Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Internet Explorer 8 Beta 1 goes live
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
sztosz
http://www.betanews.com/article/Internet_E...live/1204750744

Zaraz będę instalował winksmiley.jpg
Kocurro
Instaluję biggrin.gif Zapowiada się ciekawie biggrin.gif

Wybaczcie, że robię post pod postem ale w Becie IE 8 nie działa przycisk Edytuj ....

Swoją drogą co mi po tym, że Acid2 przechodzi skoro źle wyświetla 75% stron z których korzystan :/

Już ją usuwam...

pozdr.

Kur*** ale z forum ciężko się korzysta pod IE8 :/

Szajs nad szajsami ...

Stawiam piwo dla tego, który powie jak to g*** usunąć bo nie ma opcji usuwania w panelu sterowania ... ani nie mogę znaleźć nic co by to szujstwo usunęło.

NIE POLECAM exclamation.gif!
bogdan89
ja juz zainstalowalem... i troche sie rozczarowalem...

pierwsze co zauwazylem: to ze na tworzona przeze mnie strona, dzialajaca normalnie pod IE6, IE7, Opera, Mozilla, Netscape, na IE8 sie sypie :|
albo jest gorzej niz IE7, albo IE8 jest geniealną przeglądarką... wreszcie normalnie interpretującą kod...

dwa: wolne dzialanie JavaScript :/, jesli do tego dolozymy jeszcze cos flashowego to juz w ogole, ciezko cokolwiek zrobic...
trzy: spróbujcie przeniesc kursor w oknie szybkiej odpowiedzi na tym forum, gdziekolwiek, klikając myszką... kursor pojawia sie albo trzy wyrazy wczesniej od miejsca gdzie klikniemy, albo linie wyzej :/

takie bledy, na pierwszy rzut oka wylapane...
Kocurro
Włączyłem Emulacje IE7 i jakoś mogę pracować ... Screenów nie chce mi się robić z tego jak to działa bo to aż wstyd sad.gif

A tak mnie ucieszył nius, że przechodzi Acid 2 ... którego u mnie o dziwo przejść nie chciała (questionmark.gif?). Ciekawe jaką wersję testowali.

No nic - Panowie pomóźcie i podpowiedźcie jak to usunąć i wrócić do IE 7 questionmark.gif

pozdr.
lord_t
Cytat(Kocurro @ 5.03.2008, 23:09:38 ) *
Stawiam piwo dla tego, który powie jak to g*** usunąć bo nie ma opcji usuwania w panelu sterowania ... ani nie mogę znaleźć nic co by to szujstwo usunęło.

panel sterowania/ dodaj usuń programy/ dodaj/usun składniki systemu windows: odptaszkuj IE no i dalej;) (WINDOWS XP) Ale uwaga, ie6 też pójdzie w niebyt.
Kocurro
Na Viście Business IE8 nie dodał się do Dodaj/Usuń składniki systemu Windows ...
pozdr.
bogdan89
zobacz w "programy i funkcje", "zainstalowane aktualizacje"...
tam powinno byc: Windows Internet Explorer 8, ale nie wiem czy na pewno to usunie w calosci ta aktualizacje, bo ja na razie nie usuwam winksmiley.jpg
postaram sie troche dluzej popracowac z tym shitem, bo mimo wszystko pare funkcji ciekawych ma, ktore czekają az je odkryje... smile.gif
l0ud
Zainstalowałem, przetestowałem i stwierdziłem, że to tragedia. Nie wyświetla poprawnie większości stron, nawet to forum miejscami się rozjeżdża. Oczywiście moja strona nie wygląda poprawnie. Masa błędów, denerwujące ostrzeżenia o 'braku bezpieczeństwa', błędy w wyświetlaniu tekstu, nawet niektórych elementów w przeglądarce. Zrzyn większości pomysłów firefoxa i opery. Mimo wszystko nie żałuję, że to zainstalowałem winksmiley.jpg Nawet poprawiło mi humor - jestem zwolennikiem 'alternatywnych przeglądarek', a takim czymś MS się wykluczy z rynku smile.gif
Kocurro
Szukałem - nie ma tam tego o dziwo ...

...

Już jest - musiałem jeszcze raz odpalić ponownie kompa ... dopiero po restarcie to się w aktualizacjach pojawiło <wow>

No nic - dzięki Panowie smile.gif na jaki adres to piwo słać ? smile.gif

...

