Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zamiana
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marekk
Witam,

mam problem z zamianą i wyłowieniem danych, chciałbym poniższy wpis:

<td><span id="Label1">12345</span></td><td>costam</td>

zamienić na:

<td>12345</td><td>costam</td><td><a href=''strona.php?id=12345>12345</a></td>

czyli pozbyć się znacnzikow <span...></span> a wartość z pierwszej komórki skopiować do dodatkowej ostatniej kolumny w ktorej bylby link z ta wartoscia.

Probuje tych wyrazeń ereg_replace, preg_match itp. ale coś nie moge sobie z tym pordzic sadsmiley02.gif
nowotny
Najpierw korzystasz z strip_tags" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual z odpowiednio ustawionym drugim parametrem... potem już preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual z prostym wyrażeniem regularnym i odpowiednie posklejanie wynikowego stringa...
marekk
no pozbyc sie to łatwa sprawa ale wlasnie mam problemy z preg_match... nie znalazłem strony na ktorej byloby to jakoś od podstaw wyjasnione na łatwych pryzkladach, wszedie pwieprzaja odrazu 20-30 znakow sadsmiley02.gif nie mozeszp odać kodu?
nowotny
Cytat(marekk @ 22.02.2008, 15:09:10 ) *
nie mozeszp odać kodu?

Mogę... ale nie na tym to forum polega...
em1X
Cytat(marekk @ 22.02.2008, 15:09:10 ) *
nie znalazłem strony na ktorej byloby to jakoś od podstaw wyjasnione na łatwych pryzkladach

kiepsko szukasz
http://www.gajdaw.pl/php/wyrazenia-regular...e-php-tutorial/
marekk
Cytat(nowotny @ 22.02.2008, 23:08:25 ) *
Mogę... ale nie na tym to forum polega...

forum to forum, nie Tobie oceniać na czyzm polega.

em1X -> dzieki, ten kurs wyglada dość sensownie smile.gif
Virti
Wybaczcie OT

Cytat
forum to forum, nie Tobie oceniać na czyzm polega.

Polega na pomocy w nauce. A nie nauczysz się (dobrze!) prosząc i dostając ciągle gotowce. Próbując osiągnąć coś samemu uczysz się o wiele więcej i szybciej. No i ta satysfakcja smile.gif

Pozdrawiam i przepraszam za ot winksmiley.jpg
marekk
Cytat(Virti @ 24.02.2008, 20:05:08 ) *
Wybaczcie OT
Polega na pomocy w nauce. A nie nauczysz się (dobrze!) prosząc i dostając ciągle gotowce. Próbując osiągnąć coś samemu uczysz się o wiele więcej i szybciej. No i ta satysfakcja smile.gif

Pozdrawiam i przepraszam za ot winksmiley.jpg

Pomijając wyrażenia regularne akurat reszte php-a mam niezle opanowaną, od kilku lat w nim pisze clakiem rozbudowane projkety. Po prostu jezeli prac jest wiele nie ma czasu na głowkowanie, testowanie i nauke a akurat wyrazeń regularnych nigdy dobrze nie umialem, jenym pryzchodza pewne sprawy łatwiej, innym trudniej. Wszedzie zwykle natrafialem na nie do konca jasno opisane dzialanie tych funkcji albo przykłady innych typow a glownienie sie nad 20-znakowym kodem moze do niczego nie doprowadzic smile.gif WIęc forum powinno słuzyć i pomocy w nauce ale i niekiedy podaniu konkretnie jakis przykładów czy rozwiązań.

Również pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.