Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]edycja newsa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dadakud
Witam! Posiadam skrypt system newsow i problem mam taki: 1 z opcji edycja newsow nie działa! Po zatwierdzeniu dane nie zostaja zapisane do bazy MYSQL oto fragment kodu odpowiedzialny za to prosze o sprawdzenie co jest źle, lub podpowiedz co może byc przyczyną? wszystko inne dodawanie usowanie działa bez problemowo
Kod
}

elseif(isset($_GET['newsy']) && $_GET['newsy']=='wyedytuj' && isset($_GET['id']))
{
    $tytul=$_POST['tytul'];
    $tresc=$_POST['tresc'];
    $id=$_GET['id'];

mysql_query("UPDATE news SET tytul='$tytul' tersc='$tresc' WHERE id='$id'");
    echo 'Pomy&para;lnie wyedytowałem newsa! <br> Jego nowy tytuł to: <b>'.$tytul.'</b>, a tre&para;ć: <b>'.$tresc.'</b>';

}
Xniver
Może literówka?
Cytat
tersc='$tresc'
PawelC
  1. <?php
  2. mysql_query("UPDATE news SET tytul='$tytul' tersc='$tresc' WHERE id='$id'");
  3. ?>

Nie powinno być czasem tresc zamiast tersc
  1. <?php
  2. mysql_query("UPDATE news SET tytul='$tytul' tresc='$tresc' WHERE id='$id'");
  3. ?>

EDIT: Ale mam zapłon jak szachista biggrin.gif
dadakud
niestety wiem o literowce, ale ona nic nie zmienia. Proszę o dalszą pomoc
Xniver
To może dodaj po:
  1. <?php
  2. mysql_query("UPDATE news SET tytul='$tytul' tersc='$tresc' WHERE id='$id'");
  3. ?>

Takie coś:
  1. <?php
  2. ?>

Jak jest jakiś błąd z zapytaniem to powinno wypisać
marcio
Moze cos takiego
  1. <?php
  2. mysql_query('UPDATE news SET tytul="'.$tytul.'" tresc = "'.$tresc.'" WHERE id = '.$id.'') or die(mysql_error());
  3. ?>
dadakud
po dadaniu tego co pisał kolega pojawia się następujący komunikat
Kod
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'tersc='tresc' WHERE id='1'' at line 1
co nadal robic?
PawelC
Zamiast tego:
  1. <?php
  2. mysql_query('UPDATE news SET tytul=\"'.$tytul.'\" tresc = \"'.$tresc.'\" WHERE id = '.$id.'') or die(mysql_error());
  3. ?>

Wstaw to:
  1. <?php
  2. $tytul=$_POST['tytul'];
  3. $tresc=$_POST['tresc'];
  4. $id=$_GET['id'];
  5. $zrob="UPDATE news SET tytul='$tytul', tresc='$tresc' WHERE id = '$id'";
  6. mysql_query($zrob) or die(mysql_error());
  7. ?>
dadakud
DZIEKI DZIEKI DZIEKI i raz jeszcze DZIEKI exclamation.gif!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.