Cytat(carbolymer @ 18.03.2008, 18:39:40 )

Nie wiem, może jestem głupi ale ono pozwala wyłapać "user-defined error" czyli tylko te co sam ustawiłeś, nie systemowe... (chyba że tu jest wyjątek i te zwracane są takowymi)
Cytat
To zależy co jest lepsze. Jak dla mnie wyjątki, tylko musisz je odpowiednio przechwycić aby zapobiec utracie danych (zmniejszyć blok objęty try{} lub zbudować odpowiedni catch()).
Za wyjątkami: wygodny sposób przechwycenia błedu, przerwanie wykonywania kodu do końca
Do końca? Jakiego końca, wiecie co ja nie wiem co pieprzycie, przecież wyjątki są po to aby uratować sytuację i wyświetlić coś zrozumiałego dla użytkownika oraz dla nas przekazać co jest nie tak.
Cytat(nospor @ 18.03.2008, 19:30:27 )

Bez wyjatkow tez moge to zrobic, nie wiem w czym takim szczegolnym maja mi tu pomoc.
W tym że powiedzą co i w jakiej kolejności to wywołało oraz wiesz w którym miejscu, dobry wyjątek mówi dlaczego wystąpił, backtrace mówi jak to się stało i gdzie szukać błęu.
Cytat
Nie bede ukrywal - jestem uprzedzony do wyjatkow. Zniechecila mnie do nich java, ktora jest jednym wielkim wyjatkiem. Normalnie przesadzili tam.
W php nie uzywam wyjatkow i nie mialem jeszcze sytuacji bym na tym jakos ucierpial.
Wiesz, są osoby co nie cierpią podejścia obiektowego, przecież też bez niego da się pisać, do tego wydajniej... Powiem tak spróbuj zrozumieć, jak już to zrobisz nie mówię abyś używał, bo mimo wszystko może się nie podobać, ale nie odrzucać czegoś czego się nie rozumie.
Cytat(nospor @ 18.03.2008, 20:13:38 )

Jedni przerywaja bo mowia ze skoro blad bazy znaczy ze bardzo źle i nalezy przerwac. Dla mnie to dziwne. Blad bledem ale ja strone i tak wyswietle
I właśnie po to są wyjątki, bo można jes banalnie prosto wyłapać i wiesz co się stało i co powiedzieć dalej, aby ostatecznie użytkownik dostał komunikat dla niego zrozumiały.
Cytat
Dla tego wlasnie error_reporting() mozna (nalezy) ustawic w skrypcie by jakis admin nie wylaczyl nam bledow
Tylko że jak zauważyłem że to łapie tylko błędy użytkownika (z tego co kiedyż testowałem tak było w rzeczywistości, więc wolę wyjątki) do tego w każdym miejscu można go obsłużyć indywidualnie, w zależności od kontekstu w jakim wystąpił. Oraz wiadomo co się stanie gdy... nie ma magicznego działania, a to ułatwia poznanie i modyfikację kodu.
Ja stosuję parę typów wyjątków, nie w sensie hierarchii, tylko znaczenia, są takie co pilnują aby obiekty były poprawianie używane i takie co mówią o błędach stricte niezależnych. Java wymusza ich obsługę co jest upierdliwe, ale jak się to robi to nic nie przemknie bokiem, chyba że ktoś nie przewidzi błędu na niższym poziomie. W PHP trzeba pilnować aby wyłapać te co mogą wystąpić w czasie pracy (bo mam ten drugi typ, co sprawdza dane które mogą być blednę tylko przy złym wykorzystaniu, ale też się przydają, jak się wykorzystuje coś wielokrotnie, pilnują tego co można zapomnieć)