Smash
24.12.2003, 13:08:36
[sql:1:56c1c8d6be]create table chat.user (
uid integer auto_increment primary key,
name varchar(20),
last timestamp,
rid integer,
pass varchar(64))
type=heap;
create table chat.room (
rid integer auto_increment primary key,
name varchar(20),
descript varchar(255),
typ varchar(1),
adminid integer)
type=heap;
create table chat.message (
time timestamp,
rid integer,
send_id integer,
rcpt_id integer,
message text)
type=heap;
create table chat.session (
uid integer,
time timestamp,
skey varchar(64),
ip varchar(16))
type=heap;
grant all privileges on chat.* to chat_user@localhost
identified by 'webpass';
insert into chat.user values (1, 'admin', 0, 0, PASSWORD('admin'));
insert into chat.room values (null, 'General', 'This is default room', 'N', 100);
insert into chat.room values (null, 'Special', 'This room is for private messages...', 'P', 200);
[/sql:1:56c1c8d6be]
Skrypt ten odwoluje sie do bazy danych chat ale niestety ja nie mam dostepu do bazy o takiej nazwie... Co (jesli cos mozna) powinienem zmienic, aby skrypt dzialal poprawnie. Mam dostep do bazy o nazwie admin35.
Prosze o Pomoc !!
Indianin
24.12.2003, 14:48:34
Tabele nazywają się "chat.blabla" , a nie baza .
Smash
24.12.2003, 14:56:32
Źle to wytłumaczyłęm.
Jest ten kod. Wiem, że nie ma tam mowy o zadnych bazach, ale jak probuje dodać ten kod w phpMyAdmin, to mi wyskakuje bląd, ze nie mam dostępu do bazy chat. I nie wiem o co chodzi. A w skrypcie nie ma nic mowy o bazie, jaka to ma byc. Wiec myslalem ze moge dodac do mojej o nazwie baza35.
Prosze o pomoc.
Indianin
24.12.2003, 15:18:07
Musisz poszukać i skonfigurować plik config.php (lub coś w tym stylu) . Gdzieś muszą być podane namiary bazy .
Co to za skrypt ?
Smash
24.12.2003, 15:36:09
To jest chat.
Ale zaden plik nie ma z tym nic wspolnego. To jest zupelnie osobne i nie ma zadnego polaczenia z innymi plikami. Narazie chcialem dodac do mysql'a wszystko. A pozniej dopiero dac namiary w plikach na (skonfigurowany juz) mysql.
To na pewno nie ma nic wspolnego z zadnym plikiem confg.php ;(
Ale dzieki za probe
[Regis]
24.12.2003, 22:24:10
Mi sie wydaje ze skladnia INSERTA to:
[sql:1:486c5c512b]INSERT INTO baza.tabela (lista pól) VALUES (wartosci);[/sql:1:486c5c512b]
Wiec jesli pisze chat.USER to znaczy ze musisz miec baze chat a w niej tabele user. Jak masz inna nazwe bazy, to musisz zmienic chat w zapytaniach insert na nazwe tej bazy...
Smash
25.12.2003, 10:47:58
Zmieniłem nazwy tabel chat.*** na nazwy "moja_baza".*** Pomogło!!
Ale pojawił mi sie niestety kolejny błąd:
MySQL powiedzial: The used table type doesn't support AUTO_INCREMENT columns
Ktoś mi powie o co chodzi

:/
spenalzo
25.12.2003, 23:43:43
Cytat
MySQL powiedzial: The used table type doesn't support AUTO_INCREMENT columns
Ktoś mi powie o co chodzi

:/
Tabele typu HEAP są przechowywane w pamieci serwera MySQL, a co za tym idzie nie można w nich stosować automatycznego numerowania kolejnych wierszy - musisz zmienić typ tabeli na MyISAM.
Tabele typu HEAP są najcześciej używane tam gdzie często się zmieniają dane (dodawane, usuwane itd) a ich utrata nie jest wielką stratą (np. przy restarcie serwera tabele tego typu zostaną wyczycszczone). Jeżeli chcesz zapisać dane na trwałe, to użyj typu MyISAM - dane zostaną zapisane na dysku serwera.