Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: AJAX i roboty
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jacek_f
Witam,
mam nastepujacy problem i nie wiem jak go rozwiazac.
Potrzebuje napisac robota, ktory bedzie pobieral dane z pewnej strony.
Generalnie sprawa wydaje sie byc prosta, lecz jest jedno "ale".
Potrzebne dane wyswietlane sa dopiero po "kliknieciu" na przycisk na tej stronie, ktory
wykonuje transfer danych AJAX'em. Teraz pojawia sie dylemat jak pobrac te dane
z takiej strony. Zakladajac, ze wczytuje sobie strone z internetu i pracuje na tym pliku(stronie).
Prosze o jakas podpowiedz. Moze ktos mial tego typu problem.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Cezar708
Cytat(jacek_f @ 18.03.2008, 13:56:08 ) *
Zakladajac, ze wczytuje sobie strone z internetu i pracuje na tym pliku(stronie).

czy ja mam rozumieć, że chcesz ściągać dane z jakiejś strony i je po prostu przerabiać?

hmm w zasadzie nie wiem co dokładnie masz na myśli mówiąc 'przerabiać'... ale nie brzmi to dobrze do zrobienia po stronie przeglądarki. Myślę, że stanowczo lepszym rozwiązaniem będzie przerabiać zdalną stronę na serwerze, z wykorzystaniem np PHP i cURL.

o cURL było już naprawdę sporo napisane, polecam przeszukać forum lub/i dokumentację

Ewentualnie jeśli naprawdę chcesz wszystko robić w JavaScript to zajrzyj do tego tutoriala [DOM].

Pozdrawiam
jacek_f
W ogole sie nie zrozumielismy. Pobieram sobie strone z neta np. wlasnie za pomoca cUrl i pracuje na tym co pobralem(mam wczytany plik), wiec nie ma tu mowy o zadnym javascripcie.
Kwestuia jest tego typu, ze ta strona jest pusta i ma jednego diva, w ktorym za pomoca AJAX'a zostaje dodana tresc. Ten transfer danych AJAX'em jest aktywowany po prostu w ten sposob:
  1. <body onload="funkcja_AJAX()" ><div id="tu_uaktualnij"></div></body>

I tutaj jest problem, ze tak naprawde za kazdym razem pobrany plik jest pusty. Aby odtworzc jakas tresc trzeba wlasnie uzyzc AJAX i teraz jak to zrobic? MI sie wydaje, ze sie nie da.
Cezar708
hmm, nie wiem jakiej biblioteki używasz do ajaxa, zwykły przykład z advAJAX
  1. <script type="text/javascript" src="advajax.js"></script>
  2. <script type="text/javascript">
  3. function funkcja_AJAX(){
  4. advAJAX.get({
  5. url: "skrypt_w_ktorym_przerabiasz_cURL.php?jakies=zmienne",
  6. onSuccess : function(obj) { document.getElementById('tu_uaktualnij').innerHTML = obj.responseText; }
  7. onLoading : function(){ document.getElementById('tu_uaktualnij').innerHTML = 'poczekaj sciaganie danych'; }
  8. });
  9. }
  10. (..)
  11. <body onload="funkcja_AJAX()" ><div id="tu_uaktualnij"></div></body>

czyli po prostu ajaxem wywołujesz zdalny skrypt (w którym przerabiasz z użyciem cURL) i wynik jego działania wrzucasz do diva o id "tu_uaktualnij"...?

~EDIT
advAJAX `ubrałem` w funkcję smile.gif
nowotny
No to musisz wykombinować skąd ajax na tamtej stronie pobiera dane i skonstruować taki skrypt który je stamtąd pobierze...
jacek_f
Dzieki panowie. Poprobuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.