Na swojej stronie w paru miejscach wykonuję kod dodający dane osób do bazy danych. Struktura tabeli wygląda mniej więcej tak: nr,nazwisko,imie,wzrost,waga (struktura przykładowa, dla ułatwienia, w rzeczywistości jest bardziej skomplikowana). Z uwagi na to, że kod taki występuje w paru miejscach chciałem to jakoś zręcznie ubrać w funkcję. Jak już się za to zabrałem, chciałem zrobić to tak, by móc w przyszłości łatwo dodawać dodatkowe kolumny bez zbytniego babrania się w kodzie. Mam do was prośbę o ewentualną ocenę sensowności mojego rozwiązania i o ewentualne uwagi.
Myślę, że mogłoby to iść tak:
1. function dodaj($argumenty) { - tutaj właśnie nie wiem czy podać jako tablica, czy wszystkie wyliczać (pierwsza wątpliwość)
2. pobieram nazwy kolumn i rodzaj danych czyli:
SELECT COLUMN_NAME AS jakakolumna, DATA_TYPE AS rodzaj FROM INFORMATION_SCHEMA.COLUMNS WHERE table_name = 'ludzie'
3. Dla każdej kolumny (kolumna), za wyjątkiem nr, która jest tupu auto_increment sprawdzam czy istnieje $argumenty['kolumna'], jeśli tak to dodaję do zmiennej $dododania jeśli nie to dodaję do zmiennej $dododania 0 (plus oczywiście wcześniej sprawdzenie inną funkcją poprawności danych sprawdztext() lub sprawdzliczbe() ).
4. INSERT INTO ludzie (pobrane kolumny) VALUES ($dododania).
Czy to ma jakiś sens?