Aha - dajcie znać co i jak z testowania ja aż tak bardzo nie będę tego testował ponieważ mam za dużo pracy na głowie.

pozdr.
sztosz
To jest beta 1 przecież dopiero smile.gif

Widzieliście jakie jaja potrafił robić FX 3 beta 1 z poprawnym XHTML'em? winksmiley.jpg A Safari beta 1 na windowsy to już w ogóle była totalna porażka, mimo że na Mac'ach działa bardzo dobrze.
LonelyKnight
Widzę, że będą potrzebne kolejne conditional comments biggrin.gif laugh.gif
bogdan89
@l0ud: i inni... nie zapominajcie ze to jest wersja beta1 przeglądarki, juz oczywiscie musialy pasc komentarze, ze kompromitacja MS.
Gorzej by bylo, gdyby ten soft w takim stanie sam sciagnal sie z aktualizacjami...
to samo bylo z IE7, tez pamietam jak sciagnalem pierwszą betę...

no i mozna przeciez na stronie MS przeczytac ze ta beta jest "for web developers and designers", pewnie zeby poznawac juz sposob, w jaki przeglądarka interpretuje kod...

na razie klapa... trzeba poczekac na kolejną betę...
qqrq
Gad forbid!! Dżizas fenk ju for fajerfox...

P.S. Ja poczekam na stable, a i tak, z racji na mój zawód, nie wiem czy wgram, bo ludzie dalej najchętniej używają poprzednich wersji IE biggrin.gif
devnul
Cytat
@l0ud: i inni... nie zapominajcie ze to jest wersja beta1 przeglądarki, juz oczywiscie musialy pasc komentarze, ze kompromitacja MS.
Gorzej by bylo, gdyby ten soft w takim stanie sam sciagnal sie z aktualizacjami...
to samo bylo z IE7, tez pamietam jak sciagnalem pierwszą betę...

no i mozna przeciez na stronie MS przeczytac ze ta beta jest "for web developers and designers", pewnie zeby poznawac juz sposob, w jaki przeglądarka interpretuje kod...

na razie klapa... trzeba poczekac na kolejną betę...

@bogdan89: doprawdy? cóż odnosze wrażenie że sam przed chwila objeżdzałeś tą przeglądarkę:

Cytat
ja juz zainstalowalem... i troche sie rozczarowalem...

pierwsze co zauwazylem: to ze na tworzona przeze mnie strona, dzialajaca normalnie pod IE6, IE7, Opera, Mozilla, Netscape, na IE8 sie sypie :|
albo jest gorzej niz IE7, albo IE8 jest geniealną przeglądarką... wreszcie normalnie interpretującą kod...

dwa: wolne dzialanie JavaScript :/, jesli do tego dolozymy jeszcze cos flashowego to juz w ogole, ciezko cokolwiek zrobic...
trzy: spróbujcie przeniesc kursor w oknie szybkiej odpowiedzi na tym forum, gdziekolwiek, klikając myszką... kursor pojawia sie albo trzy wyrazy wczesniej od miejsca gdzie klikniemy, albo linie wyzej :/

takie bledy, na pierwszy rzut oka wylapane...

Faktem jest że jest do beta 1 i jest softem WYŁĄCZNIE dla developerów. nie jest to ta sama kompilacja która przeszła acid - ale nie chodzi o to - chodzi o to że przeglądarka już teraz o niebo lepiej interpretuje strony napisane POPRAWNIE a nie tylko te które udają poprawnie napisane. Ma co prawda jeszcze pełno niedoróbek - ale spokojnie - MS nadgania i wydaje sie że idzie w dobrym kierunku.

Cytat
Zainstalowałem, przetestowałem i stwierdziłem, że to tragedia. Nie wyświetla poprawnie większości stron, nawet to forum miejscami się rozjeżdża. Oczywiście moja strona nie wygląda poprawnie. Masa błędów, denerwujące ostrzeżenia o 'braku bezpieczeństwa', błędy w wyświetlaniu tekstu, nawet niektórych elementów w przeglądarce. Zrzyn większości pomysłów firefoxa i opery. Mimo wszystko nie żałuję, że to zainstalowałem winksmiley.jpg Nawet poprawiło mi humor - jestem zwolennikiem 'alternatywnych przeglądarek', a takim czymś MS się wykluczy z rynku

@l0ud: wykluczy? niby dlaczego - dlatego że kopiują dobre rozwiązania z opery czy firefox'a? idą w jak najbardziej dobrą stornę bo juz nie sugerują sie bóg wie czym a dobrem uzytkownika końcowego i jego wygodą. Biorąc pod uwage że jest to beta developerska to uważam że finalna ósemka pozytywnie zaskoczy
l0ud
Hm... Faktycznie zbyt pochopnie napisałem tego posta i trochę przesadziłem z oceną. Nie wiem jak działał firefox beta 1, ale firefox beta 2 w porównianiu z tym IE działa o wiele lepiej.
@devnul z tego co twierdzisz, to 75% obecnych stron 'na divach' udaje poprawnie napisane. Co ciekawe źle zrobione fora na tabelkach phpBB2 by przemo wyświetlają mi się poprawnie winksmiley.jpg a takie forum.php.pl już nie...
devnul
nie chodzi o to na czym jest zrobione ale jak
druga sprawa to to że jest to wersja BETA i nie ma co dyskutowac czy wszystko się wyświetla poprawnie czy nie - ma ona dac pogląd developerom na to jak wyglądac będzie nowe IE (nie chodzi mi tu o interfejs a o działanie - renderowanie stron itp) a nie pretendować do wersji ostatecznej.
bogdan89
więc wygląda na to, że IE8 lepiej interpretuje kod niz Mozilla i Opera... nie mowiac juz o IE7... dobrze rozumiem?
no skoro wylapuje takie bledy jak na forum.php.pl w topie snitch.gif cos w tym musi byc...

