Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+js] Zliczanie kliknięć w polu DIV
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tryme
Witam Serdecznie,

Zastanawiam się czy możliwe jest zliczenie kliknięć kursora myszki w polu wybranego DIVa na stronie?

Dokładnie to chodzi mi o to, aby wszystkie kliknięcia w polu wybranego DIVa na stronie były zliczane niezależnie od tego czy użytkownik trafił w jakiś link czy też nie.

W jaki sposób mogę dostać informację, że dany użytkownik wykonał klik w danym obszarze DIVa, tak aby później przenieść tą informację do bazy danych?

Dziękuję za pomoc.
Cienki1980
Można, wystarczy wywoływać onClick jakąś funkcję ( skoro chcesz zapisać wartość do bazy to najlepiej wykorzystać ajax'a ) która po każdym kliknięciu będzie aktualizowała odpowiednią wartość w bazie.
skowron-line
Cytat
W jaki sposób mogę dostać informację, że dany użytkownik wykonał klik w danym obszarze DIVa

Jeżeli chodzi tobie o zczytanie z dajego polorzenia kursora (x,y) to w js sa narzedzia do ustalenia tego
a jeżeli chodzi o div jako całość to mozesz sobie tak jak @Cienki1980 napisał zrobić
tryme
OK.

Tylko powiedzcie mi jeszcze jak odpalić kod php z funkcji OnClick?

1. <div onclick="<?php echo 'test'; ?>">
nie działa worriedsmiley.gif
Cienki1980
Cytat(tryme @ 25.03.2008, 19:36:26 ) *
OK.

Tylko powiedzcie mi jeszcze jak odpalić kod php z funkcji OnClick?

1. <div onclick="<?php echo 'test'; ?>">
nie działa worriedsmiley.gif

Używając Ajaxa ... linki do artykułów znajdziesz na odpowiednim forum.

Masz do wyboru wersje gdzie więcej pisze się w JS .. np AdvAjax
Lub wersje gdzie więcej kodu jest po stronie PHP .. np XAJAX

To co Ty napisałeś nie da żadnego efektu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.