Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kolorowanie w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Lord17
Witam!
Zwracam się z takim problemem. Mam w bazie danych kilkanaście nazw drużyn piłkarskich. Chcę wsadzić je w tabelę, oraz żeby trzy pierwsze miały zielony kolor textu, trzy następne niebieski, 3 ostatnie czerwone, a 2 przed tymi czerwonymi różowy. Wszystko co pośrodku ma mieć inny kolor, który zdefiniuję. Użyję do tego css'a, to nie jest problemem. Problemem jest natomiast jak zrobić, żeby w tabeli posegregowało te drużyny w zależności od jakiegoś parametru i aby były prawidłowo pokolorowane. Ma to wyglądać mniej więcej w taki sposób:

1 Pogoń Szczecin
2 Legia Warszawa
3 Arka Gdynia
4 Lech Poznań
5 Wisła Kraków
6 Wisła Płock
7 Zagłębie Lubin
8 Górnik Zabrze
(...)
13 Widzew Łódź
14 ŁKS Łódź
15 GKS Bełchatów
16 Śląsk Wrocław
17 Jagiellonia Białystok

(Chcę zaznaczyć, że kolejność tych klubów, jak i wykorzystanie ich tutaj w żaden sposób nie jest zasugerowane moimi upodobaniami, poprostu napisałem tak, żeby łatwiej było zobrazować)
Chodzi o to, żeby w momencie kiedy Pogoń Szczecin spadnie na miejsce 7, a Zagłębie Lubin wejdzie na 1, to żeby Zagłębie było zielone a Pogoń czarna.
maciek258
ustaw sobie zmienną odpowiedzialną za kolor i w odpowiednich momentach przypisuj odpowiednie kolory
Grzyw
Dane w bazie są zmienne, zasady spadku/awansu, europejskich pucharów itp są niezmienne przed sezonem, więc je gdzieś zdefiniuj.

1. <?php
  2. foreach ($i=1;$i<4;$i++) $kolor[$i] = 'green';
  3. foreach ($i=4;$i<7;$i++) $kolor[$i] = 'blue';
  4. foreach ($i=13;$i<15;$i++) $kolor[$i] = 'pink';
  5. foreach ($i=15;$i<18;$i++) $kolor[$i] = 'red';
  6.  
  7. # Wyciągasz dane z bazy
  8. $i=1;
  9. foreach ($row = mysql_fetch_object)
  10. {
  11.  echo '<tr style="color:'.$kolor[$i]."> # itd. struktura wiersza
  12. $i++;
  13. }
  14. ?>

Przy czym dane wyciągnij posortowane po liczbie pkt. malejąco
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.