@devnul: nie to, ze objezdzalem IE8, bo IE7 uzywam praktycznie na codzien (co nie znaczy, ze jestem extra zwolennikiem tej przeglądarki, i ze nie mam zainstalowanych innych...), i mimo wszystko nie sadze ze to jest tragiczna przeglądarka...

spodziewalem sie troche wiecej po tej becie. dlatego napisalem ze sie rozczarowalem, bo podstawowe czynnosci jak wypelnianie pola textarea, sa troche utrudnione, przynajmniej u mnie... jesli pojawi sie cos z JavaScript to juz w ogole, ciezko cokolwiek sprawdzic...

chodzilo mi tez o to, ze niektorzy juz jadą po IE8, nie zwracając uwagi na to, że to jest beta1. wystarczy zobaczyc komentarze pod wiadomosciami w portalach, ktore informowaly o wydaniu tej bety. ludzie juz teraz stwierdzaja ze MS sie skompromitował, bo wydal przeglądarke z masą błędów...
Sedziwoj
Cytat
więc wygląda na to, że IE8 lepiej interpretuje kod niz Mozilla i Opera... nie mowiac juz o IE7... dobrze rozumiem?
no skoro wylapuje takie bledy jak na forum.php.pl w topie snitch.gif cos w tym musi byc...

Nie lepiej, a nie poprawia błędów które są w html itp., co będzie zapewne zmienione (bo za dużo stron by nie chodziło)
Co do JS, to pamiętaj że często jest wykrywane czy to jest IE czy inna (inne mają ten sam standard), a jak IE8 już go spełni (dodawanie atrybutów i zdarzeń) to będzie się sypać dopóki nie poprawią skryptów.

Ja nie instaluję, nie chce mi się tym bawić, bo nie mam czasu i chęci na to.
devnul
@Sedziwoj: co do JS, to zauważ że dobre skrypty nie będą wymagały poprawy ponieważ nie sprawdzają User Agenta a funkcjonalność której dostarcza przeglądarka i na tej podstawie wybierają odpowiednią drogę do osiągnięcia celu
zietek
To przeciez dopiero beta i to na dodatek pierwsza, wiec nie ma co sie oczekiwac ze bedzie chodzic ok...
Za ocenianie mozna sie na serio zabrac jak ukaze sie wersja finalna.
devnul
Cytat
To przeciez dopiero beta i to na dodatek pierwsza, wiec nie ma co sie oczekiwac ze bedzie chodzic ok...
Za ocenianie mozna sie na serio zabrac jak ukaze sie wersja finalna.
łał - odkrycie. zostało to powiedziane już kilkukrotnie w tym wątku - chodzi jednak o to co pokazuje ta beta - a pokazuje dużo. Mianowicie jest to kierunek w jakim MS zdecydował się rozwijać IE i jest to najwyraźniej dobry kierunek.
Sedziwoj
Cytat(devnul @ 12.03.2008, 23:20:10 ) *
@Sedziwoj: co do JS, to zauważ że dobre skrypty nie będą wymagały poprawy ponieważ nie sprawdzają User Agenta a funkcjonalność której dostarcza przeglądarka i na tej podstawie wybierają odpowiednią drogę do osiągnięcia celu

Wiem że tak można robić i tak robiłem, ale swego czasu była mania na punkcie rozpoznawania przeglądarki (wiem bo są skrypty które to wykorzystują, nie mowa o tych które się dynamicznie rozwijają), więc ich nie będzie brakować i będą się sypać.
Ale to czas pokaże, zwróciłem tylko uwagę, że takie rzeczy mogą się dziać.

A co do dobrego kierunku, to za wolno Microsoft wydaje nowe produkty aby się coś na miarę szybkości internetu poprawiło. Ale zobaczymy, może się mylę.
(po prostu mnie to trochę dziwi, zamiast ugruntować swoją pozycję na rynku tak aby nikt i nic nie mogło zagrozić, to oni wydają czasem taki szmelc...)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.