Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam,
przeczytalem troche postów na temat kodowania, jednak zaden mi nie pomógł. Przeniosłem zawartość bazy, ktora miala utf8_unicode_ci . Po przeniesieniu na takie samo kodowanie, polskie znaki znikły :/
Na stronie mam kodowanie utf8 a w bazie utf8_unicode_ci. Polskich znakow niema ani w bazie ani na stronie. Jak to naprawic? Próbowałem wszystkich sposobów ktoe wypisał potreb w temacie przyklejonym, lecz to nic mi nie dalo.
Prosze o pomoc
sagittariuspl
dobra, pobawimy sie we wróżkę...

pewnie źle przeniosles baze... sprawdz czy na stronie masz dobre kodowanie, pliki zapisane w odpowiednim kodowaniu, itd. a jak nie wiesz o czym mówię to użyj na stronie iconv i sprawa załatwiona
Scoout
Ma mam ptanie w bazie są Polskie znaki czy nie??

Jeśli są w bazie to możesz sprubować zedytoważ plik i w jakimś programie NIE NOTATNIKU zmienić ich wewnętrzne kodowanie że tak powiem...
Gość
Strona to justcausesite.pl
Polskich znakow niema w bazie a jak uzyc tego iconv?
Znalazłem cos takiego:
echo iconv("ISO-8859-1","UTF-8","To jest test.");
echo iconv("ISO-8859-2","UTF-8","Zażółć gęślą jaźń");
ale jak uzyc tego na mojej stronie z kodowaniem utf-8
questionmark.gif
Gość
Pomoże ktos?
Scoout
Ahh tu nie chodzi w takim razie o kodowanie, jak w bazie nie ma polskich liter to z kąd one mają się wziąść ;p, musisz w bazie wszystko pozmieniać bądz napisać kod który pobieże dane i je zmieni...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.