Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wysukiwanie rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Puzi
Witam,
Mam takie pytanko... Czy można wyszukiwać jakiegoś rekorda w tabeli przez dodanie dwóch warunków??

I jeszcze jedno pytanie. Jaki trzeba wpisać warunek aby nie pokazywało mi rekordów w których nie ma jednego pola wypełnionego i jest puste??

Proszę o pomoc
Lejto
chodzi ci o szukanie za pomocą like?
phpion
Cytat(Lejto @ 28.02.2008, 20:34:11 ) *
chodzi ci o szukanie za pomocą like?

A co to ma do rzeczy?

Możesz wyszukiwać rekordy, które spełniają dwa (lub więcej) warunki jednocześnie:
  1. SELECT * FROM tabela WHERE cos="x" AND cos_innego="y"

Jeśli chciałbyś wyszukać rekordy spełniające jeden lub drugi warunek to zmieniasz AND na OR.
Puzi
Cytat(phpion @ 28.02.2008, 18:43:43 ) *
A co to ma do rzeczy?

Możesz wyszukiwać rekordy, które spełniają dwa (lub więcej) warunki jednocześnie:
  1. SELECT * FROM tabela WHERE cos="x" AND cos_innego="y"

Jeśli chciałbyś wyszukać rekordy spełniające jeden lub drugi warunek to zmieniasz AND na OR.

O to własnie chodziło:) Dzieki

A jak zrobić żeby mi nie wyszukiwało pustych rekordów. Chodzi mi o to że mam tabele. I chce wyszukać rekord według dwóch kryteriów. Jedna kolumna w tabeli jest obowiązkowa i do niej przypisuje pierwsze kryterium. A druga kolumna jest nieobowiązkowa i do niej przypisuje drugie kryterium. I nie chce żeby mi pokazywało rekordów, w których w tej drugiej kolumnie nic nie ma. Jak to można zrobić??

Problem udało mi się już rozwiązać biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.