. Te dwa zajęcia teoretycznie się nawzajem wykluczają bo grafik musi być osobą z dużą fantazją, pomysłami a koder musi myśleć jak typowy matematyk "tylko o cyferkach". Niemożna być grafikiem z fantazją jednocześnie zaprzątając sobie głowę czysto schematycznym myśleniem o kodzie smile.gif Mam nadzieję że rozumiecie co mam namyśli smile.gif
MajareQ
Idąc zgodnie z Twoim tokiem myślenia, to ja nie powinienem istnieć.
Dobrze, że jeszcze o tym nie wiem winksmiley.jpg
punkomuzykant
hehe właśnie tak biggrin.gif
MajareQ
żeś mi teraz namieszał w głowie... jak ja teraz będę tworzyłquestionmark.gif tongue.gif
pafka
Cytat(MajareQ @ 18.02.2008, 14:27:55 ) *
Idąc zgodnie z Twoim tokiem myślenia, to ja nie powinienem istnieć.
Dobrze, że jeszcze o tym nie wiem winksmiley.jpg

smile.gif) na szczescie istniejesz smile.gif) choc z Twoich doswiadczen takie polaczenie to normalne, z moich doswiadczen to wyjatkowa sprawa smile.gif)

domyslam sie ze polaczenie umiejetnosci graficzno-projektowych oraz kodowania html, najczesciej wynika z sytuacji, gdy ktos pracuje na "frilansie" badz jest do tego zmuszany w pracy ... inaczej wymaga to duzo samozaparcia by poznac html'a smile.gif), bo z mojego doswiadczenia :
1) grafik projektuje ... i nie czuje potrzeby zglebiania wiedzy nie z jego dziedziny (a jesli potrzebuje, to wspolpracuje z jakims koderem )
2) badz pracuje w agencji, gdzie od skladania dokumentow html sa zatrudnione inne osoby

smile.gif)
MajareQ
ja od zawsze byłem wolnym strzelcem, tylko że u mnie to było w tej kolejności:

1) - naumiałem się htmla i css (jak byłem małym chłopcem winksmiley.jpg )
2) - zainteresowałem się php i zacząłem się go uczyć
3) - kupiłem PS'a
4) - zainteresowałem się sql i zacząłem się go uczyć
5) - naumiałem się PS'a - 5 lat praktyki i w tym czasie w dalszym ciągu uczyłem się php i sql
6) - emerytura w PS'ie - robię tylko na własne potrzeby
7) - php, php, php haha.gif i grafika i html w niczym mi nie przeszkadzają...
smialy
Witam

Zgadzam się z Tobą "punkomuzykancie" - jeśli chce się aby grafik stworzył dobry layout to nie może go ograniczać wiedza, że to się da a tego nie. Nie jestem wyjadaczem w HTML i CSS ale wiem, że jeśli grafik zna się trochę na tym to w swoich projektach pewnych rzeczy nie robi ale nie dlatego, że się nie da ale bo on nie umie. Grafik ma ruszyć fantazje i pomysł a nie zastanawiać się jak ułożyć elementy i wszystko przygotować.
Moje motto : "Nie ma rzeczy niemożliwych, - czasem nie dotyczy ie" do tej pory się sprawdza co zawdzięczam ciężkiej pracy i poświęceniu. Jeśli chce się coś osiągnąć w danej dziedzinie to trzeba cechować się pewnym zboczeniem zawodowym, a nie sądzę, żeby graficy zaglądali w kod co ciekawszych stron i sprawdzali jak ktoś to a to zrobił i wykombinował
Pociąłem już kilka layoutów grafików, którzy w ogóle nie ruszali HTMLa tym bardziej nie wiedzieli nic o CSS. Ich projekty są z reguły dużo lepsze. Czy muszę wspominać o stronie www.lodz.pl z przed miesiąca? To robił właśnie grafik :] Prawdę mówiąc obecne tabelki to tez raczej porażka. Nie sądzicie?

Oczywiście są pewnie wyjątki wśród grafików, które potwierdzają regułę.
MajareQ
Zatem jaka jest konkluzja Twojego wywodu? Nie wychwyciłem jej jakoś tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.