Mam problem z napisaniem zapytania do bazy MySQL. Mecze sie z tym juz 2 dni i nie widac konca.
Mam 2 tabele zawierajace wpisy uzytkownikow:
Articles (Id, AuthorId, Votes, Rate)
Texts (Id, AuthorId, Votes, Rate)
Pole AuthorId to odeslanie do Id z tabeli uzytkownikow. Pola Votes, Rate mam do wyliczania sredniej ocen oddanych na te publikacje obliczam przez zaokraglenie Rate/Votes (przy glosowaniu zwiekszam Votes o 1 i dodaje ocene do Rate).
Moj problem polega na tym, ze w jednym zapytaniu chce:
- chce pobrac dane z tabeli uzytkownika (Id, Login, etc.)
- posortowac uzytkownikow ze wzgledu na srednia dodanych przez nich publikacji (srednia razem z obu tabel)
- zbior wynikow ograniczyc tylko do tych uzytkownikow, ktorzy maja co najmniej 5 publikacji (obojetnie z ktorej tabeli)
Czyli staram sie wykombinowac cos w stylu:
SELECT Users.Id, Users.Login, (SELECT SUM(Articles.Rate) FROM Articles WHERE Articles.AuthorId=Users.Id) AS ArtRate, (SELECT SUM(Articles.Votes) FROM Articles WHERE Articles.AuthorId=Users.Id) AS ArtVotes, (SELECT SUM(Texts.Rate) FROM Texts WHERE Texts.AuthorId=Users.Id) AS TxtRate, (SELECT SUM(Texts.Votes) FROM Texts WHERE Texts.AuthorId=Users.Id) AS TxtVotes FROM (SELECT Users.Id, Users.Login FROM Users WHERE (SELECT COUNT(*) FROM Articles WHERE Articles.AuthorId=Users.Id)>5 OR (SELECT COUNT(*) FROM Texts WHERE Texts.AuthorId=Users.Id)>5) AS Users ORDER BY ((ArtRate+TxtRate)/(ArtVotes+TxtVotes))
No i nie dziala i wiele innych kombinacji podobnego kodu tez nie dziala. ORDER BY nie widzi tak jakby tych pobranych pol.
Czy ktos moze mi pomoc, ewentualnie podeslac linka do jakiejs publikacji gdzie znajde informacje na temat popelnianego bledu?
Z gory dzieki!
Pozdrawiam