Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyniki zapytania sql w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mardag
Sprawa wygląda tak. Piszę sobie skrypt, w którym mam ustawienia. Tabela z ustawieniami w bazie wygląda w taki sposób, że mam dwa pola "nazwa" i "tresc". Nazwa to opis co znajduje się w danym rekordzie no a treść to wartość tego ustawienia. Np wygląda to tak. W polu nazwa jest "ilosc_wyswietlanych_newsow", a w polu tresc "3". Wtedy skrypt wyświetla tylko 3 newsy. I tutaj mam problem. Po stworzeniu zapytania w pliku które brzmi w taki sposób
$zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM `ustawienia`");
chcę mieć wszystkie te rekordy w jednej tabeli, żeby w skrypcie wykorzystując to w sposób $tabela[1], $tabela[2] no i tak dalej. Nie wiem jak zrobić, żeby wszystkie rekordy z pola treść dodać do tej tabeli. Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno, bo formułowanie problemów nigdy nie było moją mocną stroną smile.gif Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Grzyw
Przeczytałem 2 razy i nie wiem, o co chodzi smile.gif
Co do tabeli w bazie - struktura jest jasna. Ale w jaki sposób chcesz to przedstawić? Tego nie łapię zupełnie.
Mardag
wiedziałem smile.gif  Chodzi o to, że w tej tabeli mam takie wpisy:

ilosc_awans 8
ilosc_awans_b 0
ilosc_spadek 0
ilosc_spadek_b 0
kolor #000000
terminarz 0

(ja wiem co to wszystko znaczy winksmiley.jpg ) i teraz chcę zrobić, żeby w skrypcie wartość ilosc_awans czyli 8 mieć pod zmienną $tablica[0], wartość ilosc_awans_b czyli 0 pod zmienną $tablica[1] no i tak dalej smile.gif i nie mogę tego osiągnąć
Grzyw
Spoko.

1. <?php
  2. $sql = 'SELECT * FROM ustawienia';
  3. $res = mysql_query($sql);
  4. while ($row=mysql_fetch_object($res))
  5. {
  6.  $tablica[] = $row->tresc;
  7. }
  8. print_r($tablica);
  9. ?>

Chyba tyle:)
Mardag
Wielkie dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.